Låglöneprofitörerna – Rusta

Rusta är en av de största lågpriskedjorna i Sverige. Företagets huvudkontor ligger i Upplands Väsby. Deras varor de säljer tillverkas dock i låglönefabriker i Asien där företaget har 5 inköpskontor. Kina är det viktigaste tillverkningslandet.

Rusta har enligt tidningen Expressen använts sig av fabriker i provinsen Xinjiang där det är vanlig med slavarbete. Bland annat utnyttjas personer från folkgruppen uigurer som tvångsarbetskraft i provinsen.

Xinjiang i Kina

Ett sådant slavarbetarföretag har använts som underlevarantör av Rusta:

På en kinesisk hemsida för ett tillverkningsföretag hittar vi uppgifter om att bolaget har eller haft Rusta som kund. Företaget visar sig samarbeta med andra företag med verksamhet i Xinjiang-området, där uigurerna förtrycks. 

När vi sedan frågar Rusta om deras eventuella kopplingar till tvångsarbete i området kommer svaret: Rusta bekräftar att de haft samarbete med tre fabriker i området. 

Avtalen ska dock ha brutits sedan de blivit uppmärksammade om ”människorättsproblem” i området. 

Företaget har i ett mejl till Expressens meddelat att de brutit avtalet med det bolag som haft en koppling till Xinjiang-området:

I maj förra året uppmärksammade vår samarbetspartner Better Cotton Initiative (BCI), oss på människorättsproblem i Xinjiangregionen. Tre av våra leverantörer hade vid den tidpunkten underleverantörer av bomull från Xinjiangregionen. I dialog med BCI om situationen i området så beslutade vi då, tillsammans med våra leverantörer, att stoppa alla inköp av bomull från Xinjiang. Nu odlas bomullen till dessa leverantörer i Shandong-och Hebeiregionerna i stället”.

Andra problem

Rusta upptäckte också vid ett tillfälle att ett företag hade barnarbetare och att andra företag hade tvångsarbetare i form av fångar. Dessutom företag i Kina som hade försökt ge mutor eller haft brister gällande kemikalier och säkerhetsutrustning. Rusta inledde enligt egna uppgifter aldrig nåt samarbete med dessa företag.

Rusta var ett av flera svenska företag som 2012 kritiserades i en rapport från organisationen Swedwatch. Kritiken gällde de dåliga arbetsvillkor som gällde på de fabriker i Kina som tillverkar varor åt företagen. De tre andra företagen var Jula, Biltema och Clas Ohlson. Swedwatch noterade dock att både Clas Ohlson och Rusta tar mer ansvar för arbetsförhållandena i Kina än vid motsvarande undersökning 2005

Rusta-koncernen

Anders Forsgren och Bengt-Olov Forssell grundade Rusta år 1986. Moderbolaget i koncernen heter Fasetten AB. Dotterbolag är Norkit AB och Rusta AB som i sin tur har försäljningsbolag i Finland, Tyskland och Norge samt dotterbolaget Baforber AB, Rusta Construction AB, Rusta Entreprenad AB, Rusta F4 Construction AB och Homeshop Venture 1986 AB.

Rusta i Varberg. Bild: Green Yoshi Licens: CC BY-SA 3.0

Senast redovisade verksamhetsår som slutade 2021-04-30 omsatte hela Rusta-koncernen 8,5 miljarder SEK med en vinst. på 427 miljoner. Antalet anställda var ungefär 3 500. Det inkluderar förstås inte de anställda i företagen som tillverkar företagets produkter.

Ägare av Fasetten AB (Rusta-koncernen) är Anders Forsgren och Anne Marie Forssell som är änka efter Bengt-Olof Forssell. I styrelsen ingår Jörgen Sandström (ordf), Anders Forsgren (VD) och Björn Forssell (son till Anne Marie Forssell) med Victor Forsgren (son till Anders Forsgren) och Karin Forssell Westling (dotter till Anne Marie Forssell) som suppleanter.

I det verksamhetsdrivande dotterbolaget Rusta AB är Göran Westerberg VD och styrelsen består av Anders Forsgren (ordf), Claes Eriksson, Maria Erika Edsman, Björn Forssell och Maria Ingelsson.

Läs mer:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.