McKinney Möller – dansk familj som också är svensk

Danmarks största finansgrupp är den som kontrolleras av familjen Maersk McKinney Möller. En finansgrupp som har sitt ursprung i de rederier som grundades av A.P. Möller för länge sen, Dampskibselskabet 1912 A/S och Dampskibselskabet Svendborg A/S. Idag är dessa företag sammanslagna med varandra och med en mängd andra företag som kontrollerades av dessa två. Företaget som blev resultatet heter AP Möller-Maersk A/S och ägs till 76% av familjen Maersk McKinney Möller, huvudsakligen via olika familjestiftelser.

Koncernen leddes länge av A.P. Möllers son, Arnold Maersk McKinney Möller(1913 – ). Men 2003, 90 år gammal avgick han ur styrelsen för koncernen efter att tio år tidigare ha avgått som VD. Samma år slogs de olika verksamheterna samman till det enda bolag som det är idag.

Företaget har idag 117 ooo anställda och äger bland annat det svenska företaget Broström (som bara har namnet gemensamt med det gamla rederiet som ägdes av familjen Broström). Maersk-koncernen har förutom inom rederinäringen intressen i olika industriverksamheter, som plastindustri, varv och oljeutvinning.

Dessutom äger koncernen 20%, vilket innebär kontroll, av Den Danske Bank och 50% av Dansk Supermarked A/S, vilket innebär att man kontrollerar detta företag ihop med varuhusföretaget F. Salling A/S och dess ägare. Dansk Supermarked äger bland annat varuhuskedjorna Fötex och Netto och har sammanlagt 44 000 anställda. Den Danska Bank har 24 000 anställda och äger sin tur de svenska regionala bankerna liksom 16,03% i det finska medieföretaget Alma Media med nästan 2 000 anställda. Det senare bolaget kan man säga att företaget kontrollerar tillsammans med finansgruppen Nordea-Sampo. Totalt finns det alltså cirka 187 000 anställda i företag som familjen Maersk McKinney Möller kontrollerar själva eller tillsammans med någon annan finansgrupp.

Men frågan som återstår är hur detta gör familjen till en svensk familj. Det beror på att den viktigaste arvtagaren till A. Maersk Mckinney Möller och den som främst företräder familjen i bolaget idag, sen länge är bosatt i Sverige. Det är Ane Maersk McKinney Uggla (1948- ) det handlar om. Gift med en svensk militär, Peder Uggla. Hon sitter idag i styrelsen för familjestiftelserna, familjeföretaget Estemco såväl som i styrelsen för AP Möller Maersk. I samma styrelser har hon sällskap av systern Leise Mærsk McKinney Möller (1941 – ). Den tredje systern, Kirsten Mærsk McKinney Olufsen (1944 – ) verkar inte förekomma i familjens företag.

Andra makthavare i finansgruppen är:

  • Michael Pram Rasmussen, som sitter i styrelserna för AP Möller Maersk, TopDanmark, William Demant Holding, Coloplast och Louisiana Museum of Modern Art
  • Poul J. Svanholm, AP Möller Maersk, Den Danske Bank (DDB), Thomas B. Thriges Fond
  • Niels Smedegaard Andersen, AP Möller Maersk, F. Salling, Dansk Supermarked, William Demant Holding
  • Alf Duch Pedersen, DDB, Group 4 Securicor
  • Eivind Kolding, DDB, samt i flera dotterbolag inom AP Möller Maersk,
  • Peter Straarup, DDB, Danica

Utöver att Ane Maersk McKinney Uggla är bosatt i Sverige är Maersk en av de största kudnerna i Göteborgs hamn, DDB har 1 500 anställda i Sverige och olika rederier omkring 1 500 (flest i Broströms). Även Dansk Supermarked har anställda i Sverige, oklart hur många.

Läs mer: BNY, Forbes1, Affärsvärlden, SVD, E24, Sjöfart, AB, EX, CPO,Lloydslist, Börsen1, VA, Börsen2, DR1, Stiften, Business.dk, DR2, Din bog, KD,DI, SDS, Privata Affärer, Forbes2, PDK1, PDK2, PDK3, PDK4, PDK5, I Socialister,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2008.

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , ,, , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.