Ax:son Johnson – familjen och makthavarna

I skuggan av familjen Wallenberg och direktörerna i Handelsbankgruppen hör familjen Ax:son Johnson tillsammans med familjer som Douglas, Lundberg, Olsson med flera till de viktigare makthavarna inom det svenska näringslivet. Familjen Ax:son Johnsons centrala personer är utan tvekan de två kusinerna Antonia Ax:son Johnson och Viveca Ax:son Johnson.

Antonia Ax:son Johnson var tidigare gift med greve Nils Mörner af Morlanda (namnet kommer sig av att familjen Mörner en kort tid var innehavare av det Bildtska stamgodset Morlanda på Orust i Bohuslän). Hans mor var från den finska familjen Mannerheim. Själv är han ägare till godset Björksund på 4 700 ha. De fick fyra barn som idag heter Alexandra Mörner, Caroline Berg (tidigare Caroline Mörner Berg), Axel Mörner och Sophie Mörner.

Barnen har trots att de är mellan 30 och 45 år gamla få uppdrag inom familjeimperiet. Antonia Ax:son Johnson har desto fler. Även hennes nuvarande man Göran Ennerfelt har många maktpositioner inom familjens företag liksom kusinen Viveca Ax:son Johnson. Den sistnämndas halvsyster Frances Broman har några få uppdrag. I övrigt finns det ytterligare några makthavare i familjeimperiet som dock inte är släktingar.

Antonia Ax:son Johnson är dotter till Axel Ax:son Johnson,  Viveca Ax:son Johnson och Frances Broman döttrar till Bo Ax:son Johnson. Den sistnämnde har ytterligare två barn, Bo-Axel Ax:son Johnson och Estelle Ax:son Johnson som tidigare var gift med John Kreuger. John Kreuger är son till Torsten Kreuger, bror till den mer kände Ivar Kreuger. John Kreuger äger numera Herrborums herrgård i Östergötland. Viveca Ax:son Johnson har tidigare varit gift med den danske baronen Fritz Rosenorn-Lehn, ägare till det skånska godset Rössjöholm som omfattar 2 150 ha.

Antonia Ax:son Johnson och hennes man Göran Ennerfelt äger också gods, exempelvis Torsåkers säteri och Lövsta Stuteri. Detta via ett nederländskt holdingbolag, B.j.a. Croonen BV.

Makthavare i familjen Ax:son Johnson företag (namn, styrelseuppdrag, de flesta dotterbolag undantagna)

Det finns  tyvärr lite olika information på olika hemsidor i olika Johnson-företag så vissa uppgifter om styrelseuppdrag kan säkerligen vara lite felaktiga. Det är också lite oklart vad skillanden är på Axel och Margaret Ax:son Johnsons Stiftelse och Axel och Margaret Ax:son Johnsons Stiftelse för Allmännyttiga Ändamål, samt vilken stiftesle som äger aktierna i Nordstjernan AB. Jag har i mitt inlägg om familjen och stiftelserna betraktat dem som en och samma stiftelse.

Läs mer: AV1, 2, 3, 4, 5, HD, SVD1, 2, 3, 4, 5PA, DPS1, 2, 3, 4, Lövsta Stuteri, DN, DM,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2013.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ett svar på “Ax:son Johnson – familjen och makthavarna”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.