Emissionsbolagen – AB Handion

Ett av många emissionsbolag som bildades av bankerna på 1910-talet. Bolaget bildades av Norrlandsbanken som AB Norrlandia och övertogs av Handelsbanken år 1917 när de köpte Norrlandsbanken. Bolaget döptes snart om till AB Handion. 1920 hade Handion tillgångar på 25 miljoner, huvudsakligen i olika aktier.

AB Handion övertog senare också en del tillgångar i skogsindustrin som hamnat i Handelsbankens ägo då bolag gått i konkurs. Bland annat var det Handion som ombildade konkursade Björknäs AB till Björknäs Nya AB år 1923.

När Svenska Cellulosa AB (SCA) grundades 1929 var AB Handion ett av de bolag som kom att ingå i det nya företaget vid sidan av en rad skogsföretag. AB Handion ägde för sin del aktier i många av de skogsföretag som kom att ingå i SCA och dessutom en aktieportfölj som därmed också blev det nya skogsbolagets. 

Kreuger & Toll var de huvudsakliga ägarna i det nybildade SCA. Man övertog skulderna i och hela bolaget AB Handion mot större lån från Handelsbanken för att underlätta bildandet av SCA.

Andra källor: Magnus Andersson, Tidig bankverksamhet i Sverige, 2021

Läs mer:

Tidigare publicerat på Svensson-bloggen 2013.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.