Låglöneprofitörerna – Dollarstore

Dollarstore är den nyaste svenska lågprisvaruhuskedjan. I likhet med alla andra lågprisvaruhus och lågpriskedjor bygger företagets verksamhet på att sälja produkter från låglöneländer. Den grundläggande affärsidén är att tjäna pengar på låglönearbetskraft i framförallt Kina. I tillägg därtill har Dollarstore en enhetsprisidé som liknar den som varuhuskedjan Enhetspris AB EPA hade när den startade för nästan 100 år sen, dvs 1930.

Dollarstore och Kina

I Expressens granskning av lågpriskedjorna var Dollarstore den enda som helt avböjde att medverka. Flera av de andra vill dock inte svara på alla frågor. Dollarstorer går till och med ännu längre. De svarar inte på kunders frågor om låglönerländer, Kina, barnarbete eller slavarbete på företagets instagramkonto eller på andra håll. De till och med raderar frågorna så det inte ska synas att de vägrar svara. Till Expressen svarar ägaren Peter Ahlberg så här:

”Jag är ingen 80/20 statistiker, och sveper inte över en princip, men i det här fallet kan jag säga att minst 80% av inläggen på våra sociala medier inte är från våra kunder. Sedan finns det inlägg från våra kunder som undrar.

Och som jag tidigare nämnt, jag har jobbat många år i Kina och aldrig träffat på vare sig barn el tvångsarbete, och alla som undrar är välkomna att ta kontakt med mig.

I ett tidigare mejl berättade Ahlberg att han tillbringat 26 år i Kina.

Hur ställer ni er till de frågor som är från kunder? Bör man svara på dem?

”Ja, och dem frågorna svara jag personligen bäst på. Alla frågor välkomna.”

Även andra företag som är med i granskningen har fått frågor på Instagram.

Även flera andra granskade företag har enligt Expressen låtit bli att svara kunder. Det gäller ÖoB, Biltema och Gekås. Däremot har Rusta, Jula och Clas Ohlsson svarat sina kunder även på frågor som gäller Kina, arbetsmiljö, barnarbete och slavarbete.

Dollarstore och Peter Ahlberg

Dollarstore började som grossistfirma i Sundsvall 1994 och öppnade sin första butik i Billsta utanför Örnsköldsvik hösten 1999. Grundare av företaget var Peter Ahlberg. Det blev snabbt en framgång och ytterligare en butik öppnades i Söderhamn. Huvudkontoret finns i dag i Kista och centrallagret i Svenstavik. Dollarstore hade 116 butiker i december 2020 och är Sveriges snabbast växande lågpriskedja.

2010 dömdes Peter Ahlberg för misshandel av en anställd på Dollarstore. Straffet blev 75 dagars samhällstjänst och 5 000 kronor i skadestånd. Enligt domen i Östersunds tingsrätt var Ahlberg och den i dag 48-årige mannen ytligt bekanta. Enligt Ahlberg hade de en fejd/osämja som gick många år tillbaka i tiden. Själva misshandeln (som bestod av ett antal slag) skedde på fritiden och vid den anställdes hem. Han själv menade senare att det hela var dumt och korkat gjort.

Dollarstore och Decathlon i Kungens kurva. Bild: Holger.Ellgaard Licens: CC BY-SA 4.0

Bolaget bakom lågpriskedjan heter Ahlberg-Dollarstore AB men moderbolaget i koncernen är Wistrandsgruppen AB. Ägare är Peter Ahlberg och i styrelsen sitter han och dottern Lovisa Ahlberg som ordinarie ledamöter. De två sitter också i styrelsen för Ahlberg-Dollarstore AB tillsammans med Jennie Ahlberg och Ida Ahlberg som också är döttrar till Peter Ahlberg. Thomas Jellum är VD.

Omsättningen för Ahlberg-Dollarstore AB var 3,8 miljarder SEK under det senaste bokföringsåret som slutade 2021-01-31. Vinsten var blygsamma 72 miljoner. Antalet anställda var 1 200.

Läs mer:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.