Familjeklanerna i näringslivet

Det svenska näringslivet styrs att ett antal familjeklaner. Så har det varit i ett par hundra år. De olika familjerna är ofta släkt med varandra genom ingiften och korsgiften. Den mäktigaste klanen har efternamnet Wallenberg och så har det varit i ungefär 100 år. De är i en klass för sig själv. Innan dess var den mäktigaste klanen sannolikt familjen Ekman. I Katalys kartläggning år 2018 kartlade de 15 familjeklaner:

 1. Wallenberg (SEB, Investor, EQT)
 2. Kamprad (IKEA)
 3. Persson (HM)
 4. Douglas (Securitas)
 5. Schörling (Securitas)
 6. Rausing (TetraPak)
 7. Lundberg (Holmens)
 8. Stenbeck (Kinnevik)
 9. Ax:son Johnson (Axfood)
 10. Lundin
 11. Paulsson (PEAB)
 12. Bennet (Lifco)
 13. Olsson (Stena)
 14. Bonnier
 15. Söderberg (Ratos)

Som jag ser det är det ytterst tveksamt om Paulsson och Lundin ska vara med på listan överhuvudtaget och det fins flera andra klaner som också är tänkbara kandidater till att hamna på listan som exempelvis Ericsson (JCE) och af Jochnick (Oriflame). Familjerna Lundin, Ericsson och af Jochnik har begränsad verksamhet i Sverige, Den dansk-svenska familjen Møller Uggla (Mærsk, Danske Bank) är ett specialfall men de har en maktposition som varat i flera generationer. Makten är basera på danska företag men klanens ledare har bott i stort sett hela sitt liv i Sverige och hennes arvtagare är uppvuxna i Sverige.

Det finns också klaner som har makt genom direktörsskap där de ofta övertar sin fars jobb som direktör i nåt stort företag utan att ha en ägarposition i företaget. Det var kanske vanligare förr med familjer som bl.a. Browaldh, Gyllenhammar, Sundblad och Mannheimer.

Vid sidan av familjeklanerna är också så kallade riskkapitalbolag stora ägare av svenska företag. De viktigaste av dessa är Private-equtiyföretagen där det allra största bolaget, EQT, kontrolleras av en av klanerna, nämligen familjen Wallenberg. Dessutom finns det direktörsstyrda företag, i Sverige är det störst av dem sannolikt Autoliv och ägargrupper utan finansklaner inblandade i ägandet som Handelsbanken och Dunkerstiftelserna.

Kännetecknande för klanstrukturerna i det svenska näringslivet är att maktpositioner ges till släktingar och underhuggare som varit klanen trogen i många år. Dessutom är det vanligt att undvika skatt genom att placera ägande och tillgångar i stiftelser, fonder och bolag som ofta i skatteparadis. Moderbolagen läggs ofta i länder där insynen är begränsad och utdelningar tas ut genom bolag som ibland är placerade i skatteparadis. Så undviker klanerna att betala skatter och så undviker de insyn i sin verksamhet.

Det går att säga att en del av klanerna i Sverige tillsammans med oligarker i Ryssland, finansbolag och direktörer i USA, Storbritannien och Luxemburg utvecklat ett eget land för rika, Moneyland, där andra regler gäller än för oss vanliga döda i de rent fysiska länder där vi och familjeklanernas fysiska personer bor och uppehåller sig. Klanerna håller sig ofta med egna advokater och rådgivare som de betalar för att se till att de får bästa möjlig villkor för sin pengar och för att slippa bidra till välfärd för andra människor om inte är lika rika. Det går att hävda att finansklanerna skapat ett parallellt samhälle med sin egna lagar och regler.

Läs mer om finansklaner:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.