Låglöneprofitörerna – Gekås

Ett företag vars verksamhet bygger på att de kan sälja varor som tillverkas i länder och på fabriker där lönerna är låga är Gekås AB i Ullared. I motsats till de övriga lågprisvaruhusen i Sverige handlar det inte om en butikskedja utan om en enda butik på en enda plats. Ullared.

Gekås är ett av de lågprisföretag som tidningen Expressen granskat i en artikel. De köper enligt Expressen delar av sitt sortiment från Kina. Kontrollerna görs dock inte av Gekås utan företaget uppger att de sköts av ”ackrediterade 3:e partsföretag”. Gekås har dock avböjt att lämna ut uppgifter om de företag de samarbetar med i Kina till Expressen. Därför är de okänt om företagen som levererar varorna utnyttjar slavarbetare och barn.

Gekås butik 2010. Bild: Gaisjonke Licens: CC BY 3.0

Företaget grundades 1963 av Göran Karlsson under namnet Ge-kås Manufaktur. 1991 valde Karlsson att sälja företaget till sex anställda. År 2004 köpte Thomas Karlsson och Torbjörn Bäck ut de övriga 4 delägarna. Thomas Karlsson köpte sen Torbjörn Bäcks aktier i bolaget år 2019 och blev då ensam ägare av Gekås.

Verksamhet

Förutom varuhus driver företaget också hotell och restaurangverksamhet. Moderbolaget i koncernen heter Gekås AB, verksamheten i Ullared bedrivs av dotterbolaget Gekås Ullared AB. Dessutom har företaget en lång rad fastighetsbolag som dotterbolag liksom bland annat Kila Skog AB, Gekås Ullared Vindkraft AB och Glasögonfabriken Gekås Ullared AB. Dessutom delägare i Falkenbergs Biogas (15 %) såväl som i Heads (10 %) som är leverantör av affärssystem.

Totalt redovisade koncernen cirka 750 anställda 2020 vilket var en kraftig minskning på grund av pandemin. 2019 hade företaget drygt 1 000 anställda.

Även omsättningen minskade kraftigt under 2020, från 4,6 miljarder SEK år 2019 till 3,4 miljarder under 2020. Vinsten år 2020 var cirka 95 miljoner.

Styrelsen i företaget består av Boris Lennerhov (ordf), Patrik Levin (VD), Ulf Öjerklint, Izabela Agata Nanneson, Jan Andersson, Thomas Karlsson (ägare), Christina Ivarsson, Catrin Wirfalk och Matthias Lars-Erik Oskarsson med Ingrid Davidsson och Sara Kärrbrand som suppleanter.

Läs mer:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.