Heidelberg Cement – cementmonopolet

Heidelberg Cement är ett tyskt företag som har cementmonopol i stora delar av Norden och Baltikum. Ett av de länder där bolaget har monopol är Sverige. Monopolet består av dotterbolaget AB Cementa och dess cementfabriker i Slite på Gotland och i Skövde. Det totala antalet anställda i företaget är 52 000.

Historia

Ursprungligen grundades företaget 1874 som Portland-Cement-Werk Heidelberg, Schifferdecker & Söhne och 1875 startade cementproduktionen. 1901 fusioniert das Heidelberger Portland-Cement-Werk mit der Mannheimer Portland-Cement-Fabrik AG zur Portland-Cement-Fabrik Heidelberg und Mannheim AG.

Under nazisttiden i Tyskland slogs flera cementföretag (däribland Portland-Zement Blaubeuren Gebrüder Spohn AG) ihop till Portland-Zementwerke Heidelberg Aktiengesellschaft under statlig kontroll. Under andra världskriget sysselsatte företaget både krigsfångar och tvångsarbetare (slavar helt enkelt). Efter kriget blev företaget självständigt.

På 1970-talet inledde företaget en internationell expansion. 1977 etablerade företaget ett dotterbolag i USA. 1978 bytter företaget namn till Heidelberger Zement AG.

1993 köptes 42,4 % av belgiska S.A. Cimenteries CBR och 1999 köptes resten av detta företag. Samma år köptes Scancem AB i Sverige som ägde Cementa AB som hade fabriker i Degerhamn och Slite. Scancem ägde också ett par norska cementfabriker.

Ägare

2005 tog Adolf Merckle kontrollen över företaget. Han ägde redan Spohn Cement och andra typer av företag som Kässbohrer (pistmaskiner), läkemedelsföretaget Merckle Gmbh, Phoenix Pharmahandel, Zollern GmbH und Co. KG och VEM Sachsenwerk. Sen 1997 leds dock företaget av sonen Ludwig Merckle.

Ludwig Merckle äger idag 27,71% av bolaget genom PH Vermögensverwaltung GmbH och Spohn Cement Beteiligungen GmbH. Detta gör honom till kontrollerande ägare.

Sverige och Norden

Heidelberg Cement AG äger även de svenska företagen A-betong AB, Betongindustri AB, Sand & Grus AB Jehander och många fler bolag via Heidelberg Cement Northern Europe AB som i sin tur ägas via ett holdingbolag i skattesmitarlandet Luxemburg, Heidelbergcement Holding Sarl. Företaget har verksamhet i 60 länder.

Förutom i Sverige har bolaget cementfabrik i Estland via AS Kunda Nordic Tsement, 2 cementfabriker i Norge som ägs av dotterbolaget Norcem AS, en fabrik i Polen genom dotterbolaget Górazdze Cement. Dessutom i Tyskland som också räknas till norra Europa. I Tyskland, Polen, Litauen, Lettland, Danmark och Finland finns konkurrentföretag. Nån brist på cementfabriker nära Sverige finns det inte.

AS Kunda Nordic Tsement är ett dotterbolag till svenska HeidelbergCement Sweden AB som också äger Cementa AB. Företaget tillverkar cement vid två fabriker i Sverige, den stora anläggningen i Slite på Gotland och en liten cementfabrik i Skövde. Fabriken i Kunda är ännu mindre.

Tillverkning av cement vid Heidelbergs nordiska fabriker, fabrik, tillverkning i 1000-tals ton per år
  1. Slite, 2 500, Cementa AB
  2. Brevik, 1 200, Norcem AS
  3. Skövde, 700, Cementa AB
  4. Kunda, 600, AS Kunda Nordic Tsement
  5. Kjøpsvik, 500, Norcem AS
Läs också:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.