Yubico – Ehrensvärd

Yubico utvecklar och säljer teknik för åtkomst till datorer, servrar och internetkonton. Företaget startades 2007 av Stina Ehrensvärd och hennes man Jakob Ehrensvärd med en idé om att öka säkerheten på internet med hjälp av hårdvarulås, en USB-sticka, som de kallar Yubikey. Redan innan dess drev de ett konsultföretag tillsammans. Tanken är att företagets teknik ska utplåna behovet av bankdosor, inloggningstjänster som Bank-ID och på sikt även hackerattacker från marknaden.

Stina Ehrensvärd är konstnärligt utbildad medan Jakob Ehrensvärd är elektronikingenjör:

”Sista året på Konstfack byggde Jakob en fungerande prototyp till en av mina designinnovationer. Efter det bestämde jag mig för att jag ville jobba tillsammans med honom i gränslandet innovation, teknik och design. Jakob är en mycket skicklig elektronikingenjör, mer eller mindre självlärd. Han var 15 år när han byggde sin första dator och 19 när han startade en egen it-konsultfirma.”

Det klickade inte bara jobbmässigt mellan Jakob och Stina. De gifte sig och skaffade tre barn. It-konsultfirman kom att bli starten för deras gemensamma entreprenörskarriär.

I sitt första konsultföretag utvecklade paret Ehrensvärd bl.a. system för att koka ärtor eller baka bröd i butiken, en robot för att tanka bilar, ett säkerhetssystem för ett stort energiföretag samt en bärbar dator för insamling av patientdata vid läkemedelsprövningar. Det sistnämnda gav en idé till intelligenta läkemedelsförpackningar och de startade ett företag vid namn Cypak. Företaget blev dock aldrig lönsamt och de sålde senare rättigheterna till idén. Men grunden i den teknik de använde kom senar att bli grunden till Yubikey och den teknik som används i Yubicos produkter.

Med hjälp av bl.a. kapitalinvesteringar från Johan Hernmarck, tidigare storägare i Tradera, kunde Yubico expandera efter starten 2007.

2010 fick Yubico ett genombrott när Google beställde ett antal Yubikey-stickor och 2011 flyttade företaget sitt huvudkontor från Stockholm till Palo Alto i Kaliforniens ”Silicon valley”. Företaget har också varit central när det gällt att utveckla en ny säkerhetsstandard för internet.

Företaget har cirka 220 anställda med kontor i Sverige, Australien, Tyskland, Singapore, Storbritannien, Japan, Chile och USA. Tillverkningen av nycklarna sker i USA och Sverige. Bland kunderna finns Google, Facebook, Salesforce och många fler. Yubico själva uppger att de har 19 av de 20 största internetföretagen som kunder. I andra sammanhang hävdar de att 9 av världens störst teknikföretag använder deras produkter.

USA står för cirka 80 procent av företagets intäkter medan Sverige endast står för en procent. En anledning till detta är konkurrensen från bank-id. Men bolaget har inte heller satsat på att slå igenom i Europa. Stina Ehrensvärd är VD i företaget.

Investerare i företaget är bland annat Andreessen Horowitz, NEA Ventures, The Valley Fund, Bure Equity, Ram Shriram (Google), Marc Benioff (Salesforce.com), Dan Boneh och Chad Kinzelberg.

Läs mer:

Andra källor: Jon Mauno Pettersson och Erik Wisterberg, Sveriges nya miljardärer, 2019

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.