Finansgrupperna – Geely

Geely är ett kinesiskt företag som egentligen heter Zhejiang Geely Holding Group Co Ltd (ZGH). Bolaget ägs av Li Shufu och har totalt cirka 80 000 anställda. Flera av företagets dotterbolag finns i Sverige och de är alla inriktade på biltillverkning eller utveckling av bilar. 2010 förvärvade bolaget Volvo Car AB från Ford Motor Company.

Volvo Car

Idag äger de 82% av Volvo Car AB. Volvo Car har sitt huvudkontor i Göteborg och använder ett varumärke som tillhör det idag orelaterade företaget Volvo AB. Bolaget har omkring 18 000 anställda i Sverige genom dotterbolaget Volvo Personvagnar AB och dess många dotterbolag. Flest anställda finns i Göteborg, Olofströmoch Skövde samt i Gent i Belgien. Volvo Car AB är börsnoterat i Stockholm.

Polestar

Volvo Car AB ägde fram till börsnoteringen 49,5% av Polestar vars moderbolag är Polestar Automotive Holding Limited i Kina. Huvudägare var Zhejiang Geely Holding Group med 50,5%. Bolaget har dock huvudkontor i Göteborg och det svenska dotterbolaget heter Polestar Performance AB som är moderbolag till Polestars dotterbolag runt omkring i världen. Polestar har cirka 400 anställda i Sverige. Bolaget är börsnoterat på Nasdaq i New York. De utvecklar och tillverkar enbart elbilar.

Lynk & Co

Ett annat svenskt bolag som Geely äger är Lynk & Co. Huvudkontoret finns i Göteborg. Moderbolag är Lynk & Co Hong Kong International Co Ltd som äger Lynk & Co AB som i sin tur äger Lynk & Co International AB som är koncernens huvudbolag. Bolaget som utvecklar elbilar har cirka 150 anställda. Både Polestar och Lynk tillverkas vid fabriker i Kina som troligen ägs av Geely. Ägare är Geely Auto som äger 50%, Volvo Car med 30% och Zhejiang Geely Holding Group med 20%.

China Euro Vehicle Technology AB (CEVT)

Det fjärde bolaget i Göteborg som Geely äger är China Euro Vehicle Technology AB (CEVT). CEVT utvecklar förarlösa bilar och ägs av Zheijang Geely Automobile Co Ltd som ägs av Zhejiang Geely Holding Group. Antalet anställda är cirka 1 100.

Bolag som Geely kontrollerar i Sverige, antal anställda
  • Volvo Car AB, 41 000
  • Polestar, 1 300
  • Lynk & Co AB, 150
  • CEVT, 1 100

Totalt antal anställda i svenska företag som kontrolleras av Geely och Li Shufu är drygt 43 000. Dessutom är Geely stor minoritetsägare i AB Volvo som har cirka 96 000 anställda. Huvudägare i AB Volvo är AB Industrivärden med 27,6% av rösterna och 8,8% av aktiekapitalet. Industrivärden kontrolleras av familjen Lundberg. Geely äger 8,2% av kapitalet och 16,0% av rösterna.

Makthavare

Styrelsen i Volvo Car AB består av Li Shufu (ordf), Lone Fønss Schrøder (v.ordf), Thomas Johnstone, Jim Rowan (VD), Anna Mossberg, Lila Tretikov, Li Donghui, Diarmuid O’Connell och Jonas Samuelson. Dessutom sitter 4 representanter för de anställda i styrelsen.

I Polestar består styrelsen av Håkan Samuelsson (ordf), Thomas Ingenlath (VD), Carla De Geyseleer, Li Donghui, David Richter, Wei Zhe, Jim Rowan, Karen Francis och Karl-Thomas Neuman. Lynk & Co Europe AB har för sin del en styrelse som består av An Conghui (ordf), Li Donghui och Ma Le (suppl).

Läs mer:

2 svar på “Finansgrupperna – Geely”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.