Stenbeck – från basindustri till media

Stenbeck är en finansfamilj som fanns med i de undersökningar som gjordes på 1960-talet. Då kallades gruppen oftast för Klingspor, då den familj som då ägde mest i det centrala bolaget i gruppen från början var familjen Klingspor. De har ända sen grundandet varit tre familjer som samverkat, förutom Stenbeck och Klingspor så är det familjen von Horn.

Ägandet har dock alltmer glidit över till familjen Stenbeck som idag dominerar ägandet i investmentbolaget Kinnevik, som är centrum för familjens ägarintressen. Sålunda kontrollerar familjen Stenbeck (inklusive det speciella ägarbolaget Emesco) 45,3% av Kinnevik, familjen Klingspor 8,2% och familjen von Horn 3,5%.

Precis som en annan ägarfamilj, Ax:son Johnson, har man förändrat sina ägarintressen från att ha omfattat i huvudsak basindustri, med företag som Sandvik och Korsnäs-Marma AB till att idag vara en av Sveriges fyra stora ägargrupper inom media. De andra är Bonniers, Hjörne och Schibsted. Men det största företaget som familjen Stenbeck kontrollerar är call-centerföretagetTranscom (Emesco 10,2%, Kinnevik 19,7%) med cirka 17 000 anställda. Ett företag i en låglönebransch. En bransch som ofta utnyttjar arbetskraften extremt och där fackföreningar sällan finns. Bolaget, som är registerat på den svenska börsen har sitt säte i Luxemburg.

Andra företag som familjen kontrollerar, främst via Kinnevik, är telefonbolagenMillicom (Kinnevik 37%, fam. Stenbeck 5,5%) och Tele2 (Emesco 9,6%, Kinnevik 45,3 och familjen 3,5%). Det förstnämnda är ett mobiltelefonföretag baserat i Luxemburg och med verksamhet i främst Afrika och Latinamerika och har cirka 5 000 anställda. Tele2 är såpass välkänt att det inte behöver presenteras närmare.

Kinnevik kontrollerar också MTG (Kinnevik 47,7%, Emesco 9,6%, familjen Stenbeck 7,5%) med en mängd olika TV-kanaler som TV3, TV6, TV8, Viasats olika kanaler, TV 1000 och en massa andra. Dessutom kontrollerar man också tidningskoncernen Metro. Också det ett bolag med säte i Luxemburg.

Fortfarande äger dock familjen intressen i basindustrin. Kinnevik har nämligen skogsbolaget Korsnäs med 2 000 anställda som dotterbolag. Totalt finns cirka 30 000 anställda i företag som Stenbeck har dominerande minoritetsintressen i och ytterligare 1 000 i företag man kontrollerar tilsammans med en annan grupp.

Bland makthavarna i gruppen märks:

  • Cristina Stenbeck, Kinnevik, MTG, Tele2, Emesco, Transcom, Metro
  • Vigo Carlund, Kinnevik, Tele2
  • Mia Brunell-Livfors, Kinnevik, MTG, Transcom, Tele2, Metro
  • Wilhelm Klingspor, Kinnevik, Korsnäs, Hellekis Säteri

Läs mer: VA1, Makthavare.se, Realtid1, DN1, Affärsvärlden1, Resumé,TimesOnline, Realtid2, E24_2, Affärsvärlden2, SDS, NyTeknik, Affärsvärlden3,VA2, E24_2, DN2, Affärsvärlden4, EX, Realtid3, Realtid4, Affärsvärlden5Journalisten, Corren1, DN3, Kanon, Realtid5, IDG, Corren2, Medievärlden, VA3,Dagens PS, Privata Affärer,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen år 2008.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,, , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.