Lundin – olje- och gruvbaroner

Familjen Lundin äger idag en rad bolag via en stiftelse och ett holdingbolag i skatteparadiset Guernsey. Namnet på det viktigaste holdingbolaget är Lorito Holdings Guernsey Ltd. Syftet med upplägget med en stiftelse och holdingbolag i ett skatteparadis är att behålla kontrollen över företagsgruppen och att slippa betala skatt:

Lundins kan utnämnas till svenska mästare i att utnyttja skatteparadis. De finns i minst åtta sådana länder – Guernsey och Jersey i Engelska kanalen, Barbados, Bermuda och Brittiska Jungfruöarna i Karibien, Cypern, Liechtenstein och Schweiz i Europa.

Upplägget är anpassat
till Lundingruppens ständiga aktieaffärer och omstuvningar av bolagen – skatt på aktieförsäljningar minimeras eller elimineras. I toppen finns familjetrusten Alumbrera på Guernsey, döpt efter koppar- och guldgruvan Bajo de la Alumbrera som Lundins sålde i början av 1990-talet och tjänade massor på.

”Skissen visar ett vanligt upplägg för den här typen av familjedynasti”, säger Stefan Hellstrand, skattekonsult på revisionsfirman Grant Thornton och expert på internationella skattelösningar.

”De arbetar med tre nivåer – längst ned de operativa bolagen, över dem holdingbolag i så kallade skatteparadis, överst truster och stiftelser.” Fram till att imperiets grundare Adolf Lundin 2003 fick veta att han hade leukemi ägde han nästan allt personligen, inte via några bolag. Men när han fått sjukbeskedet inleddes en omstrukturering som lade grunden till hur det ser ut i dag.

[…]

Genom att lägga det slutliga ägandet i truster/stiftelser elimineras risken för arvs- och förmögenhetsskatt samtidigt som risken minskar för bråk mellan arvingarna. En trust eller stiftelse ägs i princip inte av någon och ärvs heller inte utan ska smidigt kunna överföras till nästa generation. Förmånstagare till trusten Alumbrera är Adolf Lundins fyra barn och änka.

[…]

Även på börsbolagsnivån utnyttjas skatteparadis. Både Vostok Gas och Vostok Nafta är registrerade som skattebefriade privata aktiebolag på Bermuda.

Båda har dessutom dotterbolag på Cypern, som erbjuder stora skattefördelar och dessutom har ett förmånligt skatteavtal med Ryssland, där Vostok Gas och Vostok Nafta fi nns. I toppen av Lundin Petroleum finns flera nederländska BV-bolag och något Bermudabolag. Black Earth Farming Ltd, noterat på First North-listan i Stockholm, är registrerat på Jersey.

Utöver stiftelsen (trusten) på Guernsey finns ytterligare ett par familjestiftelser, The Adolf H Lundin Charitable Foundation i Liechtenstein och The Lundin for Africa Foundation samt en fond som är till för Ian Lundin.

Adolf Lundin (1932-2006) började som anställd inom Royal Dutch Shell efter skolan. Därefter arbetade han inom Axel Johnson-gruppen för att 1971 starta ett eget oljeprospekteringsföretag. Som oljeprospekterare var hans firma framgångsrik. 1976 upptäckte man ett av världen viktigaste naturgasfält, norra gasfältet i Qatar, 1998 ett stort oljefynd i Libyen och ett stort fält utanför kusten i Malaysia samt slutligen år 1997 ett stort och betydande oljefynd i Sudan, El Thar Jath. När det gäller olejprospekteringen och oljeutvinningen i Sudan har Lundin Oil upprepade gånger anklagats förfolkrättsbrott och övergrepp. Bolaget han byggde upp fick så småningom namnet Lundin Oil. Detta bolag bildades genom att två bolag som ägdes av familjen Lundin, Sands Petroleum AB och International Petroleum Corporation (IPC)  fusionerades år 1998.

Lundin Oil såldes år 2001 till det kanadensiska bolaget Talisman Energy. Det nya bolaget fick namnetLundin Petroleum. Året efter köpte man Coparex International från Paribas och 2003 såldes tillgångarna i Sudan till Petronas. Lundin Petroleum köpte samma år det norska bolaget Oer Oil samt andra oljefyndigheter från DNO.

Förutom olja investerade också Adolf Lundin i annan mineralutvinning, exempelvis i apartheidregimens Sydafrika. Han var storägare i guldföretaget Musto Exploration som såldes med god förtjänst till Rio Algom. Och ett annat bolag han investerat tungt i var Argentina Gold, sålt till Homestake. 1996 investerade han i Atacama Minerals, Canadian Gold Hunter och i Tenke Mining i det krigsdrabbade Kongo.

