Jonas Svensson och Spray

Spray grundades 1995 som ett internetkonsultföretag av Jonas Svensson, Johan Ihrfeldt, Sebastian Knutsson, Michael Daun, Gunnar Lindberg och Patrik Stymne. En del av dessa grundare hade tidigare jobbat på Kinnevikägda Everyday Communication.

Året efter startade företaget Sveriges första sökmotor, punkt.se och Marie Birde och Brita Zilg med flera från Spray startade nättidningen Darling.se, 1997 blev Darling en papperstidning och sajten Edge startades. Förutom detta sysslade företaget i början främst med att tillverka hemsidor för stora företag, mångaav dess var dock så tekniktunga att de inte gick att använda över de modemförbindelser som de flesta internetanvändare då hade. Björn Elmbrant skriver om starten av Spray i sin bok från 2005, Dansen kring guldkalven:

Svante brukade vara närmast irriterande lugn. Han hade gjort den här sortens presentationer så många gånger. Så varför var han nu så nervös?

Det handlade om … hur brukar man säga … hjärteblod. Svante var en av de först anställda på Spray, var han arton år gammal, eller var det sjutton? Det var för snart tre år sedan. Då hände det att han sa:

– Jag längtar till Spray så fort jag är borta. Ibland kliver jag upp mitt i natten och åker dit. Det är … mitt på något sätt.

Sedan dess hade det gått några år. Spray var inte längre ett litet tätt kompisgäng, för man hade snart över 200 anställda. De ljusbilder som Svante tryckte fram handlade om svagheterna med det Spray som växt.

På den sjunde powerpointbilden stod det: ”Spray räknas inte som nyskapande.”
Nästa bild: ”Inga krav på individen.”

Svante hade tjockt bakåtstruket hår, en svart stjärna tatuerad på armen och ring i örat. För en punkare som han är grundinställningen att det inte finns några gränser för individen. Vem som helst kan göra vad som helst, bara man litar till sina egna krafter.

Vart hade kraften tagit vägen, den kraft som några år tidigare gjort att Svante och de ?esta andra på Spray känt att allting, bokstavligen allting var möjligt?

Som när Spray lät göra ett spel till Electrolux hemsida, där man kunde styra en dammsugare som sög upp skalbaggar.

Matti, en annan punkare på Spray, och han gjorde ett annat jobb på Electrolux. De hade installerat en kamera i ett kylskåp i en lägenhet i Stockholm och varje gång någon öppnade kylskåpet kunde man se en bild av personen på företagets sajt.

Efteråt hade Matti och han varit totalt slut. Totalt slut. De hade jobbat flera nätter i rad. Kostymgubbarna skrattade och applåderade. Det fantastiska var att de litade på de här unga killarna.

Det var inte bara succé. Hemsidan åt Trygg-Hansa, med så mycket gra?k att den inte gick att använda, snackade man länge om på stan. Men Spray hade ändå med svett och möda satt en ny standard för hur hemsidor på internet skulle göras. Man stod för frihet, förändring och fest. Då. Men inte lika tydligt längre.

Svante var lite osäker på var han hade Per.

Det hjälpte inte att Svante var kompis med grundarna av Spray, den pojkaktigt visionäre Jonas Svensson och ”Golden boy”, den ?lmstjärnesnygge och urtrevlige Johan Ihrfeldt.

Per Bystedt – som nu satt och lyssnade på Svantes kritik av Spray – hade kommit till företaget senare, blivit vd. Men han hade inte samma aura.

Per hade kostym, bakåtstruket rakt hår med bena, och hade gått på Handelshögskolan i Stockholm. Pappan var en av Wallenbergarnas vd:ar.

1998 fusionerades företagets konsultverksamhet med det US-amerikanska Razorfish och portalen spray.se lanserades. Svenska Spray ägde därefter hälften av det US-amerikanska Razorfish. Portalen lanserades även i NorgeTysklandFrankrikeItalien. Man tog sig även in på den danska marknaden genom förvärv av Jubii.

Spay börsnoterades aldrig i Sverige men det delägda bolaget Razorfish kom att noteras på Nasdaq-börsen i USA:

Spray hade hela tiden skjutit på börsnoteringen, för att kunna behålla sin självständighet. Nu blev det en börsintroduktion bakvägen, genom att den amerikanska samarbetspartnern Razorfish noterades.

Den 28 april 1999 stod Sprays grundare Jonas Svensson och Johan Ihrfelt i sorlet på tradinghallen på Credit Suisse First Boston i New York.

Det var tidigt på morgonen och de räknade ner sekunderna innan Razorfish hamnade på Nasdaq, den amerikanska IT- och teknikbörsen:

– … Five, four, three, two, one, zero!

Jublet visste inga gränser. Och under det första dygnet fördubblades aktiens värde.

Eftersom Svensson och Ihrfeldt vid fusionen mellan Spray och Razorfish fått betalt i ett ansenligt antal aktier i det amerikanska bolaget var de i det ögonblicket mångmiljonärer. Två dagar senare var deras aktier värda 400 miljoner kr vardera.

Miljoner har en fenomenal förmåga att skikta och skilja ut. Flera av de gamla Sprayarna hade optioner i Razorfish. De firade sin nyvunna rikedom med champagne.

De färskaste Sprayarna hade däremot inte fått en enda Razorfishoption.
– Varför dom, men inte vi? kved de lottlösa.

