Stenbecks makt – personerna

Den företagsgrupp som kontrolleras av familjen Stenbeck är ett av två stora svenska finansimperium där ett par kvinnor spelar huvudrollen. Det andra är finansgruppenAx:son Johnson.  Centrum för Stenbecks företagsimperium är Investment AB Kinnevik där Cristina Stenbeck är styrelseordförande. Hon är också styrelseledamot i Modern Times Group MTG AB och Tele2 AB liksom i familjestiftelsen Hugo Stenbecks stiftelse. I den styrelsen sitter också systern Sophie Stenbeck. Hon är styrelseordförande. Förutom Hug Stenbeck stiftelse finns också Sapere Aude Trust i Liechtenstein som bildades på 1990-talet.

Den andra kvinnan i sammanhanget är Investment AB Kinneviks VD Mia Brunell-Livfors som också är styrelseordförande i Metro International S.A. samt styrelseledamot i BillerudKorsnäs AB, Millicom International Cellular S.A. Modern Times Group MTG AB, CDON Group, Efva Attling Stockholm Aktiebolag och Hennes & Mauritz AB.

Familjen Stenbeck har alltid kontrollerat finansimperiet ihop med familjerna Klingspor och von Horn. Tidigare var dessutom den förstnämnda av dessa två familjer Kinneviks huvudägare, men över tid har rollerna mellan Klingspor och Stenbeck förändrats på den punkten. Men familjen Klingspor är fortfarande stora ägare och Wilhelm Klingspor är styrelseledamot i Kinnevik samt styrelseledamot iBillerudKorsnäs AB, Hellekis Energi AB, Epikuré Fastigheter AB, Utvecklingsaktiebolaget Ullersbro och Apotek Vita Hästen AB samt VD I Hellekis Säteri AB. I styrelsen för Hellekis Säteri AB sitter också Wilhelm Klingspors fru Marie Klingpsor samt dotter Pauline Victoria Klingspor. I övrigt sitter inga familjemedlemmar i Kinneviks styrelse.

Andra makthavare i Stenbecks finansgrupp är:

 • Vigo Carlund, styrelseledamot i Investment AB Kinnevik och styrelseordförande i Net Entertainment NE AB samt i Black Earth Farming Ltd. Han är även styrelseledamot i Academic Work Solutions samt IZettle.
 • Erik Mitteregger, styrelseledamot i Investment AB Kinnevik, styrelseordförande i Wise Group AB, styrelseledamot i Firefly AB och i Metro International S.A. samt styrelseledamot i Tele2 AB.
 • Allen Sangines-Krause, styrelseledamot i Investment AB Kinnevik, styrelseordförande i Millicom International Cellular S.A. samt i BK Partners, ett kapitalförvaltningsbolag.
 • Mikael Larsson, finansdirektör Investment AB Kinnevik, styrelsemedlemTranscom Worldwide S.A., BillerudKorsnäs AB, Bergvik Skog AB och Vireo Energy AB.
 • Henrik Persson, styrelseledamot i CDON Group, Black Earth Farming Ltd, Kontakt East Holding, Mellersta Sveriges Lantbruks AB och Relevant Traffic Europe AB.

I Millicom är Hans Holger Albrecht VD. Han är bror till Ursula von der Leyen, som är arbetsmarknads- och socialminister i Tyskland. Tidigare hade han fler uppdrag inom Stenbeck-sfären men så är inte längre fallet och fram till hösten 2012 var han VD i Modern Times Group MTG AB.

Läs också:

 1. Stenbeck – från basindustri till media
 2. Kinneviksdynastierna – familjen Klingspor
 3. Kinneviksdynastierna – familjen von Horn
 4. Kinneviksdynastierna – familjen Stenbeck
 5. Stenbeck – en modern medieföretagsgrupp
 6. Spekulanterna – Stig Klingspor
 7. Investment AB Kinnevik – Klingspor, von Horn och Stenbeck
 8. Klingspor – Kinnevik och gods
 9. Stenbeck och Kreuger
 10. af Ugglas – Wallenbergs och Stenbecks

Läs mer: AV1, 2, 3, 4, 5, DN1, 2, SVD1, 2, 3, 4, 5, Fokus, DPS1, 2, VA1, 2, 3, 4,5, Arbetet, FT, RT, EX,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen år 2013.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,, ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.