Gruvbolagen – Nordic Iron Ore

Nordic Iron Ore är ett lite gruvbolag som utvecklar gruvfyndigheter. De har planer på att återöppna gruvbrytning i Blötberget och längre fram finns också planer på att återöppna gruvbrytning i Håksberg och öppna en gruva i Väsmanfältet under sjön Väsman.

Blötberget innehåller en apatitrik järnmalm med högt innehåll av järn vilket gör att de också kan tänkas utvinna apatit för tillverkning av fosfater. Dessutom tänker de utvinna lantan. Lantan är en sällsynt jordartsmetall som används i elektronikindustrin, för batterielektroder och en del annat. Även Håksberg och Väsmanfältet innehåller järnmalm med apatit.

Järnmalm med hög järnhalt lämpar sig bättre för användning i den tillverkningsprocess som behövs för tillverkningen av stål med låga utsläpp av växthusgaser. Blötberget har sådan järnmalm. Traditionellt kallas det som tillverkas för järnsvamp och processen har använts i cirka 100 år men kräver mycket elektricitet.

Ägare och styrelse

Största ägare i Nordic Iron Ore AB är Bengtssons Tidnings AB med 21,00% som ägs av familjen Bengtsson. Flera av dem äger också personliga aktieposter i bolaget. Ludvika Holding AB äger för sin del 11,99%. Delägare i Ludvika Holding AB är bland annat Johnas Jansson, Sven Rosén, Tomas Olofsson och Niclas Kristensen. Även de äger personligen aktieposter i bolaget. Tredje största ägare är Anders Skoglund genom Kopparinvest AB. Nordic Iron Ore AB är börsnoterat.

I styrelsen för företaget sitter Tomas Olofsson (ordf.), Jonas Bengtsson, Timo Lindborg och Gösta Bergman.

Läs mer:

Ett svar på “Gruvbolagen – Nordic Iron Ore”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.