Ax:son Johnson – från basindustri till handel

Den tredje största finansfamiljen i Sverige efter antalet anställda i företag som familjen kontrollerar är familjen Ax:son Johnson, en familjedynasti som länge varit en av Sveriges ledande finansfamiljer. Förr i tiden ägde man rederi och svensk basindustri, numera är det handel och byggbolag som gäller.

Det totala antalet anställda i företag som familjen kontrollerar är cirka 60 000. Familjens intressen är uppdelade i två grupper, en som ägs av familjen självt, Axel Johnson Group och en annan som ägs av familjestiftelsen A & M Ax:son Johnsons stiftelse.

Axel Johnson Group består av tre helt oberoende bolag, Axel Johnson AB, Axel Johnson Inc och Axfast AB med sammanlagt 15 000 anställda. Det största av de tre företagen är Axel Johnson AB som bland annat har dotterbolagen Axel Johnson International, Novax, Servera, Svensk Bevakningstjänst och Åhléns. Vidare äger företaget dominerande minoritetsintressen i Axfood AB (46%) med 6 500 anställda och Mekonomen (29%) med 1 300 anställda. Vidare äger familjen ett begränsat minoritetsintresse i Lancelot Asset Management (9%) och i brittiska Spirent PLC (15%) med cirka 1 800 anställda. Axfood och familjens övriga företag ihandeln gör dem till den största kedjan inom svensk livsmedelshandel med varumärken som bl.a. Willys, Hemköp, Tempo, Åhléns och Saba.

När det gäller den andra delen av familjens ägande i svenskt näringsliv så är det viktigaste bolaget Nordstjernan AB som har 32 000 anställda inklusive dotterbolaget NCC med 21 000 anställda. Andra dotterbolag är KMT, Salcomp, Etac, Välinge, Sirius Machinery, GP Plastic och Nordstjernan Industriutveckling. I Nordstjernan äger A & M Ax:son Johnsons stiftelse 99% och familjen 1%. Företag i vilka Nordstjernan har ett dominerande minoritetsintresse är Ramirent (21%) med 3 400 anställda, Exel (29%) 600 anställda och Active Biotech (15%) med 100 anställda. Av ursprunget till Nordstjernan, rederiet, syns inte ett spår.

Stiftelsen bedriver även annan verksamhet, såsom medieföretaget Axess Publishing och tidningen Fokus via bolaget FPG Media där Nordstjernan har ett begränsat minoritetsintresse på 25%. På det sättet kan familjen ägna sig åt politisk propaganda på olika nivåer samtidigt som den ledande familjemedlemmen, Antonia Ax:son Johnson, har ett visst inflytande på folkpartiets politik där hon tidigare suttit i styrelsen. Familjen är i likhet med familjen Douglas alltså aktiva på den politiska arenan. Något som står i motsats ställning till familjens Wallenbergs traditionella inställning, att verka i tyshet.

De familjemedlemmar som har positioner och utövar makt i familjens företag är:

  • Antonia Ax:son Johnson, Axel Johnson AB, Axel Johnson Inc, Axfast, Mekonomen, Nordstjernan, NCC, Axfood, A& M Ax:son Johnsons stiftelse, World Childhood Foundation
  • Viveca Ax:son Johnson (kusin till Antonia), Nordstjernan, A& M Ax:son Johnsons stiftelse, Axess Publishing, FPG Media, Heerema Trust
  • Göran Ennerfelt (gift med Antonia), Axel Johnson AB, Axel Johnosn Inc, Spirent, SHB
  • Alexandra Mörner (dotter till Antonia), Axel Johnson AB
  • Frances Broman (syster till Viveca), A& M Ax:son Johnsons stiftelse

Andra makthavare i Ax:son Johnson-gruppen är:

  • Marcus Storch, Axfood, Mekonomen, Nordstjernan, Axel Johnson AB, Hannells Industrier, Nobelstiftelsen, Dagens Industri Holding AB
  • Tomas Billing, Nordstjernan, NCC
  • Anders G. Carlberg, Axel Johnson AB, Axel Johnson Inc, Mekonomen, SSAB, Sapa, Säki, Beijer-Alma
  • Fredrik Persson, Axfood, Mekonomen, Axfast, Lancelot Asset Management

Som synes är Antonia Ax:son Johnson den överlägset största makthavaren inom familjens företag och samtidigt är det så att en av hennes döttrar har börjat träda in i maktens korridorer.

Läs mer: Dagens Media, Jonas Morian, SVD, NWT, DN, EX, AB1, Affärsvärlden1, E24_1, E24_2, VA1, AB2, FET, E24_3, Dagens PS, E24_4, Affärsvärlden2, Affärsvärlden3, VA2, VA3, Realtid, Dagens Story, Privata Affärer, Affärsvärlden4, Kommandobryggan,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2008.

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.