Låglöneprofitörerna – Biltema

Biltema är en av de största lågpriskedjorna i Sverige och andra delar av Norden. Huvudkontoret finns i Helsingborg men företaget grundades i Linköping. De produkter företaget säljer tillverkas i huvudsak i Asien, framförallt i Kina där 74% av leverantörerna till Biltema återfinns.

Verksamhet i Kina

Företaget har i alla fall tidigare, enligt tidningen Expressen, haft avtal med företag som haft för långa arbetsdagar, otillräckliga försäkringar och bristande kontroll av underleverantörer. Dessutom med ett företag med verksamhet i Xinjiang-området:

Under granskningens gång hittar vi ett företag i Kina som i sina egen årsredovisning uppger att Biltema är ett av företagets största kunder. Det aktuella företaget har nyligen inlett omfattande verksamhet i det problematiska Xinjiang-området i västra Kina, där folkgruppen uigurer lever under förtryck. Men om Biltema fortfarande har avtal med företaget får vi inget svar på. När vi till slut får ett svar från företaget tar de avstånd från tvångsarbete, men vill samtidigt inte redovisa vilka fabriker de anlitar. 

Eftersom Biltema inte vill uppge vilka deras kinesiska leverantörer är det väl trolig att företaget fortfarande har affärer med leverantören i Xinjiang. De uppger dock att de sagt upp kontrakten med 57 fabriker på grund av olika former av upptäckta brister under de senaste 5 åren. Expressen konstaterar i sin granskning också att Biltema är den svenska lågpriskedja som anlitar företag med sämsta tänkbara lönenivå.

I granskningen av svenska företag verksamma i Kina som organisationen Swedwatch gjorde och som publicerades 2012 konstaterades att:

Däremot är det med viss förvåning Swedwatch upptäckt att arbetsmiljön i flera av fabrikerna är uppenbart farlig. I kombination med okunskap och dåliga hälso- och säkerhetsrutiner innebär det en uppenbar risk för arbetstagarna.

[…]

Arbetstiden är högre än vad lagen tillåter på samtliga fabriker och långt över tillåtet på två av leverantörerna, varav en tillverkar solstolar åt Jula och en tillverkar luftmadrasser åt Biltema.

Biltemas tidiga år

Sten-Åke Lindholm grundade en liten postorderfirma för bildelar och biltillbehör år 1963 i en källarlokal i Linköping under namnet ”Handelsbolaget BIL-TEMA”. Efter något år utökades postorderverksamheten med en liten butik, även den i samma källare.

År 1976 hade omsättningen stigit till ca 25 Mkr och företaget flyttade till nya egna lokaler på Torvingeområdet i Linköping. Lokalytan var hela 6 000 kvadratmeter och innehöll både postorder, centrallager och en butik på nästan 250 kvadratmeter. Denna butik byggdes sedan ut till ca 2 700 kvadratmeter i början av 80-talet.

I slutet av 1980-talet sålde Lindholm hela företaget till den så kallade skalbolagskungen Seth-Roland Arnérs bolag Promark. Senare köpte han tillbaka aktierna i ett upplägg som troligen gick ut på att undvika skatt.

År 1983 öppnades det första varuhuset utanför Linköping. Företaget etablerade sig också i Norge 1983, i Finland 1985 och i Danmark 2002.

Postorderverksamheten lades ner 2003. Av varuhusen ägs alla idag av Biltema Sweden AB, men fram till 2011 fanns det också franchisevaruhus, dvs varuhus med andra ägare som hyrde varumärket.

Biltemas butik i Lund. Foto: Fredrik Tersmeden Licens: CC BY-SA 4.0
Holdingbolag och skatteparadis

Biltemas ägarstruktur påminner om Ikeas. Moderbolaget, Biltema Holding BV, hör hemma i Nederländerna och aktierna i det ägdes tidigare av en stiftelse i Schweiz. Bolaget har dessutom en period haft ett upplägg med en ägarstiftelse och bolag i skatteparadiset Curacao i Nederländska Antillerna. 

