Kungens vänner – Christer Tegnér

Christer Tegnér är bland dem som hela tiden nämns i olika uppräkningar av kungavänner. Han förkomer också i de förteckningar som gjorts och görs över medlemmarna i olika slutna överklassklubbar som kungen och hans vänner har och har haft. Klubbar som Krocketklubben, Punchklubben, Sörmlands Vänner och Gubbtolvan. Han ska ha varit en av de ursprungliga medlemmarna i Punchklubben vars startmedlemmar i övrigt var Carl-Johan Winberg, Jacob ”Coco” Frisk, Anders Ihre, Klas Källström, Anders Lettström, Carl-Adam ”Noppe” Lewenhaupt, Richard Ohlson, Göran Sachs, Carl-Otto ”Lolo” Sturén,  Robert ”Bobby” Zethelius, Anders Ahlberg och Johan Åkerhielm.

Enligt Aftonbladet så är det förutom dem jag redan uppgett eller gissat, Fredrik Ramberg, Erik Lallerstedt, kungen, Johan Åkerhielm och Carl-Adam Lewenhaupt, också Stefan Persson (HM), Bertil Nordström, Christer Tegnér, Anders PhilipsonAnders Lettström och Pieter Tham (HM) som är medlemmar i Gubbtolvan. Det blir elva stycken och det borde alltså vara en person till. Enligt tidningen S är finansmannen Patrik Brummer medlem i Gubbtolvan. Samma tidning uppger att det ska vara 12 delägare i aktiebolaget. Kungen är knappast en av dem. Då blir det likförbannat elva. Fast alla dessa olika uppgifter är vad jag förstår något osäkra.

Gubbtolvan brukar träffas på den privata medlemsklubben NoppesNoppes kallas ibland för den adliga köttmarknaden. Det är medelålders mycket rika män som umgås med mycket unga kvinnor. Gubbtolvan är ett aktiebolag som hyr lokalen som Noppes ligger i. I styrelsen för Noppes sitter bl.a. Carl-Adam Lewenhaupt, Erik Lallerstedt och Christer Tegnér. I styrelsen för Gubbtolvan sitter Lewenhaupt själv, Johan Åkerhielm, advokat Fredrik Ramberg i styrelsen. Han har varit gift med den kända advokaten Anne Ramberg. Erik Lallerstedt är suppleant.

I flera tidningar har jag sett Christer Tegnér omnämnas som vinkungen. Detta epitet tycks han ha fått då han varit ägare av och delägare i minst en vin och spritfirma. För det är väl knappast för de misslyckade affärer med josimport som han bedrev tillsammans med Carl-Adam Lewenhaupt på 1970-talet.

Christer Tegnérs son Svante Tegnér har tidigare ibland nämnts som en pojkvän till prinsessan Victoria. Numera är han dock gift med en helt annan ung dam och ska tydligen enligt Katrin Zytomierska vara en nära vän till hennes man Bingo Rimér. Med tanke på faderns medlemsskap i Gubbtolvan är det kanske inte heller förvånande att sonen startade förlaget Lejon Media (som bland annat gav ut Pause och Moore) ihop med Bingo Rimér.

Läs mer: DMRTAB,

Andra källor:
Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher och Tove Meyer, Carl XVI Gustaf – den motvillige monarken, pocketupplagan 2011
Nuri Kino, Den svenske gudfadern, 2011

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2011

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om 

Ett svar på “Kungens vänner – Christer Tegnér”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.