Familjen Uggla (Møller) – makthavarna

Familjen McKinney Uggla/Møller är ägare av världens största rederi, AP Møller Mærsk. Bolaget kontrolleras av familjen McKinney Møller/Uggla via ett par stiftelser:

A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal (Almenfonden) äger 41.22% av aktiekapitalet och 50.60% av rösterna, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Familiefond äger 9.85% respektive 13.53%, Mærsk Mc-Kinney Møller själv äger 3,72% resp 6,79% och Den A.P. Møllerske Støttefond 2.94% resp. 5.86%. Totalt kontrollerar familjen närmare 80% av rösterna i företaget. Mærsk Mc-Kinney Møller är ordförande i stiftelserna. Almenfondens förmögenhet uppskttas till omkring 100 miljarder danska kronor, i huvudsak placerade i aktier i familjeföretaget.

Ane Mærsk McKinney Uggla

Ane Mærsk McKinney Uggla

Makthavare i företaget är  styrelsen som består av Michael Pram Rasmussen som är styrelsordförande, Ane Mærsk McKinney Uggla, Niels Jacobsen, John Bond, Arne Karlsson, Jan Leschly, Leise Mærsk McKinney Møller, Lars Pallesen, John Axel Paulsen, Erik Rasmussen, Robert Routs och Jan Töpholm. Paulsen och Rasmussen är representanter för de anställda. Dessutom företagsledningenbestående av Nils Smedegaard Andersen (koncernchef), Jakob Thomasen (VD Mærsk Oil), Claus V. Hemmingsen (VD Mærsk Drilling), Søren Skou (VD Mærsk Line), Trond Ø Westlie (koncern-VD AP Møller Mærsk) och Kim Fejfer (VD APM Terminals).

I styrelsen för huvudägaren A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal sitter Ane Mærsk McKinney Uggla som ordförande. Hon är också ordförande i Maersk Broker A/S, Maersk Broker K/S och Estemco A/S.

Systern Leise Mærsk McKinney Møller är ledamot i styrelsen för A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, ordförande i A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Familiefond och Bramsløkke Landbrug A/S samt styrelseledamot i L. Møller Shipping ApS.

Alla makthavare har också andra styrelseuppdrag vilket gör att finansgruppens inflytande i danskt näringsliv är ännu större än bara de företag man äger och kontrollerar.

Michael Pram Rasmussen: styrelseordförande i Coloplast A/S, Topdanmark A/S och Semler Holding A/S samt styrelseledamot i JPMorgan Chase International Council, Museumsfonden af 7. december 1966 och Louisiana – Fonden

Niels Jacobsen: VD och styrelseordförande i William Demant A/S, styrelseordförande i Lego A/S och Thomas B. Thriges Fond samt vice ordförande i Legos störste ägare Kirkbi A/S.

John Bond: Ordförande i Xstrata PLC och Kohlberg Kravis Roberts & Co. Asia Limited, styreleseledamot i  Shui On Land Limited samt ledamot av International Advisory Board of Mitsubishi Corporation, China Development Forum, International Business Leaders’ Advisory Council to the Mayor of Shanghai, Endowment Board of Qatar Foundation, Northern Trust Corporation, International Advisory Council Tsinghua University School of Economics & Management, International Advisory Council Chinese Banking Regulatory Commission och International Advisory Council Central Bank of the U.A.E.

Arne Karlsson, styrelsordförande i Bonnier Holding, Ratos (chairman), SNS,Einar Mattsson samt styrelseledamot i Ecolean, Fortnox, Swedish Securities Council and WCPF (World’s Children’s Prize Foundation).

Jan Leschly, ordförande i Care Capital LLC samt styrelsemedlem i American Express Company och Vaxart Pharmaceuticals.

Lars Pallesen, ordförande i styrelsen för Mogens Balslev’s Fond, Metricorr ApS och Frederiksberg Gymnasium (chairman), styrelseledamot i Technische Universität Münchens Institute for Advanced Study och medlem av Korean Advanced Institute of Science and Technology President’s Advisory Council.

Robert Routs, styrelseordförande i Aegon NV samt styrelseledamot i KPN NV, DSM NV, ATCO Group och AECOM.

Jan Tøpholm,  VD i Widex A/S, ordförande i  T & W Holding A/S, Widex Holding A/S och AM Denmark A/S (chairman)samt ledamot av styrelsen för GSA Invest ApS.

Förutom rena dotterbolag så är Mærskoncernen tillsammans med familjestiftelserna också kontrollerande ägare i Danske Bank. Förutom de två nämnd systarna arbetar tå familjemdlemmar i koncernen, Det är Ane Mærsk McKinney Ugglas söner, svenskarna Robert Uggla och Johan Uggla. Det är de som förväntas ta över makten i koncernen så småningom.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,, , , , , , , , , , , ,

2 svar på “Familjen Uggla (Møller) – makthavarna”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.