De 15 familjerna 2001

2001 genomförde LO en utredning om makten i det svenska näringslivet, Ansiktslöst-Ansvarslöst. De använde Sven-Ivan Sundqvists SIS Ägarservice som källa för sina uppgifter och baserade sin maktlista på det börskapital som de olika ägargrupperna kontrollerade.

Förutom Handelsbanken/Industrivärden handlar det enbart om familjer. Familjerna som LO listade i sin undersökning var Wallenberg, Lundberg, Stenbeck, Bonnier, Olsson, Douglas, Söderberg, Ax:son Johnson, Schörling, Persson, Bennet, Kamprad, Rausing, Ebner och Al-Amoudi. Handelsbanken/Industrivärden finns inte med på listan, men gruppen beskrivs i texten. Även Föreningssparbanken och Nordea nämns i texten men kartläggs inte.

Svenskägda börsföretag med juridisk hemvist i andra länder har inte ingått i undersökningen med det borde de rimligen ha gjort. Resultatet är att Wallenbergs makt underskattas kraftigt. Undersökningen omfattade dessutom bara de 100 största företagen.

Ebner och Al-Amoudi ska förstås inte vara med på listan då de inte är svenskar och basen för deras verksamhet finns i andra länder. Rausing och Kamprad har också sin bas i andra länder. De flesta av deras företag har också sin bas i andra länder även om de av de flesta människor uppfattas om svenska, såsom exempelvis TetraPak och IKEA. De bor dessutom i andra länder, men är svenskar.

I en annan lista över mest kapital på börsen finns Hagströmer/Qviberg, Paulsson och Dunker med istället för Bonnier, Kamprad och Rausing. Dessutom nämns Ljungberg, Björn Örås och Christer Hägglund. Andra som nämns i texten är Bengt Ågerup, Kjell Spångberg och Bo Wahlström. Kjell Spångberg sopades bort med IT-kraschen år 2000.

Bland sådana som inte nämns återfinns Bertil HultChrister Ericsson och Bergendahl som kanske borde varit med. Bergendahl nämns i Margaret von Platens bok De framgångsrika familjerna från 1995 med nyutgåva 2001 medan Bertil Hult och Christer Ericsson nämns i Mats Holms bok Framgång från 2006 tillsammans med bl.a. Bicky Chakraborty och familjen Paulsson.

LO:s lista över familjer och ägargrupper, min lista

Wallenberg, Wallenberg
Stenbeck, Stenbeck
Bonnier, Bonnier
Söderberg, Söderberg
Ax:son Johnson, Ax:son Johnson
Olsson, Olsson
Douglas, Douglas
Persson, Persson
Lundberg, Lundberg
Kamprad, Kamprad
Rausing, Rausing
Schörling, Schörling
Bennet, Bennet
Ebner, –
Al-Amoudi, –
-, Hult
-, Ericsson
-, Handelsbanken/Industrivärden
-, Dunker
-, HQ
-, Nordea/Sampo

Private equity-företagen har ännu inte dykt upp på listan över de stora makthavarna i svenskt näringsliv. Men de tas upp i texten. Tre direktörsstyrda grupper finns med i min lista, men inga av de företagsgrupper som kontrolleras av andra stater. Det fanns en lång rad sådan företag i Sverige vid denna tid med Telia i spetsen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.