Låglöneprofitörerna – Jula

Jula-koncernen är en av de största lågpriskedjorna i Sverige. Huvudkontoret finns i Skara men det mesta av det som bolaget säljer tillverkas i Kina.

Deras kinesiska inköpskontor finns i Guangzhou som är mer känt under sin gamla transkriberingsform, Kanton. En gång den viktiga inköpsplatsen för Europas Ostindiska kompanier. Där hade de sin inköpskontor. Ett av dessa bolag var det svenska Ostindiska kompaniet (SOIC).

Kina

Fabrikerna i Kina som Jula använder är låglönefabriker där det finns stor risk att det förekommer barnarbete och tvångsarbete. Några bevisade fall sådant i de företag som Jula har kontrakt med är inte kända. En av leverantörerna i Kina har dock haft ett dokumenterat samarbete med en avdelning inom kommunistpartiet som ansvarar för tvångsförflyttningar av uigurer. En folkgrupp som är förföljd och utsatt.

Företagsledningen i Jula har avböjt intervjuer när tidningen Expressen varit i kontakt med dem:

Jula har svarat på frågor på mejl men när vi ber om en intervju med ägaren Karl-Johan Blank eller vd:n Joachim Frykberg blir svaret nej.

– Jag avstår gärna. Jag har andra saker som ligger framför mig som jag liksom skulle vilja prioritera, säger Frykberg.

Men enligt era egna uppgifter finns det en risk med 83 procent av era leverantörer i Kina. Varför fortsätter ni då?

– Så som vi jobbar med våra leverantörer handlar ju mycket om att säkerställa att det finns bra möjligheter och förutsättningar att producera. Sen att vara med där och kunna göra en förändring är ju positivt, med det bidraget som vi kan göra, och se till att det kan bli en säkrare arbetsplats. Det tycker vi är positivt.

När vi upprepar frågan om riskerna med 83 procent av leverantörerna vill han inte prata mer om saken. 

Tveksamma underleverantörer

Enligt Expressen dömer Jula ut sina egna leverantörer:

En redovisning från Jula för 2020, kring 323 av företagets leverantörer i främst Kina, visar att man i dag själva dömer ut majoriteten av sina leverantörer. 

Endast 17 procent av de egna fabrikerna bedöms som ”bra” och placeras i kategorin ”good”.

Resten, det vill säga 83 procent, anses vara problematiska på olika sätt. De placeras i kategorier som kallas ”moderate risk”, ”high risk” och ”critical”. 

Så mycket som en tredjedel av Julas leverantörer i Kina finns inom det som bedöms som ”high risk”. 

Andelen i den värsta kategorin, ”critical”, var förra året nere på en procent, men har under de senaste åren varit uppe på hela åtta procent av alla kontrollerade fabriker. Företaget uppger, vilket vi ska återkomma till, att kategorin ”critical” bland annat kan handla om upptäckt barnarbete.

Jula var ett av flera svenska företag som 2012 kritiserades i en rapport från organisationen Swedwatch. Kritiken gällde de dåliga arbetsvillkor som gällde på de fabriker i Kina som tillverkar varor åt företagen. De tre andra företagen var Rusta, Biltema och Clas Ohlson. Swedwatch noterade dock att både Clas Ohlson och Rusta tar mer ansvar för arbetsförhållandena i Kina än vid motsvarande undersökning 2005

Jula-koncernen

Omsättningen i Jula-koncernen var 9,8 miljarder SEK år 2020 med ett rörelseresultat på 1,3 miljarder. Antalet anställda var 2 700 vilket naturligtvis inte inkluderar anställda i den kinesiska underleverantörerna.

Moderbolaget i koncernen heter KJB Holding AB och ägs av Karl-Johan Blank som är son till grundaren Lars-Göran Blank. Styrelsen i KJB Holding AB består av Karl-Johan Blank, hans son Christian Blank och Peder Larsson (ordf).

Karl-Johan Blank framför ett Jula-varuhus. Bild: Jula

KJB Holding AB äger i sin tur Jula Holding AB som har dotterbolagen Hööks Hästsport AB, Jula AB, Jula Logistics AB, Jula Hotell & Konferens AB, Jula Miljö & Energi AB, Wästgöta Finans AB och G&K Blanks Fastigheter AB.

I Jula Holding AB är Joachim Frykberg VD. Styrelsen består av Peder Larsson (ordf), Karl-Johan Blank, Christian Blank, Hans-Åke Persson, Karin Claesson och Berndt Thomas Evertsson. Den sistnämnde har uppdrag i flera lågprisföretag som Willy:s AB (Axfood) där han är VD och City Gross Sverige AB (Bergendahls).

Historia

År 1979 grundades företaget som Jula Industri AB på Jultorp gård utanför Skara, av Lars-Göran Blank. Från början tillverkade företaget vedkapar. 1991 blev Karl-Johan Blank hälftenägare i företaget. Senare övertog han ytterligare 14% och när pappan dog 2014 köpte han ut sina systrar Marianne Blank och Ann-Louise Blank som bestred faderns testamente. Ett testamente som gav alla aktier i företaget till sonen Karl-Johan Blank. Idag har Jula varuhus i Sverige, Norge och Polen.

Godsegendomar

Karl-Johan Blank är sedan 2014 ägare av Stora Eks herrgård i Eks socken, Mariestads kommun och Lerdala egendom i Lerdala socken, Skövde kommun. Stora Ek omfattar 2 400 ha mark varav cirka 1 300 ha odlingsmark.

Stora Eks herrgård. Bild: Henric Nordin. Licens: CC BY-SA 4.0
Läs mer:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.