Adolf Lundin
var gift med Eva Wehtje, syster till Marc Wallenbergs fru Olga Wehtje. Följaktligen var han morbror till en av de centrala Wallenbergarna idag, Marcus ”Husky” Wallenberg. Familjen Lundin hade och har också mycket goda kontakter med moderaterna och de borgerliga regeringar som funnits. Carl Bildt har varit delägare och styrelsemedlem i hans tidigare bolag Lundin Oil. Och Adolf Lundins bror Bertil Lundin (1946-2005) var en period chef för Kontoret för särskild inhämtning (KSI), den hemligaste delen av den svenska militära underrättelsetjänsten MUST. KSI hette tidigare IB.

Idag sitter Adolf Lundins två söner Ian Lundin och Lukas Lundin (1958-) i styrelsen för Lundin Petroleum AB. Ian Lundin sitter också i styrelsen för de familjekontrollerade bolagen Vostok Nafta och Etrion Corp. Lukas Lundin har betydligt fler uppdrag i familjekontrollerade bolag:

Lukas Lundin är äldste sonen till Adolf Lundin. Lukas är styrelseordförande i följande bolag: Tanganyika Oil Co. Ltd., Vostok Nafta Investment Ltd., Vostok Gas Ltd., Canadian Gold Hunter Ltd., Denison Mine Corp., Tenke Mining Corp., Pearl Exploration & Production Ltd., Red Back Mining Inc., Lundin Mining Corp. och han är styrelsemedlem i Atacama Minerals Corp. Han äger 1 221 845 aktier i Lundin Petroleum.

VD i Lundin Petroleum är Ashley Heppenstall som också har en styrelsepost i Etrion och i Gateway Storage Company.  Andra makthavare i Lundin-sfären är bl.a. William A. Rand som sitter i styrelserna för Lundin Mining Corp, Vostok Nafta Investment Ltd, Denison Mine Corp och NGEx resources Incoch Per Brillioth, VD i Vostok Nafta Investment med styrelseuppdrag i Black Earth Farming Ltd, Kontakt East Holding AB, X5 Group AB och Konsthandels Aktiebolaget Nybroviken. Brillioth har tidigare varit anställd i Hagströmer & Qviberg. Tidigare har också Viveca Ax:son Johnson suttit i styrelsen för Lundin Petroleum.

I Vostok Nafta Investment Ltd äger familjens holdingbolag Lorito 30,42% av röster och aktiekapital. I Lundin Petroleum äger Lorito 24% och andra bolag, Landor Participations Inc och Zebra Holdings and Investment (Guernsey) Ltd, som troligen är knutna till familjen Lundin, ytterligare 7,2%. Lundin Petroleum äger själva 1,4% av sina egna aktier. I Vostok Gas, hemmahörande i skatteparadiset Bermuda, kontrollerar familjen Lundin på olika sätt 30% av kapitalet och rösterna. I Vostok Gas satt Carl Bildt i styrelsen fram till 2006.

Vostok Nafta Investments äger främst aktier i det stora ryska olje- och gasbolaget Gazprom. Vostok Gas äger andra investeringar i olika gas- och oljefält i framförallt Ryssland.

Denison Mines är ett bolag som sysslar med uranmalmsbrytning och Atacama Minerals är också ett kanadensiskt gruvbolag med verksamhet i Chile och Brasilien. Även Lundin Mining med verksamhet i Sverige (Zinkgruvan), Portugal, Spanien och Irland samt andel i Tenke-Fungurumes koppar och kobolt-gruva i Kongo, är ett kanadensiskt bolag. Pearl Exploration har fusionerat med Black Core tillBlack Pearl Resources.

Rent generellt är ägarförhållanden, som visas i VA-artikeln jag citerat ovan, i familjen Lundins bolag snåriga och flytande. De ändrar sig snabbt. Bolag fusioneras och delas upp titt som tätt vilket gör det hela svåröverskådligt. Och det totala antalet anställda i familjen Lundins bolag är omöjligt att få ett grepp om. Men Lundin Mining har omkring 1 500. Ett annat bolag utöver de som nämnts ovan som familjen kan ha intressen i är Enquest.

Utöver alla mineralbolag äger familjen Lundin också auktionsföretaget Bukowskis.

Läs mer: SR, DN1, 2, 3, 4, Alliansfritt1, 2, 3, Internationalen, Dagens Arena1, 2, 3, SVD1, 2, 3, BT,AB1, 2, 3, 4, SVT1, 2, 3, ETC, AV1, 2, 3, 4, E24_1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, EX1, 2, HD, DPS1, 2, RT1, 2, 3, 4,VA, VK, VLT, Kotka, EX, Fria,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2010.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,, , , , , , , , , , , , ,, , , , , ,, , , , , , , , , , , , , , , ,, , , , , , , , ,,

2 svar på “Lundin – olje- och gruvbaroner”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.