Bokmånglarna – Bonniers

Sverige största bokförlagsföretag är Bonniers-koncernen. Bokförlagsverksamheten är uppdelad i flera företag med ett antal holdingbolag som håller ihop verksamheterna.

Huvudbolaget i bokförlagsverksamheten är Bonnier Books Holding AB som ägs av Bonnier Books Group Holding AB som i sin tur är ett dotterbolag till Bonnier Media Holding AB. Det sistnämnda bolaget ägs av Bonnier AB som ägs av Bonnier Group AB som är ett dotterbolag till Albert Bonnier AB. Albert Bonnier AB är moderbolag i Bonnierkoncernen och ägas av ett stort antal personer från släkten Bonnier.

Släkten Bonnier har under lång tid varit en av Sveriges mäktigaste finansfamiljer.

Bokförlag

Den enskilda bokförlagen i Bonnierkoncernen är Bonnierförlagen AB med dotterbolagen Albert Bonniers Förlags AB, Bokförlaget Maxström AB, BZR Publishing AB, Romanus & Selling AB och Mockingbird Publishing Software AB.

Bland de varumärken som företaget ger ut böcker under märks Albert Bonniers Förlag, Bazar Förlag, Bokförlaget Forum, Bokförlaget Hedvig, Bokförlaget Semic, Bonnier Audio, Bonnier Bookery, Bonnier Carlsen, Bonnier Fakta, Fenix förlag, Gondol, Lovereads, Bokförlaget Max Ström, Reseförlaget, Romanus & Selling och Wahlström & Widstrand.

Andra verksamheter som ingår i Bonnierförlagen är Älska pocket, SelmaStories, Bonniers Bokklubb, Bookie, Månadens Bok och Bonnier Rights.

Styrelsen i Bonnierförlagen AB består av Håkan Rudels (ordförande), Katarina Lundquist, Michael Porseryd, Susanne Granberg, Anna Julia Reuszner, Sara Börsvik, Jim Zetterlund och  Emma Elisabeth Bonnier Ahlman med Emily Aisling Hall som suppleant. VD är Mattias Fyrenius.

Bokhandel

Bonnierförlagen AB som är Sveriges största bokförlag ägs av Bonnier Books Holding AB som också äger bokhandelsföretagen Pocket Shop AB och BookBeat AB. Pocket Shop AB säljer främst pocketböcker i små bokhandlar på järnvägsstationer och liknande medan BookBeat AB är en abonnemangstjänst för ljudböcker och e-böcker. Det är en av de tre största tjänsterna av sitt slag i Sverige och den största bokabonnemangstjänsten i Finland. De har också verksamhet i Tyskland, Polen och Danmark.

Bonnier Media Holding AB äger för sin del bokhandelsföretaget Adlibris AB som driver internetbokhandel och har dotterbolagen Discshop Svenska Näthandel AB, Mediafy AB, OdlaNu i Sverige AB och Campusbokhandeln i Sverige AB. Dessutom ingår bland annat Bonnier Entertainment med AB Svensk Filmindustri (SF) i Bonnier Media Holding AB. Adlibris driver Sveriges största internetbokhandel. De drive också internetbokhandelsverksamhet i Finland och Norge.

Styrelsen i Adlibris AB består av Johan Karlsson (ordf.), Håkan Rudels, Ulrika Saxon, Amelie Söderberg, Angela Olsson, Linda Andersen och Jenni Luhtio. Jonas Karlén är VD.

Övrigt

Bonnierförlagen är också en av tre delägare i distrubutionsföretaget Förlagssystem AB. De övriga är Stiftelsen Natur & Kultur AB och Norstedts Förlagsgrupp AB.

I Bonnier-koncernen ingår också en mängd olika tidningsföretag av olika slag såväl som en del annan verksamhet. Sammantaget är Albert Bonnier AB den största mediekoncernen i Sverige.

Läs mer:

2 svar på “Bokmånglarna – Bonniers”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.