Lundin Oil, oljan och kritiken

Emanuel Sidea från Veckans Affärer klagar idag i en artikel i DN på att många svenska storföretag har verksamhet i diktaturer och konfliktländer, men att bara ett företag kritiseras ordentligt. Nämligen Lundin Oil. På ett sätt har har han rätt. Det finns svenska storföretag som aldrig kritiseras och det finns en omfattande kritik mot Lundin Oil, men han har också fel. Många andra svenska storföretag kritiseras för verksamhet i diktaturer, exempelvis Telia och deras verksamhet i asiatiska diktaturer som Uzbekistan och Saab med sin vapenexport.

Samtidigt är det lätt att förstå varför Lundin kritiseras mer än många andra företag. De företag som kritiseras mest är nämligen företag som betalar mutor. Lundin har byggt upp sin verksamhet på att betala mutor och genom samarbete med den militära underrättelsetjänsten i Sverige. Hårt kritiserade Telia har betalat mutor och inom vapenindustrin är mutor allmänt förekommande.

Verksamheter som underblåser och skapar krig är också mer kritiserade. Olja är definitivt orsak till många krig och vapen är väsentligt för krig. Det är som jag ser det inte underligt att Lundin och Saab kritiseras hårdare än de verkstadsföretag som Sidea nämner i sin artikel. Det är naturligt och faktiskt ganska självklart. Lundins verksamhet skiljer sig från många andra svenska företags verksamhet i diktaturer. Sidea blundar för detta faktum och nämner med flit inte andra hårt kritiserade svenska företag.

Dessutom tillkommer ytterligare några anledningar till att det är mer intressant att kritisera Lundin Oil.Familjen Lundin har byggt upp sin förmögenhet inte bara genom mutor, samarbete med underrättelsetjänster och affärer i diktaturer utan också genom att inte betala skatt, ha moderbolagen i skatteparadis, ändra ägandeförhållandena regelbundet för att försvåra insyn osv. Det finns många anledningar att kritisera Lundin Oil och familjen Lundin. Anledningar som i allmänhet inte gäller för de andra bolag Sidea nämner i sin artikel.

I det stora hela framstår Sideas debattartikel i DN som ett ganska dåligt underbyggt och misslyckat försvar av familjen Lundin och Lundin Oil på temat ”de andra gör också fel”. En artikel på barnnivå som bortser från att andras fel inte ursäktar Lundins fel, fleras fel gör inte ett bolags fel rätt eller mindre fel. Dessutom bortser Sidea helt från att det faktiskt finns större anledning att kritisera Lundin Oil än många andra bolag. Fiffel, Mutor, Korruption, Diktaturer, Krig, Skattesmitning.

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2014.

Intressant?
Mer: AB, Axess, NT, Journalisten, VA,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,, , , , , ,

Ett svar på “Lundin Oil, oljan och kritiken”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.