Ax:son Johnson och makten – privatkoncernen

Familjen Ax:son Johnson har kontrollen över två stora företagskoncerner i Sverige. En är privatägd och en är kontrollerad av en stiftelse. Ingen av koncernerna är börsnoterade. Däremot ett dotterbolag i den ena och flera via helägda bolag kontrollerade bolag. De flesta av dessa bolag ägs eller delägs av Nordstjernan AB som i sin tur ägs av Axel & Margaret Ax:son Johnson Stiftelse. Utöver de två stora koncernerna kontrollerar familjen också några andra företag.

Den privatägda koncernen är egentligen fyra, två svenska, ett finansbolag i Luxemburg och en US-amerikansk. Företagen ägs av Antonia Ax:son Johnson.

Det US-amerikanska företaget heter Axel Johnson Inc och har cirka 1 000 anställda. Man är ägare av företagen Sprague Operating Resources LLC, Parkson Corporation and Kinetico Incorporated och via NewtrAX LLC är man delägare i Cadence Inc, Walk2Campus Holdings LLC, Conformis Inc och Mountain Lumber Co. I styrelsen för Axel Johnson Inc sitetr bland annat Antonia Ax:son Johnson och hennes man Göran Ennerfelt.

Det svenska företaget Axel Johnson AB är betydligt större än sin US-amerikanska namne. Helägda bolag är idag Axel Johnson International (2 000 anställda), Novax, Martin&Servera (2 100, ägarandel 70%, Svensk Bevakningstjänst ( 2 200) och Axstore (3 900). Delägda, men kontrollerade är Axfood AB (7 100) och Mekonomen AB (2000). Totalt har företagen 19 000 anställda tillsammans. Axstore är företaget som driver varuhusen och affärskedjorna Åhlens, Kicks, lagerhaus och Estetique. Novax är ett företag som investerar i nya och växande företag. Idag äger man helt eller delvis Designtorget, Filippa K, Studentum, Trygga Hem, Medius, RCO och Json Handel. RCO och Trygga Hem är säkerhetsföretag och alltså på sätt och viss i samma bransch som Svensk Bevakningstjänst.

Axfood driver livsmedelsbutiker som Willys och Hemköp, livsmedelsgrossisten Dagab med mera. I Axfood äger Axel Johnson AB och familjen Ax:son Johnson 50,1% av röster och aktiekapital. Norska Reitangruppen äger 15,6%. I Mekonomen äger man 26,5% och kontrollerar därmned företaget.

I styrelsen för Axel Johnson AB sitter Antonia Ax:son Johnson (ordförande), Göran Ennerfelt (Antonia Ax:son Johnsons man), Alexandra Mörner (dotter till Antonia Ax:son Johnson), Marcus Storch, Anders Dahlvig och Marie Ehrling.

Den tredje koncernen i Axel-Johnsongruppen är Axfast AB, ett fastighetsföretag som ägs via ett holdingbolag med moderbolag i Nederländerna. I styrelsen för Axfast sitter Göran Ennerfelt, Antonia Ax:son Johnson, Fredrik Persson, Axel Mörner (son till Antonia Ax:son Johnson), Staffan Linde, Anders G. Carlberg, Erik Lindvall och Hans Dalborg. Enligt allabolag.se är dock inte Axel Mörner styrelseledamot utan istället hans syster Caroline Mörner Berg. Fredrik Persson är VD för Axel Johnson AB och styrelseledamot i Lancelott Asset Management.

Det sista företaget i familjen Ax:son Johnsons privatägda företagsimperium såsom familjen redovisar det är finansbolaget AltoCumulus. Moderbolaget finns i Luxemburg och i styrelsen för det svenska dotterföretaget sitter Göran Ennerfelt, Peter Brandt och Mattias Karlkjell.

I själva verket äger familjen Ax:son fler företag. Däribland Torsåker Fastighets AB (moderbolag till Torsåkers Säteri AB) och Lövsta Stuteri AB som ägs via det nederländska holdingbolaget B.j.a. Croonen BV. Torsåker är en större egendom i Uppland med ett praktfullt slott. Dessutom tillhör familjen de större investerarna i de fonder som sköts av Lancelot Asset Management AB och Axel Johnson AB äger 11% av företaget som i praktiken kontrolleras av familjen Ax:son Johnson tillsammans med Rune Andersson även om dessa inte är majoritetsägare.

Antonia Ax:son Johnsons förmögenhet har uppskattats till 48 miljarder (2012). Något som kanske visar att min låga uppsaktning av stiftelsen förmögenhet är just det, låg, kanske mycket låg till och med.

Läs också:

Ax:son Johnson – familjen som växlade från basindustri till handel
Dynastier – familjen Ax:son Johnson
Ax:son Johnson i säkerhetsbranschen
Lancelot Asset Managment – Andersson och Ax:son Johnson

Läs mer: Gradvall, Spartacus, FT, DI1, 2, 3, 4, 5, Borås Handelsklubb, FV,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2013.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ett svar på “Ax:son Johnson och makten – privatkoncernen”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.