Finansgrupperna – Nordic Capital

Nordic Capital vars moderbolag är Nordic Capital Holding AB är ett bolag som förvaltar ett antal så kallade private equity-fonder. Denna typ av bolag kallas också riskkapitalbolag. De investerar i företag med syfte att snabbt öka deras vinst och avkastning. Därmed ökar också värdet på företaget. När avkastningen ökat säljs bolaget igen. De flesta investeringar vara bara några år.

Delägarna och de anställda i förvaltningsbolagen/rådgivningsbolagen Nordic Capital Investment Advisory AB, Nordic Capital Operations Advisory AB, Nordic Capital Services AB och Nordic Capital AB får andel av det som bolaget lyckas tjäna på investeringen åt delägarna i fonderna. Nordic Capital Investment Advisory AB har dotterbolag och kontor i Finland, Danmark, Norge, Storbritannien och Tyskland förutom i Sverige.

Delägare och styrelseledamöter

Delägare i Nordic Capital Holding AB med dotterbolag är Andreas Näsvik, Christian Frick, Christian Gylling, Christof Ratjen, Daniel Berglund, Fredrik Näslund, Joakim Lundvall, Jonas Agnblad, Kristoffer Melinder, Lars Terney, Olof Faxander, Philippe Neuschäfer, Pär Norberg, Rainer Lenhard, Raj Shah, Robert Andreen, Robert Furuhjelm, Thomas Vetander och Alfa Chan.

I styrelsen för de svenska bolagens moderbolag Nordic Capital Holding AB och de svenska dotterbolagen återfinns Kristoffer Melinder, Klas Tikkanen och Henrik Johansson.

Nordic Capitals fonder är placerade i skatteparadisen Jersey och Luxemburg. Investerarn består av pensionsfonder, andra fondbolag, finansbolag och förvaltare av privata förmögenheter. 38% av dem finns i USA, 27% i Europa, 17% i Asien och 15% i Mellanöstern. Idag verkar det finns 8 existerande fonder.

En styrelse för fonderna (General partner board) verkar finnas och den består av Claes-Johan Geijer, Clive Spears, David Hall, David Pirouet, Dominic Jones, Gregor Allan, Peter Rioda och Carola Breusch. De finns alla utom Claes-Johan Geijer på Jersey.

Nordic Capital har främst investeringar inom vårdsektorn men har även investerat en hel del i IT- och Techbolag och finansbolag av olika slag. Bolagen ägs ofta genom en rad holdingbolag där bolaget i toppen i allmänhet återfinns i skatteparadis som Luxemburg. Ägare av det bolaget brukar vara nån av fonderna på Jersey.

Majoritetsägda och kontrollerade bolag, namn, land, antal anställda
 • Acino Holding AG, Schweiz, 2 400
 • Advanz Pharma, Storbritannien, 550
 • Alloheim, Tyskland, 16 150
 • Aris Global, USA, 1 450
 • Binding Site, Storbritannien, 1 050
 • Bladt Industries, Danmark, 500
 • Board International, Schweiz, 450
 • Boost.ai, Norge, 100
 • Cary Group (30%), Sverige, 1 400
 • Cint, Sverige, 250
 • Concia, Danmark, 700
 • Consilium, Sverige, 700
 • Cytel, USA, 1 500
 • Duco, Storbritannien, 150
 • Equipe Zorgbedrijven, Nederländerna, 600
 • European Dental Group (EDG), Nederländerna, 3 500
 • GHD Gesundheits Gnbh, Tyskland, 2 650
 • Greenfood Group, Sverige, 850
 • iLoq, Finland, 200
 • Inovalon Healthcare, USA, 2 000
 • Intrum (39,2%), Sverige, 10 300
 • Macrobond, Sverige, 200
 • Max Matthiessen, Sverige, 400
 • Lagkakehuset (Ole & Steen), Danmark, 1 100
 • Prospitalia, Tyskland, 350
 • Qred, Sverige, 150
 • Quant, Sverige, 2 400
 • Regnology, Tyskland, 800
 • Resman, Norge, 100
 • Sambla Group, Sverige, 200
 • Signicat, Norge, 400
 • Siteimprove, Danmark, 550
 • Sortera, Sverige, 400
 • Sunrise Medical, Tyskland, 2 000
 • Trustly, Sverige, 500
 • Unisport, Danmark, 150
 • United Veterinary Care, USA, 2 100
 • Veonet Group, Tyskland, 2 300
 • Vizrt Group, Norge, 600
Minoritets- och delägda bolag, namn, land, antal anställda
 • Clario, USA, 6 000
 • Leo Pharma, Danmark, 6 000
 • Nordax Group AB, Sverige, 500 (kontrolleras ihop med Sampo)
 • Orchid Orthopedic Solutions, USA, 2 000 (kontrolleras ihop med Altor)

I de bolag som Nordic Capital kontrollerar finns ungefär 62 000 anställda. Totalt finns det cirka 77 000 anställda i de företag där Nordic Capitals fonder investerat. antalet anställda i Nordic Capital är 160 personer.

Läs mer:

2 svar på “Finansgrupperna – Nordic Capital”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.