Spotify – Ek, Lorentzon och Hagnö

1999 startade Martin Lorentzon och Felix Hagnö bolaget Tradedoubler, ett företag som utvecklar och hanterar annonser för internetsajter. Företaget överlevde IT-kraschen år 2000 genom att US-amerikanen George Soros gick in med en stor investering. Martin Lorentzon var en högskoleututbilad affärsman från Borås medan Felix Hagnö var en arvinge.

Tradedoubler börsnoterades 2005 och Martin Lorentzon sålde aktier för 100 miljoner kronor som hamnade i hans bolag i skatteparadiset Cypern. På samma sätt agerade Felix Hagnö. Spotify hade själv två bolag på Cypern som stod för ägandet av vissa patent och varumärkesrättigheter.

Daniel Ek, en mer självlärd datanörd och musiker, startade år 2005 ett liknande annonsföretag, Advertigo. 2006 köpte Tradedoubler Daniel Eks bolag Advertigo för 10 miljoner kronor.

Snart därefter registrerades företaget Spotify med Daniel Ek, Felix Hagnö och Martin Lorentzon som delägare. Samma år hade familjen Hagnö också sålt sitt familjeföretag Joy till riskkapitalbolaget Segulah vilket medförde att också Bengt Hagnö, far till Felix Hagnö, blev delägare i Spotify år 2009 via sitt bolag SBH Capital.

2005 utvecklade Ludvig Strigeus en bittorrrentklinet som gjorde fildelning och piratkopiering betydligt enklare och smidigare än tidigare. Namnet på klienten var µTorrent. 2006 köptes denna programvara av Spotify som därefter också anställda Ludvig Strigeus och gav honom 5% av aktierna i företaget. Snart såldes µTorrent vidare till företaget BitTorrent Inc som äger det än idag.

Frö att nicka ihop Spotifys programvara anställde också en grupp studenter från datautbildningar på KTH. Den första som anställdes var Andreas Ehn som sedan rekryterade flera av de duktigaste och mest lovande programmerarna.

2007 började betatesterna med Spotify. Musikutbudet vid starten var nästan enbart piratkopierad musik. Hösten 2008 lanserade tjänsten kommersiellt och då var musiken utbytt mot musik där avtal fanns. För att få till detta fick de stora musikföretagen bli delägare. Samtidigt togs också flera riskkapitalbolag in som ägare. En mycket stor del av kapitaltillskottet från riskkapitalbolagen gick till att betala 100 miljoner SEK i en förskottsbetalning till de stora musikföretagen.

Tillsammans ägde familjen Hagnö, varav Felix Hagnö ägde det mesta, 6,6 % år 2009. Ludvig Strigeus ägde 2,6 %. Martin Lorentzon och Daniel Ek ägde en majoritet av aktierna via sina bolag på Cypern. Även Strigeus och Hagnö hade bolag på Cypern som ägde deras aktier. Skivbolagen Sony BMG, Universal Music, Warner Music, EMI och Merlin ägde 18% som de fått i oktober 2008. Resterande aktier ägdes av riskkapitalbolagen Northzone Ventures och Creandum som investerat i juni 2008. Riskkapitalbolaget Wellington investerade också i företaget år 2008. År 2012 köptes EMI upp av Universal så kvar blev bara tre stora musikföretag samt Merlin som är ett samarbete mellan många mindre musikföretag.

Aktieägare 10/7 2009

Rosello (Lorentzon), 28,6%
Instructus (Ek), 23,3%
Northzone Ventures, 11,9%
Enzymix Systems (F. Hagnö), 5,8%
Sony BMG, 5,8%
Universal Music, 4,8%
Warner Music, 3,8%
Wellington IV Tech, 3,8%
Creandum II LP, 3,5%
Swiftic (Strigeus), 2,6%
Creandum II KB, 2,4%
EMI, 1,9%
Merlin, 1,0%
SBH Capital (B. Hagnö), 0,8%

Spotify fick tidigt medvind genom att de 2009 presenterade en app för iPhone som enbart medgav betalabonnemang och inge gratiskonton. De ingick också ett avtal me Telia som innebar att Telia gjorde reklam för dem och prioriterade Spotify-trafik i sina nätverk. Redan 2009 frångick Telia därför principen om nätneutralitet. Åren 2009-2010 låg dessutom Spotifys huvudkontor i London istället för i Stockholm. Sannolikt för att få ökad närhet till internationellt riskkapital.

2010 förhandlade Spotify om lansering i USA och drog inte 150 miljoner i en ny finansieringsrunda. En av de som då blev delägare var Napsters skapare Sean Parker som fick 5% av aktierna i företaget. Napster var ett fildelningsprogram som användes för att sprida och ladda ner piratkopierad musik. 2010 hade Spotify 1 miljon användare. Företaget fortsatte också skriva avtal med olika telefonföretag och mobiloperatörer där det mest uppmärksammade var avtalet med US-amerikanska Sprint år 2014.

2011 introducerades Spotify på USA-marknaden och blev den största distributionskanalen för musik i Sverige. En ny finansieringsrunda genomfördes och efter det kontrollerade EK och Lorentzon inte längre över 50% av röster och kapital i bolaget. Bolaget tog in över 100 miljoner dollar i nytt kapital, det mesta från det ryska bolaget  Digital Sky Technologies. I mars 2011 hade tjänsten 6 miljoner aktiva användare varav 1 miljon hade betalkonton. På hösten samma år började Spotify också med ett tätt samarbete med Facebook.

