Gruvbolagen – Leading Edge Materials

Leading Edge Materials Corp är ett kanadensiskt gruvbolag som är inriktat på prospektering efter mineraler och metaller som behövs i omställningen av samhället från fossilanvändning till miljövänlig elanvändning. Sådana metaller och mineraler är bland annat grafit, sällsynta jordartsmetaller, kobolt, nickel och litium.

Bolaget är visserligen kanadensiskt men det är börsnoterat i Sverige och huvudägare  tycks vara Monaco-svensken Eric Krafft. Han är i alla fall ägare av nästan 50 miljoner aktier av totalt drygt 150 miljoner aktier. Styrelsen består av Lars-Eric Johanssson (ordf), Eric Krafft och Daniel Major. VD är Filip Kozlowski. Tidigare hette bolaget Tasman Metals Ltd och ägdes av kanadensiska intressen som också var inblandade i flera andra gruvbolag i andra delar av världen.

Projekt

Huvuddelen bolagets projekt finns också i Sverige. Det handlar dels om ett antal grafitfyndigheter invid eller i närheten av Voxnan i Hälsingland. De tre fyndigheterna är Kringelgruvan öster om samhället Voxna, Mattsmyra och Gropabo norr om Voxna och Månsberg söder om Alfta (ligger inte i närheten av Voxnan) i Ovanåkers kommun. Grafit behövs för tillverkningen av moderna batterier.

Företaget kallar bolaget bakom fyndigheterna för Woxna Graphite AB på engelska vilket onekligen förefaller lite löjligt. Bolaget är främst verksamt i Sverige, har svenska ägare och i huvudsak svenska styrelsemedlemmar. Voxna Grafit skulle vara enklare att både uttala och skriva. Woxna Graphite AB ägs som det verkar av ett kanadensiskt dotterbolag till Leading Edge Materials Corp. Filip Kozlowski är ende ordinarie styrelseledamot i Woxna Graphite AB.

Den andra stora fyndigheten som bolaget vill exploatera i Sverige är Norra Kärr, en av Europas största fyndigheter av sällsynta jordartsmetaller (REE). Fyndigheten ligger i Jönköping och Ödeshögs kommuner. Sällsynta jordartsmetaller behövs för utbyggnad av vindkraften och en del andra moderna högteknologiska användningsområden. Denna fyndighet ägs av Greenna Mineral AB som är ett dotterbolag till Leading Edge Materials Corp. Ende ordinarie styrelseledamot i Greenna Mineral AB är Filip Kozlowski.

Förutom projekten i Sverige är företaget också delägare i en fyndighet av nickel och kobolt i Rumänien, Bihor Sud.

Ägare

Eric Krafft är son till Mikael Krafft som också bor i skatteparadiset Monaco. Båda två har bott där längeMikael Krafft är ägare av det exklusiva kryssningsföretaget Star Clippers. Det företaget bedriver lyxkryssningar med stora segelfartyg.

Även sonen Eric Krafft har sysslat med rederiverksamhet, 2004 till 2006 var han verkställande ägare (vad det nu innebär) av Trafalgar Shipping Ltd, ett Kina-baserat torrlastrederi. Mellan 2002 och 2004 jobbade han i London och New York inom företagsfinansiering åt DVB Bank AG, en tysk bank inriktad mot transportindustrier.

Numera är han förutom att vara delägare och styrelseledamot i Leading Edge Materials också styrelseledamot i Goviex Uranium Inc och Immunovia AB.

Tidigare publicerat på Svensson-bloggen.

Läs mer:

Ett svar på ”Gruvbolagen – Leading Edge Materials”

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.