Den andra IT-vågen

De tidiga IT-företagen i Sverige var av mycket olika typ, men hemsidor, portaler och liknande var vanligt. De köptes upp av större bolag som telefonföretag och traditionella IT-konsulter eller gick i konkurs. Det var företag som Framfab, Spray och Icon Medialab. Inget av de nämnda företagen finns var. Däremot finns flera spelföretag från den tiden kvar vilket jag ska återkomma till. Ungefär i samma veva som IT-bubblans sprack kring år 2000 började piratkopiering och fildelning via nätet explodera.

Sverige kom snart att bli det land där fildelning var vanligast vilket så småningom innebar en reaktion från de stora filmbolagen och musikföretagen i framförallt USA. En omfattande debatt om fildelning och upphovsrätt drog igång, nätverk, företagsgrupper och organisationer drog igång. 2003 bildades Piratbyrån och The Pirate Bay, samt 2006 Piratpartiet.

Piratbyrån var ett gäng individer med en hemsida och en del gemensamma tankar, men ingen organisation och inget nätverk. Bland de som var aktiva i Piratbyrån eller genom des namn och på hemsidan märks Rasmus Fleischer, Ibrahim Botani, Marcin de Kaminski, Fredrik Edin, Sara Andersson, Martin Fredriksson och Palle Torsson. Även Ayman Taki, Tobias Andersson och Gottfrid Svartholm Varg (The Pirate Bay) nämns i samband med Piratbyrån i boken Piraterna: De svenska fildelarna som plundrade Hollywood

Piratbyrån beskrivs så här av Rasmus Fleischer på hans blogg Copyriot:

Piratbyran.org startades som en sajt, kring vilken andra verksamheter snabbt växte fram, delvis på grund av det mediala intresset som själva namnet utlöste. På sajten fanns bland annat praktiska guider till fildelning, vilka först var välbehövliga men senare inte bara blev inaktuella utan även onödiga, eftersom kunskapen om fildelningsteknik spred sig själv vidare. Där fanns även ett diskussionsforum som haft en trogen skara användare, men vi som var Piratbyrån glömde bort forumet allt mer.

Däremot fortsatte vi att använda sajten till att regelbundet publicera nyheter och analyser i ungefär fyra år. Därefter, från 2008, stagnerade även nyhetsdelen. Inte för att vi slutade att analysera dessa utvecklingar, utan för att det lika gärna kunde ske på våra egna bloggar.

Vidare menar han att de i viss mån var ett konstprojekt och en aktivistgrupp men absolut ingen organisation av något slag. Piratbyrån upphörde 2010, strax efter att Ibrahim Botani.

Rasmus Fleischer varit aktiv inom Syndikalistiska ungdomsförbundet, SUF. Mellan 1998 och 2000 studerade han till musiker på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, men hoppade av utbildningen och kom i stället att arbeta som journalist vid tidningen Arbetaren under några år i början av 2000-talet. Numera är han framförallt författare.

En av dem, Marcin de Kaminski uppges på Wikipedia också ha haft kopplingar till The Pirate Bay. Han var också  en av dem som låg bakom och drev nyhetssajten Indymedia Sverige och nättidningen Yelah i början av 2000-talet inför och efter demonstrationerna mot EU och George W Bush år 2001. Han ska 2009 också ha varit delaktig i starten av nätverket Telecomix med webbsajten WeRebuild vilka arbetade mot övervakningslagar och liknande. Bland andra aktiva i Telecomix märktes Christopher Kullenberg. Senare har han främst arbetat med yttrandefrihetsfrågor och mänskliga rättigheter efter att ha studerat och arbetat på Lunds universitet 2007-2014. Sen i år arbetar han på Human Rights Defenders.

Även Ibrahim Botani (Ibi Kopimi Botani) uppges på olika sajter också ha varit med och grundat The Pirate Bay på olika sajter. Han ska ha träffat Rasmus Flesicher på olika IRC-kanaler och Fleischer uppger att idén till Piratbyrån växte fram under chattarna på dessa kanaler.

Martin Fredriksson var 1999-2003 medlem i Antifascistisk Aktion (AFA) och från 2009 till 2016 var han en del av den så kallade Researchgruppen. Något han fick sluta med sen han erkänt att han samarbetat med Säpo under 2000-talets första årtionde. Redan 2010 startade han också Piscatus AB ihop med Robert Aschberg och Mikael Ekman. Tillsammans med Nyhetsbyrån Siren startade Piscatus år 2016 företaget Acta Publica AB. Martin Fredriksson är idag styrelsemedlem i bägge bolagen samt i sitt eget bolag Martin Fredriksson Media AB. Acta Publica publicerar domar och andra officiella och offentliga legala dokument. Men enbart för media som kunder.

Oavsett exakt vilka som var med och grundade The Pirate Bay så växte The Pirate Bay, Kazaa och Skype, Spotify samt säkerligen många fler företag fram ur denna miljö med fildelare och musiker, tekniker och musiker, ingenjörer och sociologer. Gratis var och är viktigt både för de som skapade Skype och de som skapade Spotify. De har inte längre kontrollen över det som de skapade och gratis är inte längre normen även om det fortfarande finns. Men gratis kräver finansiering och det står reklamen för. Reklamen och spridningen av reklam har blivit allt viktigare och fildelningskulturen har ersatts av kommersiella storföretag, klassiska investerare från rika personer etc. Ytterligare en våg av IT-företag har köpts upp av storkapitalet och när nya startas är storkapitalet i form av riskkapital oftast med redan från början.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.