Energibolagen – Soltech

Soltech Energy Sweden AB är ett företag som dels äger och driver en mängd elektriska installationsföretag, taklägggeri- och plåtslageriföretag. En del av företagen är också installatörer av solceller och byggare av solcellsparker.

Swede Energy AB grundadess 1988 som teknikkonsult-bolag med kommunala energibolag som kunder. Bolaget arbetade därefter med kärnkraftsuppgradering, vattenkraftverk och vindkraft. År 2016 byggde Swede Energy sin första solkraftsanläggning i Sverige och renodlade därefter verksamheten till EPC och drift & underhåll inom solkraft. 2019 förvärvade Soltech bolaget Swede Energy.

Nyedal Solenergi grundades 2007 i Halmstad. 2010 byggde de sin första solenergianläggning. År 2019 blev Nyedal en del av Soltech Energy och bytte namn till Soltech Sales & Support. Merasol grundades 2013 i Göteborg. År 2020 förvärvades bolaget av Soltech. 2021 fusionerade dessa bolag och blev Soltech Energy Solutions AB. Antalet anställda i företaget är cirka 600.

Företaget idag

Soltech Energy Solutions AB är ett publikt bolag som är börsnoterat på Nasdaq First North Growth Market. Styrelsen i bolaget består av Mats Holmfeldt (ordf), Stefan Ölander (VD), Göran Starkebo, Hellen Wohlin Lidgard, Johan Thiel och Vivianne Holm. Stefan Ölander hör också till företagets större aktieägare med 1,17% av kapital och röster och de andra är små aktieägare. Övriga större aktieägare med över 1% av kapital och röster är försäkringsbolag och banker som Avanza Pension AB, Swedbank Försäkring och Nordnet Pensionsförsäkring.

Ett av företagets dotterbolag är Advanced Soltech Sweden AB som också är publikt och börsnoterat. Det bolaget har solenergiverksamhet i Kina och ägs till 50,85% av Soltech Energy Sweden AB och till 48,85% av det kinesiska företaget Advanced Solar Power Hangzhou Inc.

Läs också:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.