Stenbeck – familjen där de dör unga

Familjen Stenbeck är finansdynastin som grundlades av den hårdföre advokaten Hugo Stenbeck (1890-1977) tillsammans med den adliga familjen Klingspor och familjen von Horn. Till en början var familjen Klingspor största ägare men med tiden gled kontrollen över företagskoncernen runt investmentbolaget Kinnevik över i familjen Stenbecks kontroll.

Meningen var sedan att Hugo Stenbeck Jr (1933-76) skulle ta över efter fadern Hugo Stenbeck men Hugo Stenbeck Jr hade problem med alkohol och rökte för mycket cigaretter. Han dock av lungcancer vid 43 års ålder.

När fadern dog året efter blev det oreda inom Kinneviksimperiet och osämja i familjen. När röken lagt sig hade den yngre sonen Jan Stenbeck (1942-2002) tagit över kontrollen över familjekoncernen. Hans systrar Margareta af Ugglas (1939-) och Elisabeth Silfverstolpe försvann som ägare. Han omvandlade familjeimperiet från att domineras av svenska basnäringar till en medie- och telekoncern.

Jan Stenbeck skulle också dö ung, endast 60 år gammal avled han i hjärtinfarkt. Jan Stenbeck var kraftigt överviktig och konsumerade ohälsosamma mängder mat och alkoholhaltiga drycker.

Vid Stenbecks död ärvdes kontrollen av företaget av fyra va hans fem barn. Även i denna generation tycks dock vissa  meningskiljaktigheter snart ha dykt upp inom familjen. Hugo Stenbeck (1979-) och Sophie Stenbeck (1981-) köptes snart ut ur företaget, kvar stod Cristina Stenbeck (1977-) och Max Stenbeck (1985-2015) som kontrollerande ägare i Kinnevik.

Inte bara meningsskiljaktigheter tycks ha gått vidare generation för generation. Utan även döden i unga år eller relativt unga år. Max Stenbeck uppges ha dött i sviterna av diabetes. 30 år gammal. För att numera dö som en följd av diabetes så ung krävs att sjukdomen missköts allvarligt. Eller att en person medvetet tar livet av sig.

Läs mer:

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2015.

Intressant?
Media: DN1, 2, AV1, 2, SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,, , , ,, , , ,

2 svar på “Stenbeck – familjen där de dör unga”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.