Hamburgerkungen Curt Bergfors

År 1968 öppnade Curt Bergfors tillsammans med dåvarande sambon Britta Fredriksson (f. Andersson) en grill i Gällivare, X-grillen, som var en grillkiosk med snabbmat. Grillkiosken var inhyst i den östra änden av bensinstationen Uno-X, som låg vid Västra Kyrkallén. Två år efter starten bytte de namn till Max och öppnade en restaurang i Skellefteå och en i Luleå. Sedan dess har restauranger etablerats runt om i Sverige, och sedan 2011 också i Norden och ett fåtal andra länder

Verksamheten utvecklades senare till Max Hamburgerrestauranger AB, numera MAX Burgers AB som driver restaurangerna i Sverige. År 2022 hade hamburgerkedjan 141 restauranger i Sverige, 16 i Polen, 8 i Norge, fyra i Danmark. De ska också ha tre i Egypten som drivs genom franchising. Därutöver drevs åren 2012–2018 ett fåtal Maxrestauranger i Förenade Arabemiraten genom franchising. Verksamheten i andra länder verkar drivas genom bolaget Max International AB och i allmänhet ske genom franchising.

Ägare

Huvudägare i Max Burgers AB är Max Hotell- och Restauranginvest AB som har 96% av aktierna men det finns också en minoritetsägare. Max Hotell- och Restauranginvest AB har 4 delägare. Ägarna är Curt Bergfors (82%), Stiftelsen Rättvis Fördelning (9%), Richard Bergfors (4,5%) och Christoffer Bergfors (4,5%). Stiftelsen bildades 2009 och kontrolleras av familjen. Max International AB ägs till 100% av Max Hotell- och Restauranginvest AB.

Företaget uppger att de sysselsätter 7 200 personer men Max Hotell- och Restauranginvest AB har enligt ekonomiska redovisningar bara 2 700 anställda. Det betyder att en stor del av personalen är anställda i andra företag, däribland franchiseföretag som ju är självständiga bolag. Kanske finns det också inhyrd personal som är anställda i bemanningsföretag. Max är Sveriges nästa största hamburgerkedja. Företagets huvudkontor finns i Luleå.

Efter en dykolycka 1986 är Bergfors rullstolsburen, men fortfarande lika aktiv i sin roll som arbetande styrelseordförande för bolaget, där sönerna Richard Bergfors och Christoffer Bergfors arbetar som VD respektive vice VD och Sverigechef. Förutom de tre från familjen Bergfors är det bara en övrig person i styrelsen för moderbolaget, suppleanten Jan Anders Olofsson. Curt Bergfors är idag gift med Malin Känsäkangas Bergfors.

Styrelse

I Max Burgers AB är styrelsen betydligt större. Curt Bergfors är styrelseordförande och övriga ordinarie styrelseledamöter är Gunnar Nismalm, Lena Hofsberger, Gunnar Tåhlin, Waldemar Nuvall, Håkan Engström, Pia Cook och Wilhelm Bergfors. Suppleant är Jan Anders Olofsson. Styrelsen i Max International AB består av Curt Bergfors (ordf), Gunnar Nismalm, Lena Hofsberger, Gunnar Tåhlin och Wilhelm Bergfors. Även i den styrelsen är Jan Anders Olofsson suppleant.

Bergfors är engagerad i frågor om miljö, hälsa och fattigdomsbekämpning. MAX uppges vara att av de första företagen i världen som är klimatpositiva. MAX har av denna anledning mottagit FN-priset Global Climate Action Award. Bergfors grundade 2019 stiftelsen Curt Bergfors Foundation som i sin tur skapat ett stort miljöpris, Food Planet Prize, med en prissumma på två miljoner dollar per pristagare.

Styrelsen i Stiftelsen Rättvis Fördelning består av Curt Bergfors, Richard Bergfors, Christoffer Bergfors, William Bergfors och Jonas Haeger. Curt Bergfors Foundation har en styrelse som består av Curt Bergfors, Magnus Nilsson, Gunilla Bergh och Olle Wästberg.

Läs också:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.