Izettle – de Geer och Nilsson

Izettle AB, av företaget skrivet iZettle AB, är ett mobilt betalningsföretag baserat i Stockholm som tillhandahåller en mobilapplikation och tjänst som kallas Izettle. Izettles app och kortläsare låter individer och småföretagare i en mängd eländer i Europa och Sydamerika ta emot kortbetalningar via smarta telefoner. Appen kan läsa både chipkort och kort med magnetremsa genom Izettles kortläsare, som kan anslutas till en smartmobil eller surfplatta genom ljuduttaget eller trådlöst via Bluetooth. Appens gränssnitt liknar en traditionell kassaapparat.

Företaget grundades av Jacob De Geer och Magnus Nilsson i april 2010. Izettle är det fjärde företaget som Jacob de Geer varit med och startat. Han var den förste som anställdes på Tradedoubler 1999, varvid han fick en rejäl andel av ägandet i företaget. 2005 blev han förmögen när han sålde aktierna efter att Tradedoubler börsnoterats. Senare grundade han Ameibo och Tre Kronor Media som han var verksam i 2007–2010. Ameibo som var tänkt att bli nåt liknande Netflix blev ett misslyckande.

Jacob de Geer tillhör den adliga familjen de Geer av Leufsta och är avlägset släkt med både familjen Wallenberg, familjen Söderberg och familjen Ax:son Johnson. Hans farfar Carl de Geer var på 1960- och 1970-talet en av de viktigaste makthavarna i Wallenbergsfären och förfadern Louis de Geer var en av de viktigaste makthavarna i 1600-talets Sverige. Det handlar om en person som fötts in i den svenska eliten och i en släkt och familj som tillhört de mäktigaste i landet i flera hundra år. Jacob de Geer och hans tidigare fru Nicole Kreuger umgicks även med det svenska kungahuset.

Magnus Nilsson har förutom inblandningen i Izettle även varit medgrundare till riskkapitalbolagen Novestra AB och Nordic Wireless AB och innan dess arbetat på EF och arbeta samt investerat i IT-företaget Wayfinder. Ett företag som även det misslyckades.

Den första appen och tjänsten lanserades 2011. För att möjliggöra detta och vidare expansion satsade investerare med Creandum och Index Ventures i täten 11,2 miljoner dollar i företaget i en första investeringsrunda. Under 2012 tog Izettle emot 31,6 miljoner dollar i den andra investeringsrundan från bland annat Mastercard, SEB Private Equity, American Express, Northzone samt Index Ventures och Creandum. Dessa pengar gjord det möjligt att expandera internationellt.

I februari 2013 inledde företaget ett partnerskap med Banco Santander, en av de största bankerna i Europa. De investerade mer än fem miljoner euro i Izettle i juni 2013, vilket gjorde att företaget kunde göra tjänsten tillgänglig för Santanders kunder i Storbritannien, Spanien, Mexiko och Brasilien.

I maj 2014 tog Izettle in 360 miljoner kronor i ytterligare en investeringsrunda som leddes av Zouk Capital. Övriga investerare var Dawn Capital, Intel Capital, Creandum, Greylock, Index Ventures, Northzone och SEB Private Equity.

2018 var det dags för Izettle att börsnoteras. Men det blev inte så. Istället såldes bolaget för 19 miljarder kronor till det US-amerikanska företaget Paypal. En av de som investerat i Izettle och som i och med försäljningen tjänade stora pengar var Håkan Roos i Roosgruppen.

Läs också:

  • Andra källor: Jon Mauno Pettersson och Erik Wisterberg, Sveriges nya miljardärer, 2019

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.