Mellan 2016 och 2020 tycks ägarbolaget till det nederländska bolaget ha varit ett bolag i Hong Kong, Birgma Holding Ltd. Biltema Holding BV har också ett dotterbolag/systerbolag i Schweiz, Birgma International AG. Bolaget i Schweiz fungerade/fungerar som inköpsbolag för hela koncernen. För 2020 gjorde Biltema Holding BV en vinst på 3,3 miljarder kronor enligt Expressen. 

Sven-Åke Lindholm är skriven i Schweiz och var den slutlige ägaren av Birgma Holding Ltd med 95,24% (2 500 aktier) år 2017. Hans barnbarn Louise Wennberg äger resten. Hur det exakta ägandet ser ut idag är okänt.

Att flytta bolag på det sätt mellan olika skatteparadis och lågskatteländer som Lindholm och Biltemakoncernen gjort tyder på en medveten strategi för att minska skatten i företaget samt den privata skatten för ägarna. Liknande agerande står att finna i familjen Lundins företagsgrupp. Något som också omöjliggör insyn och kontroll.

Det ursprungliga skattesmitarupplägget var identiskt med Ikeas konstruktion och som sannolikt utformats av Göran Grosskopf som varit styrelseordförande i Biltema. Det var också han som stod bakom affären med Arnér. Han var på den tiden Sveriges främste skatteprofessor och har anlitats flitigt av Ingvar Kamprad, familjen Rausing och flera andra svenska finansfamiljer som inte vill betala skatt. Liknande ägarupplägg finns eller har funnits hos familjen Paulsen (Ferring) och familjen Påhlsson (Pågens).

Biltema-koncernen

Idag har Biltema Sweden AB varuhus i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Sammanlagt hade Biltema 105 varuhus år 2013. Idag har bolaget 136 varuhus. Biltema arbetar med två butiksstorlekar, 4 000 respektive 6 000 kvadratmeter yta. Svenska Biltema Sweden AB har cirka 1 700 anställda och koncernen i sin helhet omkring 4 000 anställda. Omsättningen i Biltema Sweden AB år 2020 var 6,8 miljarder SEK med en vinst på 319 miljoner.

Biltema Holding BV äger också de svenska företagen Biltema Real Estate Sweden AB (10 anställda), Biltema Nordic Services AB (90 anställda) och Biltema Logistics AB (500 anställda). Bolaget Biltema Logistics AB i Halmstad som driver Biltemas centrallager omsatte 740 miljoner SEK år 2020. Biltema Real Estate Sweden AB omsatte cirka 540 miljoner SEK samma år och Biltema Nordic Services AB cirka 100 miljoner SEK.

I styrelsen för Biltema Sweden AB sitter Lars Ingemar Haraldsson (ordf.), Leo Mocatelli Shahandeh som är VD och Adelina Voci som är vice VD.

I de nordiska länderna äger det nederländska holdingbolaget företaget också Biltema Norge AS med 1 900 anställda, Biltema Danmark A/S med ungefär 400 anställda, och Biltema Finland AB (Biltema Suomi Oy) med ungefär 300 anställda. Idag finns fler än 120 varuhus i Norden.

Lägenheter i Albanien

2018 uppmärksammades också att Adelina Vocis 82-årige far i Albanien tagit emot nästan 55 miljoner kronor på ett nyöppnat bankkonto. Pengarna kom från ett konto i Schweiz som tillhörde Sven-Åke Lindholm. Den albanska banken fattade misstankar mot betalningarna och kontaktade åklagare i Albanien.

Åklagaren gick till domstol och fick pengarna beslagtagna till polisutredningen var klar. Den svenska finanspolisen granskade ärendet och kontaktade bland annat Lindholm. Därefter avskrevs misstankarna om brott.

Nio miljoner av de 55 miljonerna kronorna har gått till lägenhetsköp i Albanien. Lägenheter som ska tillhöra Adelina Voci.

Läs mer:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.