Creandum – riskkapitalbolag med IT-känsla

Creandum är ett svenskt riskkapitalbolag som satsar på uppstartsföretag, nya företag. Den typen av företag kallas venture capital-bolag och ska inte blandas ihop med private equityföretag som EQT, Altor, Nordic Capital, IK Invest och Triton som satsar i mogna verksamheter. Företagen är organiserade på samma sätt.

De består av ett antal fonder i vilka investerare kan satsa pengar och ett företag som sköter fonderna. Det sistnämnda företaget ligger ofta i Sverige och ägs av flera av de som arbetar i det. Fonderna ligger i skatteparadis och de som äger det företag som sköter fonderna får andel i vinsterna som fonderna gör. Investerare i fonderna är ofta pensionsstiftelser, pensionsfonder, andra stiftelser och fonder och andra investerare med mycket kapital som exempelvis en del privatpersoner och investmentbolag.

Grundare av och ursprungliga partners i bolaget som startades 2003 var Staffan Helgesson, Stefan Lindeberg, Martin Hauge och Fredrik Cassel. Bolaget startade med stöd av 6:e AP-fonden och försäkringsbolaget Skandia. Staffan Helgesson hade redan 1999, tillsammans med Rolf Skoglund, startat ett liknande företag, Startupfactory som bl.a. investerade i mobilt internet som dock då inte hade någon möjlighet att lyckas. Andra investeringar var Silex Microsystems vilket gick bättre.

Creandum har kontor i Stockholm, Berlin och San Francisco. Partners i Creandum är Bjarke Staun-Olsen (Berlin), Carl Fritjofsson (San Francisco), Daniel Blomquist, Fredrik Cassel, Johan Brenner, Simon Schmincke (Berlin) och Staffan Helgesson. De äger andelar i lite olika bolag.

Johan Brenner har tidigare bland annat varit med och startat eTrade, Jobline, Tradera, Payson och Livebookings. Dessutom har han arbetat på Balderton Capital (tidigare Benchmark Capital Europe) med investeringar i MySQL, Rebtel, Zopa, Habbo Hotel and Wonga.

Simon Schmincke har för sin del varit med och startat Foodpanda samt som riskkapitalist investerat i Paymill, Number26 och BigchainDB, i de två sista bolagen genom sitt tidigare arbete på Earlybird Venture Capital. Bjarke Staun-Olsen var med och startade Alipes Capital, Carl Fritjofsson var en av de som startade AdProfit och Wrapp, Daniel Blomquist var med och drev ett företag som hette Ascade, Fredrik Cassel drev Scandinavia Online

I Creandum tycks det dock vara så att varje enskild fond har ett eget bolag som sköter fonden med lite olika ägare i de olika företagen. Creandum I Annex Fund AB har tio delägare och ägs bland annat av Skandia, 6:e AP-fonden, Staffan Helgesson (Helgeshill AB), Fredrik Cassel och Martin Hauge (Haflu AB). Creandum II Advisor AB har 6 delägare, däribland Daniel Blomquist, Fredrik Cassel, Johan Brenner, Staffan Helgesson och Martin Hauge. Creandum III Advisor AB, Creandum IV Advisor AB och Creandum V Advisor AB har Daniel Blomquist, Fredrik Cassel, Johan Brenner och Staffan Helgesson som ägare. Creandum Advisor AB tycks delvis ha helt andra delägare och har totalt 10 stycken däribland 6:e AP-fonden, Staffan Helgesson och Martin Hauge samt troligen också Anders Lidbeck, Natalia Ilmark och Cecilia Friberger. Förutom detta finns det sannolikt separata bolag i Berlin och San Francisco som sannolikt främst ägs av de som är partners där.

Investeringar från Creandum har gått till många IT-företag och flera så kallade gig-företag. Tidigare investeringar är bland annat IT-företagen IPT, Aito, Xtract, Trustweaver, Norstel, Mitrionics, Cint, Edgeware, Izettle, Spotify, Jays (ljud), Videoplaza, 13th Lab, Opbeat, Tictail, Small Giant, Playraven, Omniata, och Hansoft. Dessutom i Autobutler, Wrapp, Vint, Cornershop, Syft, Jb med lite varierande verksamheter och i spelbolaget Nonstop Games. En mindre lyckad satsning var investeringen i bitcoinföretaget KNC Miner.

Idag har de bl.a investeringar i gigbolagen Bolt och Voi samt IT-bolagen Shapr3D, Toitware, Argent, Mavenoid, Factorial, Mixmax, RFRSH Entertainment, BravoCo, Clustree, Armada Interactive, Pleo, KNL, Kahoot, Depop, Resolution Games, Futureplay, Soundtrack Your Band, Neo Technology, Instabridge, Favro och Appear TV samt finansbolag som Klarna och Tide plus många andra små och nya företag.

Andra källor: Jon Mauno Pettersson och Erik Wisterberg, Sveriges nya miljardärer, 2019

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.