Låglöneprofitörerna – ÖoB

ÖoB är en av Sveriges stora kedjor av lågprisvaruhus. Bolaget är idag en del av Runsvensgruppen. De lågprisvaror som bolaget säljer tillverkas till stor del i låglöneföretag i Kina.

Expressen uppger att de har cirka hälften av sina leverantörer i Kina. Företaget vill dock inte lämna ut några namn på leverantörer till Expressen. Inte heller lämnar de uppgifter om fabriker de sagt upp avtalet med efter upptäckta brister. Företaget uppger dock enligt Expressen att ”arbetsmiljö, arbetstider och löner” är de vanligaste problemen hos leverantörerna. 

Överskottsbolaget

År 1960 påbörjade Försvarets fabriksverk (FFV) överskottsförsäljning av materiel från försvaret och statliga myndigheter. sortimentet fanns som exempel telefonväxlar och fordon men också produkter som Försvarets hudsalva. 1979 ombildades verksamheten från att ha varit en del av ett statligt verk till det av FFV ägda aktiebolaget FFV Allmaterial AB. Bolaget bytte namn till FFV Överskott AB år 1982. Efter att aktiebolaget bildats, började också andra överskottspartier att säljas som inte kom från militären eller någon myndighet.

År 1992 köptes bolaget av Runsvengruppen AB. Det hade då nio butiker. År 2018 köpte norska Europris 20% av aktiekapitalet med option om att köpa hela bolaget år 2020. Så skedde inet och idag är Runsvengruppen AB helägare.

Överskottsbolaget Varberg. Bild: Green Yoshi Licens: CC BY-SA 3.0
Runsvengruppen

Runsvengruppen bildades 1948 då Rune Svensson köpte en lanthandel i Mariedamm i norra Östergötland.

Verksamheten växte snabbt. Stora partier inhandlades direkt från fabrikerna och Rune sålde snart både via postorder och turnéer runt landet. 1957 köptes en stor fastighet i Skänninge och företaget flyttade dit året därpå. När efterfrågan höll i sig öppnades de första egna varuhusen, först ut var Linköping 1961.

Företaget monterade på 1960-talet upp ett tält vid Svinesund som sen fungerade som varuhus som blev startskottet för en generell utbyggnad av gränshandeln.

Rune Svensson sökte sig utomlands för leveranser av varor. Redan 1959 började han med inköp i Kina. Parallellt med affärerna i Asien utvecklades handeln med de östeuropeiska länderna och allt fler länder runt om i världen tillkom. 1977 lämnade Rune Svensson över vd-posten till nästa generation inom familjen. Han fortsatte dock att vara aktiv i företaget under många år men dog 1986.

Polisingripande

För cirka 30 år sen gjorde polisen en razzia mot bolagets huvudkontor. Des beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Polisen fick dock inte fatt i bolagets grundare Rune Svensson och svärsonen Tomas Svensson som både befann sig utomlands på inköpsresor. De höll sig undan i flera år men ska till slut ha kommit hem mot löfte att inte häktas. Rune Svensson avled i slutet av 80-talet och Tomas Svensson dömdes till ett kortare fängelsestraff i början av 90-talet. Tomas Svensson gick bort i början av 2000-talet.

Expansion

Butikskedjorna Storcks, Storckens och Engelbrektsbodarna förvärvades med några års mellanrum samtidigt som de egna Bonusvaruhusen blev allt fler. År 1992 köptes Överskottsbolaget, senare ÖoB AB, med dess då nio varuhus. 

Varuförsörjningen, dvs inköp och logistik, för hela koncernen sköts idag via Runsven AB. Marknadsarbete och försäljning sköts huvudsakligen via butikskedjan ÖoB.

Runsvengruppen idag

Koncernens moderbolag är idag Runsvengruppens Holding AB. Ägare är Ann-Charlotte Kramming och Joakim Svensson. Huvudkontoret finns i Skänninge och antalet anställda är cirka 1 200. Omsättningen år 2020 var 4,2 miljarder och vinsten endast 5 miljoner.

Runsvengruppen Holding AB har dotterbolagen Runor AS i Norge och Runsvensgruppen AB i Sverige. Det sistnämnda bolaget har dotterbolagen Runsven AB (200 anställda), ÖoB AB (1 000 anställda), Runsven Fastighet AB och Sponsra AB. Vidare har koncernen inköpsbolag i Hong Kong och i flera städer i Kina.

I Runsvengruppen Holding AB är Oskar Svensson styrelseordförande och VD. Övriga ledamöter i styrelsen är Ann-Marie Svensson, Joakim Svensson, Gustav Svensson och Ann-Charlotte Kramming och Joakim Svensson. I styrelsen ör ÖoB ingår Magnus Carlsson (VD och ordf), Joakim Svensson, Oskar Svensson och Daniel Holgersson.

Familjen Svensson

Ann-Marie Svensson, Joakim Svensson, Ann-Charlotte Kramming och Ann-Caroline Svensson är barn till Rune Svensson. De har alla egna personliga holdingbolag via vilka de är delägare i olika koncernbolag som Ann-Charlotte Svensson Kramming AB, Anne-Marie Svensson Förvaltning AB, Ann-Caroline Svensson Holding AB som ägs via ett nederländskt bolag och Joakim Svensson Förvaltning AB. I styrelsen för samtliga är Oskar Svensson suppleant.

Även andra ättlingar har holdingbolag via vilka de är delägare. Exempelvis finns Karl Svensson Holding AB. Karl Svensson och Gustav Svensson tycks vara bröder till Oskar Svensson och därmed söner till Tomas Svensson och dottersöner till Rune Svensson. Ann-Caroline Svensson är sannolikt deras mor.

Läs mer:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.