Lindholm och Biltema

Sten-Åke Lindholm jobbade som mekaniker på regementet i Linköping i början av 1960-talet och hans första egna produkt lär ha varit varvräknarkåpor som han byggde och sålde på fritiden.

Lindholm reagerade mot att reservdelar till bilar var så dyra och startade därför en liten postorderfirma för bildelar och biltillbehör år 1963 i en källarlokal i Linköping under namnet ”Handelsbolaget BIL-TEMA” Efter något år utökades postorderverksamheten med en liten butik, även den i samma källare.

År 1976 hade omsättningen stigit till ca 25 Mkr och företaget flyttade till nya egna lokaler på Torvingeområdet i Linköping. Lokalytan var hela 6 000 kvadratmeter och innehöll både postorder, centrallager och en butik på nästan 250 kvadratmeter. Denna butik byggdes sedan ut till ca 2 700 kvadratmeter i början av 80-talet.

I slutet av 1980-talet sålde Lindholm hela företaget till den så kallade skalbolagskungen Seth-Roland Arnérs bolag Promark och senare köpte han tillbaka aktierna i ett upplägg som troligen gick ut på att undvika skatt.

År 1983 öppnades det första varuhuset utanför Linköping. Företaget etablerade sig också i Norge 1983, i Finland 1985 och i Danmark 2002.

Sten-Åke Lindholm har gjort sig känd för att alltid vilja ha kontroll på allt personligen vilket skapat en besvärlig arbetsmiljö i företaget. Konsekvensen har varit otaliga konflikter med facket, ständiga VD-byten och liknande. Han gillar inte heller att bli granskad:

Lindholm har inte pratat med journalister på många år. Han flyttade till Lausanne i Schweiz 1999 och året därpå slutade han som vd för Biltema. Han fortsatte dock att styra koncernen, men nu bakom kulisserna.

Sten-Åke Lindholm var alltså skriven i Schweiz, men skattemyndigheten var inte helt övertygad om att han verkligen bodde där. En månad år 2003 kollade Corren honom och det visade sig att han var på Biltema i Linköping alla vardagar utom tre. Den här granskningen gjorde Sten-Åke Lindholm rasande.

Resultatet blev att Biltema slutade annonsera i tidningen.

Corren hade tidigare rappor-terat om bråk kring företaget. Det var ständiga strider med facket, en fackbas blev utelåst, en avdelningschef portades, vd-arna byttes ut på löpande band, personalen övervakades.

Flera källor uppger att vår rapportering om företaget var en av anledningarna till att bolaget flyttade både huvudkontoret och centrallagret från Linköping till Helsingborg och Halmstad. Det finns dock även andra förklaringar, som att det var svårt att hitta lämplig mark för jättelagret i Linköping.

Postorderverksamheten lades ner 2003. Av varuhusen ägs alla idag av Biltema Sweden AB, men fram till 2011 fanns det också franchisevaruhus, dvs varuhus med andra ägare som hyrde varumärket.

Biltemas ägarstruktur påminner om Ikeas. Moderbolaget, Biltema Holding BV, hör hemma i Nederländerna och aktierna i det ägdes tidigare av en stiftelse i Schweiz. Bolaget har dessutom en period haft ett upplägg med en ägarstiftelse och bolag i skatteparadiset Curacao i Nederländska Antillerna. Sen 2016 tycks ägaren dock vara ett bolag i Hong Kong, Birgma Holding Ltd. Biltema Holding BV har också ett dotterbolag/systerbolag i Schweiz, Birgma International AG. Bolaget i Schweiz fungera som inköpsbolag för hela koncernen och enligt Expressen tas de största vinsterna ut där. Verksamheten är jämförelsevis mycket lönsam:

Enligt bokslutet för 2016 omsatte Biltema Holding 10,5 miljarder kronor och gjorde en vinst före skatt på 2,1 miljarder kronor – det betyder att koncernen har en vinstmarginal på 20 procent. För varje omsatt hundralapp gör Biltema alltså en vinst på 20 kronor.

Det kan jämföras med konkurrenterna Clas Ohlson som har en vinstmarginal på 6-8 procent och Jula som har drygt nio procent.


Sven-Åke Lindholm är skriven i Schweiz och är den slutlige ägaren av Birgma Holding Ltd med 95.24% (2 500 aktier). Hans barnbarn Louise Wennberg äger resten. Att flytta bolag på det sätt mellan olika skatteparadis och lågskatteländer som Lindholm och Biltemakoncernen gjort tyder på en medveten strategi för att minska skatten i företaget samt den privata skatten för ägarna. Liknande agerande står att finna i familjen Lundins företagsgrupp.

Det ursprungliga skattesmitarupplägget var identiskt med Ikeas konstruktion och som sannolikt utformats av Göran Grosskopf som varit styrelseordförande i Biltema. Det var också han som stod bakom affären med Arnér. Han var på den tiden Sveriges främste skatteprofessor och har anlitats flitigt av Ingvar Kamprad, familjen Rausing och flera andra svenska finansfamiljer som inte vill betala skatt. Liknande ägarupplägg finns eller har funnits hos familjen Paulsen (Ferring) och familjen Påhlsson (Pågens).

Idag har Biltema Sweden AB varuhus i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Sammanlagt hade Biltema 105 varuhus år 2013. Idag har bolaget 136 varuhus. Biltema arbetar med två butiksstorlekar, 4 000 respektive 6 000 kvadratmeter yta. Svenska Biltema Sweden AB har cirka 1 000 anställda och koncernen i sin helhet omkring 3 500 anställda. Företaget har genomförts sin expansion helt utan kapital utifrån, Inga lån, ingen börsnotering osv.

Biltema Holding BV äger också de svenska företagen Biltema Real Estate Sweden AB (6 anställda), Biltema Nordic Services AB (60 anställda), Biltema Logistics AB (400 anställda), Retail Warehouse i Linköping AB och Retail Warehouse i Halmstad AB. Biltema Logistics AB hette förut Retlog AB och driver koncernens centrallager.

I styrelsen för Biltema Sweden AB sitter Lars Ingemar Haraldsson (ordf.), Leo Mocatelli Shahandeh som är VD och Adelina Voci som är vice VD. Haraldsson har dessutom flera styrelseuppdrag i företag som ingår i storfinansfamiljen Lundbergs företagsimperium.

I de nordiska länderna äger det nederländska holdingbolaget företaget också Biltema Norge AS med 1 600 anställda, Biltema Danmark A/S med ungefär 200 anställda, och Biltema Finland AB (Biltema Suomi Oy) med ungefär 300 anställda. Idag finns fler än 120 varuhus i Norden.

Knut Roar Svenningsen är styrelseordförande i både det danska och norska företaget.

I sortimentet finns idag mer än 25 000 artiklar. Från att vid starten enbart bestått av bilrelaterade produkter är de nu uppdelade på åtta områden och omfattar förutom bil även bygg, fritid, hem, båt, verktyg, teknik och kemikalier.

Biltema ger ut en katalog som varje år kommer i en vår/sommar respektive höst/vinter-upplaga. Sammanlagt trycks i Norden cirka 14 miljoner exemplar av katalogen, vilken gör den till en av de största sett till upplaga.

Biltema stödjer genom Biltema Foundation bland annat den svenska hjälporganisationen Skandinaviska Barnmissionens arbete i Filippinerna, Läkare utan gränser och Rädda Barnen.

Läs också: Biltemas ägare misstänkt för penningtvätt

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.