Gruvbolagen – Lundin Mining

Lundin Mining AB är det tredje största gruvbolaget i Sverige. Moderbolaget Lundin Mining Corp har sitt huvudkontor i Toronto i Kanada men är börsnoterat i Sverige. Huvudägare i företaget är familjen Lundin.

Bolaget grundades 1994 av Adolf Lundin som South Atlantic Diamonds Corp i syfte att investera i en diamantgruva i Brasilien. Snart bytte det dock namn till South Atlantic Resources och investerade i North Atlantic Natural Resources som köpt 39% av Storliden-fyndigheten i Skelleftefältet. 2005 blev de ensam ägare av Storliden. Storliden-fyndigheten med zink och koppar bröts mellan 2002-2008.

Lunding Mining AB driver Zinkgruvan i Sverige genom dotterbolaget Zinkgruvan Mining AB. I övrigt driver bolaget gruvan Neves-Corvo i Portugal genom bolaget Sociedad Mineira De Neves Corvo SA, Candelaria i Chile genom Lundin Mining South America Spa, Chapada i Brasilien genom Mineração Maracá Indústria e Comércio S/A och Eagle i USA. I Argentina håller de på att utveckla ett gruvprojekt i bolaget Desarrollo de Prospectos Mineros S.A.

I Zinkgruvan bryts zink-, bly- och kopparmalm som också innehåller en hel del silver. Lundin Mining har ägt gruvan sen 2004. Den har dock brutits oavbrutet sen 1857 då den öppnades av det belgiska bolaget Vieille Montagne. Malmen exporteras från Otterbäckens hamn i Vänern. Det totala antalet anställda i Zinkgruvan Mining AB är 430. Antalet anställda i Lundin Mining Corp är cirka 4 600.

Styrelsen i Lundin Mining AB består av Adam Lundin (ordf), C. Ashley Heppenstall, Donald Charter, Juliana L. Lam, Dale C. Peniuk, Peter Rockandel. Catherine J.G. Stefan och Natasha Vaz.

Läs mer:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.