Börsnoteringen av Razorfish var ytterligare ett exempel på den vansinniga värderingsom gjorde på IT-företag under den galna IT-bubblan. Värdet av aktierna steg som en raket utan att detta motsvarades av några egentliga värden i företaget.

Bland de företag som år 1999 skaffade sig intressen i Spray Ventures fanns Wallenbergs Investor. Som VD i bolaget utsågs i juni år 2000, Daniel Sachs, svåger till Marcus Wallenberg. han tog över efter Per Bystedt, som ju också kommer från en med Wallenbergs allierad familj.

Flera populära tjänster lanseras år 1999 på Spray: datingtjänsten Spray Date, bögsajten www.sylvester.se och nätradiostationen SPRAYdio. Året efter köps communityn Skunk och Sylvesters systersite Sylvia (för lesbiska) startar på adressen www.sylvia.nu .

2000 blev Spray.se uppköpt av Lycos Europe, men namnet byttes inte ut på den svenska marknaden. 2001 tog man sig in på ADSL-marknaden, en verksamhet som utökades 2004 då man köpte den svenska delen av TiscaliRedan år 2000 så fick de flesta av Spray:s ledamöter i Razorfish styrelse avgå och bolaget distanserade sig från det svenska ägarbolaget i samband med att man förutsåg ett dåligt resultat.

Medan många av Sprays grundare tycks ha tagit sig ur Spray i tid så behöll Jonas Svensson en stor del av sina aktier vilket efter börskraschen ledde till att han istället för att vara en förmögen man stod i skuld till banker och mäklare. Själv menade han i en intervju i tidningen Vision att han inte behövde ångra nånting utan bubblan och de överdrivna börskurserna i huvudsak var börsmäklarnas fel, i Sprays fall Hagströmer & Qviberg:

Senare blev Jonas Svensson arbetande styrelseordförande i Acne och sitter även i styrelsen för PR-byrån Prime. I intervjun säger han att han inte tänker smita ifrån sin del av skulden för den brustna IT-bubblan men lägger, liksom många andra entreprenörer som den senaste tiden ”talat ut”, en stor del av ansvaret på de investmentbanker som drivit på utvecklingen.

”Det finns en värdering som inte är mer än ett och ett halvt år gammal, där ett investmentbolag vill sätta hela Spray på börsen till en värdering på 100.000 kronor per aktie. Och då vet man att när de kommer med den typen av förslag så lägger de sig lite i underkant på vad de egentligen tror att de ska kunna leverera”, säger Jonas Svensson i Vision.

En av de aktörer som uppges ha tryckt på hårt för att sätta Spray på börsen är Hagströmer & Qviberg, som Jonas Svensson även av andra skäl har en ansträngd relation till. H&Q och dess VD Anders Böös är en av de fordringsägare som sagt uttalat sig om att Svenssons fem miljoner kronor stora skuld till firman är en ”hedersskuld”, och anklagat honom för att hålla sig undan all kontakt.

”Om Anders Böös har sagt att jag har gått under jorden är det lögn. Mitt mobilnummer finns nog hos Europolitan eller på Spray. Det är uppenbart att alla journalister har fått tag i mig i alla fall. Sedan förstår jag inte det där om att jag skulle fly landet. Jag har liksom ingenting att fly landet med. Jag tycker det är jättekonstigt.”

”H&Q är den som har tjänat absolut mest pengar på Spray. De ägde en massa Spray-aktier som de sedan sålde. De startade den inofficiella handeln i Spray. De drev på väldigt hårt för att börsnotera bolaget. Men vi tyckte inte att själva holdingbolaget Spray hade en idé som höll för en börsnotering”, säger Jonas Svensson.

Till stor del handlar intervjun om hans privata skulder och Spray-aktier och han tillstår att han haft det ”privatekonomiskt jobbigt” det senaste året, trots att han själva anser att han varit ”rätt konservativ” .

Hösten 2006 sålde Lycos Europe Spray.se till Allers. Sprays bredbandstjänster såldes senare till Glocalnet, i vilket bolag verksamheten integrerades i maj 2007. Sistnämnda år köptes Razorfish av Microsoft för att 2009 köpas av Publicis.

Gunnar Lindberg, en av de ursprungliga grundarna av Spray och Kinneviks-avhopparna drev senare Bloggverket.se (verkar vara en ganska sovande sajt, men vars verksamhet är Prylkoll.se) och heter Gunnar Lindberg Årneby. En annan av Sprays grundare, Johan Ihrfelt, blev sen en av ägarna av O2Vind som år 2007 inledde ett samarbete med det av Robert Weil ägda Proventus, ett bolag i vilket Daniel Sachs, som tidigare varit VD i Spray, blev VD. Sebastian Knutsson och Patrik Stymne har bland annat startat det framgångsrika spelföretaget king.com.

Spray Ventures som kontrollerade Spray.se (Spray Networks) tillsammans med Investor hamnade till slut hos familjens Paulssons företag Skistar för att användas som ett förlustavdrag. Det gick alltså samma väg som Kjell Spångbergs Emerging Technologies.

Andra källor:
Computer Sweden, årgångarna 1999-2001
Björn Elmbrant, Dansen kring guldkalven, pocketupplagan 2008

Läs mer: RT12AB12DPSNewsdesk12DI12EmergeJournalistenDMSydsvenskanIDGNy TeknikE24DNVA,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svenssonbloggen 2010.

Ett svar på “Jonas Svensson och Spray”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.