Emissionsbolag – tidiga riskkapitalbolag

Riskkapitalbolag i olika former har funnits länge. Tidigast  i form av enskilda kapitalister och deras företag såsom handelshus och handelsbolag och så kallade emissionsbolag. AB Investor betraktades om ett emissionsföretag när det grundades år 1907.

Andra tidiga emissionföretag och förvaltningsbolag som funnits är de av Stockholms Enskilda Bank grundade (dvs Wallenberg) Providentia (inte samma företag som det mer sentida Förvaltnings AB Providentia), Civitas, Servator och Diligentia (idag ett fastighetsbolag), det av Skandinaviska Kredit AB och Stockholms Enskilda Bank år 1914 grundade AB Emissionsinstitutet och Svenska Emissions AB som grundades av Handelsbanken år 1907.

Startår för olika emissionsbolag och huvudsaklig bankanknytning

Bland enskilda kapitalister som fungerade som riskkapitalister i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet kan bl.a. William Olsson, Ernest Thiel, Knut Tillberg  och D.O. Francke nämnas.

Svenska Emissions AB spelade en stor roll när Handelsbanken efter år 1912 skaffade sig stora ägarintressen i AGA AB, ett verkstads- och gasföretag som länge kom att kontrolleras av Handelsbanken/Industrivärden efter att familjen Dalén förlorat ägarkontrollen. Från 1915 hade Svenska Emissions AB en tidigare AGA-chef, Aron Andersson, som chef.

Andra emissionsföretag som periodvis hade en omfattande verksamhet och kontrollerade ganska många storföretag var Albert Söderberg & Co och AB Axel Christiernsson. Albert Söderberg & Co hade ett omfattande samarbete med Wermlands Enskilda Bank kring pappers- och massaindustrin men var ägarmässigt fristående.

Några emissionsbolag, bankanknytning/kontakt och tillgångar (miljoner SEK) 1920.

Källa: O. Dalkvist, Aktiebolaget Sverige, 1930

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen år 2013.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.