Energibolagen – Axsol AB

Axsol AB är ett företag i Axel Johnsonkoncernen som i övrigt omfattar företag som Willy:s, Hemköp, Martin & Servera, Dagab, Åhléns, RCO Security och mycket mer. Ägare är familjen Ax:son Johnsson. Bolaget registrerades år 2005.

Axsol investerar i elbolag och installationsföretag med ny teknik, oftast med en koppling till solenergi och batterier. De har två helägds dotterbolag som projekterar, bygger och deläger solcellsparker.

Dessa två företag är Solkompaniet Sverige AB med dotterbolagen IBC Solar AB och Solkompaniet Park EPC AB samt Energiengagemang Sverige AB. Dessutom har de några delägda företag som dock inte är inblandade i investeringar direkt i solenergi. Solkompaniet Sverige AB har cirka 150 anställda medan Energiengagemang Sverige AB har cirka 40. I övriga 4 delägda företag finns det 390 anställda.

Solkompaniet startades 2010 av Lars Hedström och Petter Sjöström och köptes år 2020 av Axsol AB. Energiengagemang köptes ett år senare. Tidigare har Axsol AB varit delägare i Svea renewable solar AB (Svea Solar) och Alight AB.

I styrelsen för Axsol AB sitter Thomas Ekman (VD och ordf), Karin Månsson, Martin Malmvik, Mia Brunell Livfors, Axel Mörner (från familjen Ax:son Johnson) och David Salsbäck enligt Axel Johnson-koncernens hemsida samt allabolag.se.

Läs också:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.