Dynastin Ax:son Johnson

Igår talade Antonia Ax:son Johnson i det populära radioprogrammet Sommar. Hon presenterades som ”familjeföretagare”. Så här stod det i programmets presentation:

Fjärde generationens familjeföretagare i Axel Johnson Gruppen med bolag som Åhléns, Kicks, Willys och Designtorget. Pionjär när hon redan på 1980-talet instiftade termen ”Det goda företaget”. Är sedan många år styrelseordförande för Dressyrkommittén inom Svenska Ridsportförbundet och vice ordförande (fp) i kommunstyrelsen i Upplands Väsby. Förevigad med hedersporträtt på Gripsholms slott. Säger sig ”tanka tankar på hästryggen”.

Jag skulle vilja säga att när ordet familjeföretagare nämns, så tänker medelsvensken definitivt inte på en av Sveriges största finansfamiljer. En familj som i fyra generationer kontrollerat en av de störtsa företagsgrupperna i Sverige och som är en av de 15 familjerna som nämns i Hermanssons bok från 1960-talet. Av de som nämns i denna bok finns fem familjer fortfarande kvar bland det största finansfamiljerna i Sverige. Förutom Ax:son Johnson är de andra Söderberg, Wallenberg, Bonnier och Stenbeck/Klingspor/von Horn.

Koncernen bestod i långa tider av icke-börsnoterade företag som ägdes familjen och familjens stiftelser till i stort sett 100%. Något om skiljde Ax:son Johnson från de andra ägarfamiljerna i den statliga koncentrationsutredningen från 1968 (SOU 1968:7). Axel Johnson I (1844-1910) startade A.Johnson & Co, år 1873, deltog i startandet av Avesta Jernverks AB tio år senare samt övertog aktiemajoriteten, från Wallenbergs, i detta företag 1905 och startade Rederi AB Nordstjernan år 1890. Det senare rederiet blev tilsmmans med Broströms rederi i Göteborg snabbt ett av landets största. Mycket tack var att de två rederierna genom långtidskontrakt kom att dominera malmtrafiken från Sverige. Nordstjernan byggde sina malmfartyg med hjälp av krediter från Wallenbergs bank Stockholms Enskilda Bank och företrädare för familjen Ax:son Johnson satt i flera generationer i styrelsen för banken.

Under sonen till Axel Johnson I, Axel A:xson Johnson II (1876-1958) expanderade familjens företagsgrupp väldigt mycket och en stor mängd företag i bland annat byggbranschen köptes in eller byggdes upp. Även många verkstadsföretag köptes såsom Motala verkstad, Lindholmens Verkstad (ett varv i Göteborg) osv. Bland dessa Nya Asfalt AB som är grunden till dagens NCC. Vidare startade Axel Johnson II också raffinaderiet i Nynäshamn år 1946.

Under den tredje generationens Axel Ax:son Johnson III (1910-) och Bo Ax:son Johnson (1917-1997) var företagsgruppens expansion i stort sett slut och det verkar som dess båda två i huvudsak förvaltade familjens rikedomar och ägarintressen. Engagemnaget i varvsindustri avvecklades dock och Lindholmen hamnade ihop med all andra varv i statlig ägo efter finanskrisen för rederierna och varvsnäringen. Detta för att senare avvecklas. Idag har Sverige ingen varvsnäring att tala om längre.

Antonia Ax:son Johnson (1943-) är som sagt den fjärde generationen i familjedynastin Johnson och under hennes tid som har koncernen fövandlats helt. Istället för ett antal icke börsnoterade företag med 100% ägande av familjen och familjens stiftelser har vi fått en ägargrupp med fler börnoterade företag, såsom Axfood och NCC. Inriktningen på verkstad och basnäringar har förändrats till handel, livsmedel och byggbranschen. Till och med medieföretag som Axess (kontrollerat via Nordstjernan) finns numera i Ax:son Johnsons familjeimperium. En utveckling som i och för sig började under Bo Ax:son Johnson men som blev tydligare under Antonia Ax:son Johnsons tid som familjeöverhuvud.

Det usprungliga handelsföretaget Axel Johnson & Co heter idag Axel Johnson AB och är en storkoncern som bland annat äger Mekonomen, Åhlens och Servera. Delägda och börsnoterade Axfood är Sveriges största livsmedelshandelskedja. Rederiet har förvandlats till ett investementbolag, Nordstjernan AB, med en rad intressen, det största är dock ägandet i NCC. Rederiet drivs vidare under namnet Johnson, som det ju kallats så länge jag kan minnas. Av Antonia Ax.son Johnsons barn i första giftet, med Nils Mörner af Morlanda, är döttrarna Alexandra Mörner (1966-), Caroline Mörner Berg (1968-) och Axel Mörner (1976-) aktiva i företagsgruppen på olika nivåer. Alexandra är bland annat som styrelsemedlem i Axel Johnson AB. Även dottern till Bo Ax:son Johnson, Viveca Ax:son Johnson (1963-). Yngsta dottern Sophie Mörner (1976-), tvilling med Axel, är fotograf med bas i Amsterdam.

En del av familjens ägande och kontroll av företagen i gruppen sker via stiftelser, främst bland dessa är Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse. En annan stiftelse är Helge Ax:son Johnsons stiftelse, grundad av en bror till Axel Ax:son Johnson II, Helge Ax:son Johnson.

Noteras kan att Antonia Ax:son Johnson är en av Sveriges rikaste personer och samtidigt en aktiv politiker i folkpartiet, under en längre tid medlem i partistyrelsen.

Läs mer: AB1, E24_1, Dagens PS, E24_2, Makthavare.se, UNT, Dagens Samhälle, Realtid, NWT, SVD, Affärsvärlden1, Affärsvärlden2, Forum för ekonomi och teknik, AB2, Klubb Idyll,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2008.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.