Gruvbolagen – Grangex

Grängesberg Exploration Holding AB (Grangex) är ett litet bolag som har planer på gruvbrytning i Bergslagen. De håller med utveckling av tre projekt.

Det första är utvinning av apatit ur högarna av gruvslagg som blivit ett resultat av den tidigare gruvbrytningen i Grängesberg. Dessutom har de också planer på att utvinna sällsynta jordartsmetaller ur gruvslaggen. Denna verksamhet drivs i dotterbolaget Grängesberg Exploration AB.

Apatit används för att framställa handelsgödsel, mer bestämt fosfatgödsel (P-gödsel) och vissa sällsynta jordartsmetaller (neodym) behövs bland annat vid produktionen av elbilar och vindkraftverk.

Grangex har också planer på att återigen återöppna Dannemoragruvan i Uppland genom bolaget Dannemora Iron AB som är ett dotterbolag till Grängesberg Exploration AB. Det är en järnmalmsgruva som brutits i mer än 500 år. den innehåller dock inte någon apatithaltig järnmalm och inte heller några sällsynta jordartsmetaller.

Förutom dessa planer har företaget genom dotterbolaget Sala Bly AB en tillverkning av blyprodukter från återvunnet bly.

Ägare och styrelse

Huvudägare i Grängesberg Exploration Holding AB som är ett företag som noteras på börsen NGM Nordic SME är Edvard Berglund Holding AB (Per Berglund) med 18,3% och Christer Lindqvist (privat och genom bolag) med 17,7% av aktierna. Även övriga aktieägare är i huvudsak mindre företag och privatpersoner.

Edvard Berglund Holding AB är moderbolag till Nordic Gold Trade AB via dotterbolaget True Geist Holding AB. Dessutom äger bolaget flera mindre fastighetsbolag och R-MOR Nordic AB som säljer krypterade mobiltelefoner (Intactphone).

Styrelsen i moderbolaget i koncernen består av Per Berglund (ordf.), Jesper Alm (v. ordf), Annika Billberg, Per Bergman. Anders Werme och Christer Lindqvist (VD).

Läs mer:

3 svar på “Gruvbolagen – Grangex”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.