Bokmånglarna – Storytel AB

Storytel tilllhandahåller en abonnemangstjänst för ljudböcker och e-böcker. Bolaget är det dominerande på den svenska marknaden för abonnerade ljudbokstjänster.

Dessutom äger Storytel AB flera bokförlag som Norstedts Förlagsgrupp AB. Förlagsgruppen består av Norstedts, Rabén & Sjögren, Tiden, Brombergs Förlag, B. Wahlströms, Printz Publishing, Massolit, Böckernas klubb och Barnens bokklubb. Företaget är också ägare av ljudboksförlagen Storyside AB. Sammantaget är Storytel Sveriges näst största bokförlag.

Ägare av Storytel AB är Jonas Sjögren (11%), familjen Wallenbergs EQT (11%), Jonas Tellander (7,2%) och Annamaria Tellander (4,4%).  Jonas Sjögren äger 16,6% av Roxette Photo NV, som i sin tur äger 7 476 101 B-aktier i Storytel. Övriga ägare i Roxette Photo NV kan eventuellt vara släktingar till honom. Privat äger han 171 143 B-aktier vilket sammantaget blir 11% av aktier och röster.

Styrelsen i företaget består av Hans-Holger Albrecht (ordf.), Helen Fasth Gillstedt, Malin Holmberg, Joakim Rubin, Rustan Panday, Jonas Sjögren, Richard Stern och Jonas Tellander. VD är Ingrid Bojner.

Företagets historia

Storytel AB grundades 2005 av Jonas Tellander och Jon Hauksson under namnet Bokilur. 2007 bytte företaget namn till Storytel för att underlätta en internationell expansion.

2013 köptes ljudboksförlagen Storyside AB och Earbooks och började producera allt mer eget innehåll. Samma år expanderade företaget och etablerade sig i Danmark och Nederländerna (med Rubinstein Audio). Från 2014 inkluderade man e-böcker i sitt erbjudande. Samtidigt släpptes en ny version av deras Iphone-app med en funktion som ger användarna möjlighet att synkront skifta mellan ljudbok och e-bok. Under 2014 lanserades Storytel även i Norge.

I juni 2015 skedde ett sammangående med bokförlaget Massolit. Företaget blev samtidigt börsnoterat på Aktietorget. 22 juni 2016 väckte de stor uppmärksamhet med beskedet om att ta över Norstedts förlagsgrupp av Kooperativa Förbundet.

Under 2016 köpte Storytel även upp den danska boktjänsten Mofibo och blev därmed Nordens största boktjänst för ljudböcker och e-böcker med verksamhet i Sverige, Danmark, Norge, Finland, Nederländerna och Polen. Mofibo finns idag kvar som varumärke i Danmark parallellt med Storytel.

I februari 2017 förvärvade Storytel Kontentan förlag med inriktning på facklitteratur och i mars 2017 tog de över Danmarks fjärde största förlag, People’s Press. Majoriteten av aktierna i det marknadsdominerande isländska förlaget Forlagið köptes år 2020. I mars 2021 förvärvade Storytel 70 procent av förlaget Lind & Co för en hemlig köpeskilling. Kristoffer Lind har fortsatt som VD och ägare av de resterande 30 procenten.

I november 2021 ingick Storytel ett avtal om att förvärva Audiobooks.com från det globala investmentbolaget KKR (Kohlberg Kravis Roberts).

Abonnemangsverksamheten

Genom avtal med flesta de svenska förlag förmedlar Storytel i stort sett alla ljudböcker som finns i förlagens kataloger. Genom bolaget Storyside AB ger de även ut böcker, både som ljudböcker och i skriven form.

Den 25 december 2019 hade Storytel 1,1 miljoner abonnenter i sammanlagt 20 länder. Förutom i Norden (Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige) finns Storytel i Brasilien, Bulgarien, Colombia, Förenade Arabemiraten, Indien, Italien, Mexiko, Nederländerna, Polen, Ryssland, Singapore, Spanien, Sydkorea, Turkiet och Tyskland.

Läs också:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.