Emissionsbolagen – Albert Söderberg & Co AB

Albert Söderberg & Co AB var ett så kallat emissionsbolag, ett riskkapitalbolag verksamt i början av 1900-talet. 1911 övertog Söderberg & Co ägandet av Wargöns AB från en annan riskkapitalist, William Olsson. Ledande personer i Albert Söderberg & Co var B.A. Åkerström, O. Falkman (tidigare verksam med William Olsson i den så kallade metallurgiska härvan och senare i Centralgruppens Emission AB) och F.G. Samuelsson.

Wargöns AB hade ursprungligen grundats av kanal- och järnvägsbyggaren Nils Ericson och hans tre söner åren 1868-72. Företaget drev ett träsliperi och ett pappersbruk vid Göta Älv. 1907 övertogs företaget av William Olsson som dock som redan nämnts sålde det redan 1911.

Expansion

Genom aktieemissioner finansierades en kraftig expansion av företaget som investerade i mangangruvor, elektrostålverk (senare ferrolegeringsverk) och därefter stora skogsförvärv i gränsområdet Värmland, Västmanland, Dalarna och Närke. Med skogsköpen följde Hellefors järnbruk, Laxå bruk och Frederiksbergs massafabrik med mera:

1915 blev Hellefors Bruk ett dotterbolag till Wargönkoncernen, som under de följande åren kom förvärva en rad bruksföretag av vilka flertalet med tiden kom att inordnas i Hellefors Bruks verksamhet; Sikfors bruk (1915), Gravendal (1916), Saxå bruk (1916), Laxå bruk (1917). Med Sikfors bruk följde en hytta i Sikfors samt Sirsjöbergs gruvor. Gravendals AB bestod bl.a. av Fredriksbergs pappersbruk. Saxå bruk lades ned samma år det köptes. Laxå Bruks AB hade främst järn- och stålverksamheten koncentrerad till Laxå och Röfors, men bolaget var även delägare i Bångbroverken.

Planen var att koncentera verksamheterna i Otterbäcken på samma sätt som Uddeholmsbolaget gjort i Skoghall. Från 1920 drabbadees dock Wargön-koncernen och Albert Söderberg & Co av en ekonomisk kris som ledde till att planerna aldrig kunde genomföras.

Aktieemissionerna gjordes till uppenbara överkurser och kritiserades kraftigt av dåtida vänsterskribenter.

Även pappersbruket Munksjö köptes upp av Albert Söderberg & Co. Köpet skedde 1917 och säljare var familjen Ljungqvist. Därefter köptes en rad skogsegendomar i Småland och vid Vätterns norra ände (de så kallade Aspa-skogarna).

Likvidation

Albert Söderberg & Co likviderades 1921. Företagets ekonomiska problem medförde också stora förluster för Wermlands Enskilda Bank som stått för lånen till den snabba expansionen. Banken överlevde dock.

På grund av Albert Söderberg & Co:s kris skiljdes Wargöns bruk från Hellefors Bruk efter att först ha hamnat i statens ägo och kontroll och därefter bytt namn till Hellefors Bruks AB:

Efter att staten fått huvudansvaret för rörelsen 1924 ombildades Wargöns AB under namnet Hellefors Bruks AB 1925. Ett nytt bolag med namnet Wargöns AB bildades istället som dotterbolag till Hellefors Bruk, detta övertog också det gamlas verksamheter och tillgångar i Vargön och Trollhättan (d.v.s. pappers- och sulfitmassetillverkning, tillverkning av ferrolegeringar och tillverkning av karbidkalcium), samt mangangruvorna i Bölet och Spexeryd. 1945 kom Wargöns AB i investmentbolaget Custos ägo.

Hellefors Bruks AB såldes senare till Billeruds AB medan järn- och stålrörelsen i Hällefors såldes till SKF:

1958 förvärvades Hellefors Bruks AB av Billerudkoncernen mot bakgrund av det stora skogsinnehavet (uppgick då till 113 000 hektar). Den omfattande järn- och stålindustrin avyttrades samma år till SKF. I denna koncern fanns järn/stålverket i Hällefors fram till 2005 då det avyttrades till den då nybildade Ovako-gruppen. Verksamheten vid Bångbro valsverk lades ned av dåvarande ägaren Uddeholm Strip Steel under 1987.

Munksjö hamnade i Torsten Kreugers (bror till Ivar Kreuger) ägo, för att därefter ägas av familjerna Roos/Malmros såväl som av Wallenbergs EQT en tid. Idag är företaget en del av den finska koncernen Ahlstrom.

Läs mer:

Ursprungligen publicerat på Svenssonbloggen 2013.

3 svar på “Emissionsbolagen – Albert Söderberg & Co AB”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.