Låglöneprofitörerna – Clas Ohlson

Clas Ohlson AB är ett ytterligare ett av de företag som Expressen tagit med i en granskning av svenska företag som köper huvuddelen eller en stor del av sina varor från Kina.

I jämförelse med de andra undersökta företagen Dollarstore, Rusta, ÖoB, Jula och Biltema framståt bolaget som betydligt mindre lågprisinriktat. Kanske hör bolaget inte alls hemma bland de företag som främst bygger sin försäljning på produktion i låglöneföretag i Kina och andra delar av Asien. Även o bolaget faktiskt köper det mesta de säljer från Kina.

Expressen skriver följande om Clas Ohlson AB:

Företaget har i revisioner upptäckt både barn och tvångsarbetare i fabriker som de kontrollerat. En internrevision visar flera fall av upptäckt ”barnarbete”, ”minderåriga” och ”tvångsarbete”. Ett stapeldiagram, som företaget inte närmare vill redogöra för, visar minderårig arbetskraft hos mellan tre och fyra procent av de fabriker som kontrollerades i en rapport för 2020.

I mejl skriver företaget att det handlar om ett fåtal upptäckta fall av barnarbete ”som påträffats i samband med så kallad pre-audit varvid samarbete aldrig inleddes”.

2005 kritiserades Clas Ohlsson AB av Swedwatch när det gällde verksamheten i Kina. Kritiken gjorde att företaget vidtog olika förbättringsåtgärder.

Historia

Clas Ohlson i Insjön startades som ett postorderföretag av grundaren med samma namn tillsammans med brodern Emil Ohlson. Fram till 1980-talet förblev bolaget ett litet postorderföretag i Insjön. Den första butiken som byggdes var naturligtvis den i Insjön. 1989 byggdes den första butiken på annan ort, Stockholm. Idag har företaget en mängd butiker i hela Sverige och dessutom i Norge, Finland och Storbritannien.

Fram till 1979, då han dog, ledde Clas Ohlson företaget. Efter honom tog sonen Tore Ohlson över som VD åren 1979-83. Därefter har ingen från ägarfamiljen varit VD i företaget. Idag är Mathias Haid från familjen som sitter i styrelsen för företaget. Tidigare satt hans far Björn Haid, dotterson till Clas Ohlson och alltså son till Mary Haid (1919-), äldsta dotter till Clas Ohlson, styrelsen.

Clas Ohlson i Kungens Kurva. Bild: Holger.Ellgaard Licens: CC BY-SA 4.0
Ägare

Ättlingarna till Clas Ohlson, familjen Haid kontrollerar 36% av rösterna och 22,9% av kapitalet i företaget medan familjen Tidstrand kontrollerar 29,3% av rösterna och 15% av kapitalet i det börsnoterade företaget. Största enskilda ägare är Helena Ek Tidstrand. Även hennes bror Johan Tidstrand är en stor delägare.

Syskonen Tidstrand är barnbarn till Tore Ohlson och barn till hans dotter Gunilla Ohlsson som var gift med Bo Tidstrand från den familj som ägde textilföretaget Tidstrands i Sågmyra som lades ner 1976. 1921 hade Falu Yllefabriks AB (som Tidstrands hette då) 275 anställda, 1942 cirka 800 och 1972 hade man 150.

Ägarna från familjen Haid inkluderar idag Charlotte Haid Bondegaard och Mathias Haid som är barn till Björn Haid samt Grischa Haid och Claus-Toni Haid Jr som är barn till Claus-Toni Haid, son till Mary Haid och bror till Björn Haid. Den tredje broderns, Peter Haids, barn, Boris Haid och Dimitri Haid, är troligen också stora ägare.

Bolaget

Under det senast redovisade bokföringsåret som slutade 2019-04-30 omsatte Clas Ohlson AB 6,8 miljarder SEK med en vinst på 285 miljoner. Antalet anställda var 1 800. Förutom i Kina har bolaget dotterbolag i Norge, Finland, Tyskland och Storbritannien.

Styrelsen i Clas Ohlson AB består av Kenneth Bengtsson (ordf), Mathias Haid, Mengmeng Du, Charlotte Strömberg, Patrik Hofbauer, Anne Thorstvedt Sjöberg, Håkan Lundstedt, Göran Sundström, Freja Aleman, Emma Zetterqvist, Caroline Östning och Lasse Zwetsloot i styrelsen. De fyra sistnämnda är arbetstagarrepresentanter.

Läs mer:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.