Finansgrupperna – Autoliv

Autoliv AB är ett svenskt storföretag som kontrolleras av direktörerna av företaget. Detta då det saknas kontrollerande aktieägare. Största enskilda aktieägare är spekulationsbolaget Cevian som aldrig äger aktier i ett företag nån längre tid. I övrigt ägs aktierna av fonder, stiftelser, pensionsbolag, försäkringsbolag och liknande.

Cevian har 9,6% av rösterna i företaget, AMF Tjänstepension AB 7,9%, Alecta pensionsförsäkring 7,4% och Swedbank Robur Fonder AB 7,2%. Bolaget är börsnoterat i Stockholm och New York. Huvudkontoret finns i Stockholm trots att moderbolaget Autoliv Inc finns i Delaware, USA. Delaware är ett skatteparadis och företag som har är registrerade där är det för att minimera skatter och insyn.

Autoliv Inc äger Autoliv AB som i sin tur äger alla företag som ingår i koncernen inklusive svenska Autoliv Sverige AB. I Sverige har bolaget cirka 400 anställda. Det totala antalet anställda är cirka 68 000.

Styrelsen i Autoliv AB utgörs av Jan Carlson (ordf), Mikael Bratt (VD), Laurie Brlas, Hasse Johansson, Leif Johansson, Franz-Josef Kortüm, Frederic Lissalde (Borg Warner), Xiaozhi Liu, Thaddeus (Ted) Senko, Martin Lundstedt (Volvo) och Gustav Lundgren (Cevian).

Tidigare hade Autoliv också en koppling till Veoneer vars moderbolag Veoneer Inc finns i Delaware samtidigt som huvudkontoret och huvudbolaget Veoneer AB finns i Sverige. Bolaget knoppades av från Autoliv år 2018. I februari 2022 köptes Veoneer av SSW Partners som sålde av en del till Qualcomm. Resten som fortfarande hette Veoneer såldes till Magna International i december 2022.

Läs mer:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.