Paradox – Malmberg, Bergqvist och Wester

Target Games AB grundades 1980 av Fredrik Malmberg och nio kompanjoner, bland andra Johan Arve och Klas Berndal. De öppnade en liten butik i en källarlokal i Hjorthagen, Stockholm. Syfte var att sälja och importera spel, det senare kanske mest för eget bruk. Malmbergs arbete hos en speldistributör i Michigan gav honom tillgång till nya spel som sedan skickades till Hjorthagen för att säljas. I USA träffade Malmberg även spelutvecklarna bakom Chaosium, som senare skulle utgöra grunden för spelet Drakar och Demoner.

1981 köpte Target Games spelbutiken Tradition i Gamla Stan i Stockholm och skapade varumärket Äventyrsspel, under vilket de gav ut sina rollspel. Klas Berndal designade företagets logotyp. Spelet Drakar och Demoner skapades i samarbete med Chaosium som arbetade med Basic Role-Playing som grund. Det är regelsystem framtaget för att kunna användas som grund för rollspel inom en rad moduler i olika genrer och miljöer. En av dessa tillägg var Magic World, som omarbetades och översattes till svenska av Äventyrsspel. Resultatet var Drakar och Demoner. Arbetet med att översätta och tillämpa produkten föll på Tomas Björklund och efter det lade Lars-Åke Thor till eget innehåll. 1982 lanserades spelet Drakar och Demoner. 1989 gavs företagets första familjespel ut under varumärket Casper.

1983 köpte Malmberg, Thor, Arve och Berndal ut de övriga delägarna ur företaget och tidningen Sinkadus skapades. Sinkadus började som en svartvit tidning i A5-format där Target Games gjorde inslag om sina världar, äventyr, produkter och regler. Tidningen lades ner 1994.

Under 1990-talet fick företaget ekonomiska problem och det rekonstruerades 1999, men innan dess hann de börja ge ut ett antal datorspel, bland annat Drakar och Demoner, Svea Rike och Havets Vargar. Rättigheterna till Targets alla produkter, såsom Järnringen (Mutant), Riotminds (Drakar och Demoner) Kult och Chronopia (div. företag i USA), överfördes till dotterbolaget Target Interactive som bytte namn till Paradox Entertainment. Fredrik Wester anställdes i bolaget när han ville att de skulle förlägga en ny version av spelet Mutant. Paradox Entertainment köpte hela den litterära portföljen skapad av Robert E. Howard (Conan, Kull, Solomon Kane m fl) år 2002.

Efter försäljningen av datorspelsdelen 2004 fanns bara verksamheter i USA kvar i bolaget och bolaget flyttade dit. Företaget utvecklar de berättelser, figurer och universum som man äger rättigheterna till inom diverse media såsom filmTVserierböcker, med mera.  Paradox Entertainment AB börsnoterades.

Den 8 juni 2015 avyttrades företagets USA-baserade dotterbolag med all verksamhet till Cabinet Holdings Inc och Paradox Entertainment blev Cabinet Entertainment Inc. Ägare och VD är Fredrik Malmberg. Detta bolag äger idag alla rättigheterna till Targets varumärken såväl som Conan med mera. Nåt svenskt moderbolag finns inte idag utan det tidigare svenska moderbolaget Paradox Entertainment AB har blivit Sensori AB och är idag avnoterat. Sensori AB är ett idag ett läkemedels och bioteknikföretag.

2004 köptes datorspelsdelen ut och blev blev ett eget företag, Paradox Interactive AB. Köpare var Theodore Bergqvist. Fredrik Wester blev anställd och senare också delägare. En annan som snart blev delägare var programmeraren Johan Andersson. Meningen var att fler skulle bli delägare men bolaget gick de första åren mycket dåligt och höll på att gå i konkurs. Företaget var vid denna tid en spelstudio som utvecklade spel och det behövde förläggare för att sälja dem men började snart med en egen webbutik för försäljning av spelen. Wester vill snart att företaget skulle ha sin egen förläggarverksamhet. Det blev Gamers Gate. Fredrik Wester köpte snart en del av Bergqvists aktier. Konkursen var åter nära i spåren av finanskraschen 2008. Många spelbolag i Sverige gick i konkurs då de inte fick betalning från US-amerikanska förläggare.

Paradox Interactive AB räddades dock från konkurs genom en investering från Investment AB Spiltan som tjänat stora pengar på att vara med om att finansiera produktionen av Millenium-filmerna. Investeringen gjordes 2010 och medförde att Theodore Berqvist helt köptes ut ur bolaget.

Gamers Gate blev ett eget bolag med Theodore Bergqvist somVD och Med Wester och Bergqvist som ägare. 2014 kraschade företaget på grund av en internetstorm som inte hade med bolaget att göra, den så kallade #gamergate. Den handlade om sexism i spelvärlden och hade ingen koppling till det svenska bolaget men orsakade ändå att Gamers Gate gick under. Företaget sålde då till en rysk köpare, Nikolay Trusov. Bolaget, Gamersgat AB, existera än idag.

Genom lanseringen av spelet Magicka som sålde väldigt bra Paradox bolagets omsättning kraftigt och för första gången gjorde bolaget en rejäl vinst. Datorspelen från Paradox är konstuerade på samma sätt som rollspel. De betsår av ett grundspel som består av själva spelvärlden med olika moduler och tillägg kan läggas till. Nästan allt säljs via onlineförsäljning vilket gjorde att behovet av förlag och försäljare försvann.

Paradox Interactive köpte rollspelsföretaget White Wolf Publishing år 2015. White Wolf ger bland annat ut Vampire the Masquerade, från CCP Games.

2016 börsnoterades Paradox Interactive. 2018 avgick Fredrik Wester som VD. Ny VD blev Ebba Ljungerud.

Idag äger Fredrik Wester 33,4% av bolaget, Investment AB Spiltan 20,7% och Lerit Förvaltning AB (Peter Lindell) 10%. Huvudägare i Investment AB Spiltan är VD Per Håkan Börjesson med familj. Antalet anställda är lite över 300. Bolaget äger det US-amerikanska spelbolaget Harebrained Schemes, nederländska Triumph Studios samt 33% i Hardsuit Labs. Bland företaget produkter finns Battletech, Age of Wonder, Pagan Fury, Cities Skylines, Stellaris, Hearts of Iron, Imperator Rome, Surviving Mars, Europa Universalis, Tyranny, Steel Division och Crusader Kings med mera.

Läs mer:

Andra källor: Jon Mauno Pettersson och Erik Wisterberg, Sveriges nya miljardärer, 2019

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.