Emissionsbolagen – AB Diligentia

Diligentia grundades ursprungligen som ett emissionsbolag, dåtidens riskkapitalbolag, i början av 1900-talet. Företaget grundades av Stockholms Enskilda Bank och förblev intill 1972 ett dotterbolag till banken. Det året delades aktierna i AB Diligentia, som då var ett fastighetsbolag, ut till aktieägarna i Stockholms Enskilda Bank. Samma år fusionerades Stockholms Enskilda Bank med Skandinaviska Banken.

Största ägare i AB Diligentia år 1976 var K & A Wallenbergs stiftelse med 41 % av röster och aktiekapital. Tillsammans med andra Wallenbergsstiftelser, familjemedlemmar och företag kontrollerade familjen Wallenberg 50% av företaget. AB Custos (via dotterbolaget AB Vestos) ägde 11 % och var näst störst. 1977 ägde Wallenbergintressen totalt 25,6% av AB Diligentia och AB Custos 21,4% via sitt dotterbolag Fastighets AB Hufvudstaden. 

1982 sålde Investor och Wallenbergs andra bolag Providentia aktierna i Diligentia Bolaget köptes upp av försäkringsbolaget Trygg Hansa, avnoterades och bytte namn.

Ett nytt bolag med samma namn, Diligentia AB, bildades 1993 för att ta hand om fastigheter som SEB (Skandinaviska Enskilda Banken) tagit över från krisande fastighetsbolag.

Det nya Diligentia köpte 1997 upp Hufvudstaden International som bestod av Hufvudstadens internationella fastigheter. Diligentia är idag dotterbolag till Skandia efter att försäkringsbolaget köpt fastighetsbolaget år 2000. År 2015 bytte företaqet namn till Skandiafastigheter AB.

Läs mer:

Tidigare publicerat på Svensson-bloggen 2013. Lätt uppdaterat vid denna publicering.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.