Under 2011 lanserades Spotify också  i Danmark, Belgien, Österrike och Schweiz – liksom ånyo i Tyskland. Hösten 2011 hade Spotify över 10 miljoner registrerade användare, varav 1,6 miljoner betalande abonnenter, i nio länder.  Hösten 2012 fanns 19 miljoner användare varav 4 miljoner betalande. Den största konkurrenten vid denna tid, franska Deezer hade 20 miljoner användare varav 1,5 miljoner betalande.

2013 investerade riskkapitalbolaget Technology Crossover Ventures (TCV) 250 miljoner dollar i Spotify. TCV hade tidigare investerat i bland annat Netflix och Facebook. Vid den här tidpunkten var Spotify etablerat i 32 länder och värdet av företaget uppskattades till 26 miljarder SEK.  2014 hade antalet användare ökat till 24 miljoner varav 6 miljoner betalande abonnenter. De uppgav att de var närvarande i 55 länder.

Spotify köpte år 2014 musikanalysföretaget The Echo Nest som fick betydelse för den vidare utvecklingen samt övergick från en P2P-baserad (fildelningsbaserad) struktur till en serverbaserad med molntjänster som Amazon S3 och Google Cloud som leverantörer. Redan innan köpet av Echo Nest kom Spotify att förvandlas till ett mer socialt medium. Det självständiga valet av musik genom sökningar och liknande ersattes till stor del med rekommendationer. Företaget blev som ett facebook för musik, bland annat genom uppköpt av det svenska företaget Tunigo som gjorde spellistor för Spotify. Idag har de tre stora skivbolagen stort inflytande över skapandet av Spotifys spellistor. Spellistor tas också fram i rent reklamsyfte av olika företag som vill göra reklam på Spotify.

2105 köpte Telia in sig i Spotify och fick 1,4% av aktierna. Även Abu Dhabis nationella investeringsfond och Goldman Sachs investerade. Totalt drog de in 4,3 miljarder SEK i nytt kapital. Bolaget ansågs nu vara värt 68 miljarder kronor och hade 95 miljoner användare varav 20 miljoner betalanvändare. Martin Lorentzon satt sen 2013 i Telias styrelse. Bland övriga ägare i Spotify vid denna tid märks de tre stora skivbolagen Universal, Sony och Warner liksom Creandum och Northzone, brittiska Wellington Partners och Hong Kong-baserade Horizon Ventures som alla investerade i företaget år 2008. Under 2011 tillkom ägarna DST Global, Kleiner Perkins Caufield & Byers, Accel Partners, och under 2012 AFSquare, Coca-Cola, Fidelity Ventures, Lakestar och Goldman Sachs. Riskkapitalbolaget Technology Crossover Ventures tillkom 2013. Lorentzon, Ek, Hagnö och Strigeus var fortsatt stora ägare men med betydligt mindre andelar än tidigare.

2015 lanserades dock Apple Music, den tjänst som idag är Spotifys största konkurrent. Apple är ett företag med mycket stora finansiella muskler och många vinstgivande verksamheter som kan användas för att stötta upp musiktjänsten. Spotify som aldrig gått med vinst behöver hela tiden ta in nytt externt kapital och den dagen det inte går längre kommer företaget att gå under.

I början av 2016 hade Spotify 25 miljoner betalande abonnenter jämfört med 10 miljoner för AppleMusic. Samtidigt bör det noteras att Youtube var världens största musiktjänst vid denna id och fortfarande är det.

2017 blev Spotify Sveriges störst medieföretag då det växte om Bonniers rent omsättningsmässigt. Företaget hade nu 150 miljoner användare (varav 70 miljoner betalande) i 61 länder. Apple Music hade närvaro i 155 länder men fortfarande färre användare, 36 miljoner betalande användare. Men vid denna tid hade Apple Music börjat öka antalet användare snabbare än Spotify och beräknades bli större i USA någon gång under 2018. Apple Music var också större än Spotify i Kina. Något som ledde till att Spotify köpte en aktiepost i kinesiska Tencent som för sin del också blev delägare i Spotify. Tencent är idag världens femte högst värderade IT-bolag efter Apple, Alphabet/Google, Microsoft och Amazon.

Spotify har precis börsnoterats i USA för att få in mer nytt kapital. Bolagets värde uppskattas till cirka 200-250 miljarder kronor. Det formella moderbolaget finns dock fortfarande i Luxemburg. Ludvig Strigeus äger fortfarande 1,7% i företaget medan Daniel Ek och Martin Lorentzon äger 11,6 respektive 13,3 procent av aktierna. Felix Hagnö äger cirka 3,5% Andra större svenska ägare är NorthZone, Creandum, Bengt Hagnö, Telia, Folksam, AMF och Alecta. Ek, Hagnö, Lorentzon och sannolikt också Strigeus äger fortfarande sina aktier via bolag på Cypern.

Spotify har cirka 900 anställda (sannolikt handlar det bara om anställda i Sverige) och är Sveriges största medieföretag. Enligt engelska Wikipedia har bolaget totalt 2 900 anställda varav kanske 1 800 anställda i USA. I styrelsen för det svenska bolaget sitter Daniel Ek och Martin Lorentzon med W Barry Mc Carthy Jr som suppleant. Martin Lorentzon sitter också i Telias styrelse.

Huvudägare i TradeDoubler är numera franska Reworld Media. Lorentzon och Hagnö är inte längre delägare.

Andra källor:

  • Rasmus Fleischer & Pelle Snickars, Den svenska enhörningen : storyn om Spotify, 2018
  • Pia Gripenberg, Historien om Spotify – så erövrades musikvärlden, 2017
  • Wikipedia

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 svar på “Spotify – Ek, Lorentzon och Hagnö”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.