Gruvbolagen – Bluelake, Mahvie och Archelon

Blue Lake Mineral AB är ett mindre bolag som ägnar sig åt utveckling och prospektering av malmfyndigheter. Det rör sig främst om fyndigheter med koppar, zink och guld men även om nickel.

Företaget hette tidigare Nickel Mountain Resources. De största ägarna är Peter Hjorth (6,59%), Jonas Dahllöf (3,35%), Rickard Samuelsson (2,46%) och Avanza Pension (5,43%). Som synes är det dock ingen av dessa ägare som är nån större ägare. Företaget är börsnoterat på NGM Nordic SME.

I styrelsen för bolaget sitter Neil Said (ordf), Patric Perenius, Jonas Dahllöf, My Simonsson och Peter Hjorth (VD).

Bolaget har flera dotterbolag såsom Vilhelmina Mineral AB som i sin tur äger Joma Gruver AS i Norge, Nickel Mountain AB och Meshliza Holding AB med dotterbolaget Meshliza Resources AB.

Bluelake Mineral rättigheterna till nickelmalmsfyndigheten Rönnbäcken som är den största obrutna och outvecklade nickelfyndigheten i Europa. Malmkroppen innehåller också järnmalm och koboltmalm. Kobolt är en bristmetall som behövs för moderna batterier. Även nickel är nödvändigt i dessa batterier.

Meshliza Resources

Meshliza Resources AB har dotterbolaget Mezhlisa Resources Cyprus Ltd som äger det ryska bolaget OOO Bakcharneftegaz (BNG) som letar efter olja och gas i Ryssland. Om den verksamheten fortfarande bedrivs eller har avbrutits är oklart.

Vilhelmina Mineral

Vilhelmina Mineral AB äger fyndigheterna Stekenjokk och Levi i Vilhelmina. Det är två fyndigheter med koppar och zinkmalm. Stekenjokk har tidigare brutits av Boliden AB. Företaget har för avsikt att öppna ny gruvbrytning i dessa fyndigheter. Dotterbolaget Jome Gruver AS har planer på att öppna gruvorna i Joma och Gjersvik igen och undersöker också fyndigheter i Ankarvattnet och Jormlien i Sverige.

Mahvie Minerals

Delvis samma personer som äger Bluelake Mineral äger också prospekteringsföretaget Mahvie Minerals AB där Petter Tiger, Per Storm, My Simonsson och Ronne Hamerslag sitter i styrelsen. Den sistnämnde är VD i Nordic Iron Ore AB. Mahvie Minerals äger för sin del guldfyndigheten Haveri i Finland och en mängd undersökningstillstånd kring Mo i Rana, Norge. Mahvie Minerals AB är börsnoterat på NGM Nordic SME.

Archelon Natural Resources

Även i företaget Archelon Natural Resources AB återfinns delvis samma personer. Styrelseordförande är Patric Perenius, VD är Tore Hallberg och övrig styrelseledamot är My Simonsson. Bolaget har undersökningstillstånden för Östra Gyttorpsgruvan och Repebergsgruvorna i Nora kommun. De prospekterar främst efter sällsynta jordartsmetaller (REE).

Gruvorna de har undersökningstillstånd för har höga eller mycket höga halter av särskilda jordartsmetaller i de slagg-och varphögar som finns .Bolaget är noterat på NGM Nordic SME.

Ett svar på “Gruvbolagen – Bluelake, Mahvie och Archelon”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.