Kungens vänner – Carl Adam Lewenhaupt

Carl Adam ”Noppe” Lewenhaupt är son till Gösta Lewenhaupt (1912-1996) som i många år var chef för svenska IBM och innehavare av Geddeholms fideikommissGodset såldes av familjen år 1997. Farbrodern Greger Lewenhaupt var VD för svenska BP. Farfar Knut Lewenhaupt var kammarherre och gift med Elisabeth Beck-Friis från en sidogren av den adliga familjen. Hennes mamma var i sin tur född Adelswärd och hennes kusin och kusiners ättlingar har varit och är ägare till Hargs bruk, en av Sveriges största privatpersonägda egendomar. Lewenhaupt är en av kungens närmaste vänner och en central person i den svenska överklassens festkretsar. Hans mor var Christina Louise De Geer af Leufsta och han har varit gift 4 gånger, bland annat med Grynet Molvig. Idag är han gift med Lee Haeng-Wha från Korea.

Gösta Lewenhaupt hade för sin del ingått i den ”stab” av lite äldre personer som hade haft till uppgift att umgås med och ta hand om kronprins Carl Gustaf under uppväxten. Bland Gösta Lewenhaupts vänner fanns Prins Bertil och Lilian Craig, skådespelerskan Sickan Carlsson, konstnären Wibeke Beck-Friis, NK-chefen och ägaren Ragnar SachsMarcus WallenbergBo Ax:son Johnson och Carl De Geer. I staben ingick också Hans Skiöldebrand, far till Carl Gustafs vän Fredrik Skiöldebrand. Han var adjutant till dåvarande kungen Gustaf VI Adolf. Vidare Hans Beck-Friis, Lennart Ekelund och överstlöjtnant Harald Smith, far till en annan av kronprisens (sedermera kungen) barndomsvänner Carl-Johan Smith.

Klubbarna som kretsen av rikemän hade och har är bland annat Krocketklubben (Royal Swedish Lawn Croquet Club), Punchklubben (Then Swenske Punschklubben) Sörmlanda Vänner osv. Medlemskap i dessa klubbar var och är åtråvärt och i Krocketklubben fick det endast finnas 8 medlemmar. Syftet med dem var kort och gott att ordna fester. På många av dess fester var en uppsjö av olika unga kvinnor inbjudna och det gick mer eller mindre dekadent till, fylleslag och nakenhet, sexorgier och mycket annat. Allt beskrivet av folk som var med, exempelvis krönikören Monica Gunne, och även ibland dokumenterat med foton i kvällspressen. Bland de kvinnor som figurerade på festerna fanns utvikningsbrudar som Christina Lindberg och Lena Skoog. Att kungen umgicks med dem ansågs inte som passande.

Krocketklubbens ursprungliga medlemmar var kronprinsen (den blivande kungen Carl VXI Gustaf alltså), Carl-Johan Smith, Johan Beckman, Daniel ”Pysse” Bonnier, Hans-Jacob ”Nisse” Bonnier, Peter Degermark, Carl-Gustaf ”Noppe” Ekman och Fredrik Skiöldebrand. Barndoms- och skolkamrater till kungen. Medlemmarna i Punchklubben var Carl-Johan Winberg, Jacob ”Coco” Frisk, Anders Ihre, Klas Källström, Anders Lettström, Carl-Adam ”Noppe” Lewenhaupt, Richard Ohlson, Göran Sachs, Carl-Otto ”Lolo” Sturén, Christer Tegnér, Robert ”Bobby” Zethelius, Anders Ahlberg och Johan Åkerhielm.

I Sörmlands Vänner är Anders ”Aje” Philipson den drivande kraften och han har aktivt verkat för att medlemmar i de andra klubbarna skulle går över till Sörmlands vänner. Så har också skett. Carl-Adam Lewenhaupt lämnade exempelvis Punschklubben för att bli medlem i Sörmlands Vänner istället. Det enda syftet med Sörmlands vänner är att ordna fester med mycket sprit och tjejer. Klubbens maskot är en rosa mus.

Carl-Adam Lewenhaupt driver företagen Gubbtolvan och Noppes tillsammans med sin fru Lee Lewenhaupt. Gubbtolvan har 12 medlemmar, två av dem är kungen och Carl-Adam Lewenhaupt. Den senare vill inte avslöja nåt mer om klubben eller om medlemsskapet, men det mest tyder på en klubb med mycket gammaldags och sexistiska inställningar till kvinnor. De tolv brukar träffas på den privata medlemsklubben Noppes. Noppes kallas ibland för den adliga köttmarknaden. Det är medelålders mycket rika män som umgås med mycket unga kvinnor. Gubbtolvan är ett aktiebolag som hyr lokalen som Noppes ligger i. I styrelsen för Noppes sitter bl.a. Carl-Adam Lewenhaupt, Erik Lallerstedt och Christer Tegnér. I styrelsen för Gubbtolvan sitter Lewenhaupt själv, Johan Åkerhielm,  advokat Fredrik Ramberg i styrelsen. Han har varit gift med den kända advokaten Anne Ramberg. Erik Lallerstedt är suppleant.

Medlemmar i Noppes som enligt Carl-Adam Lewenhaupt har 1 000 medlemmar är bland annat kungen, före detta näringslivsminister Björn Rosengren, nyhetsuppläsare Lars Adaktusson, Abba-Frida Lyngstad, H&M-ägaren Stefan Persson, moderaten Mats Rudin, Erik Wachtmeister samt kungens bästa vänner: mångmiljonären Aje Philipson, barndomsvännen Anders Lettström, vinhandlare Christer Tegnér, krogägaren Erik Lallerstedt och Bertil Nordström som är en av kungens absolut bästa vänner, med flera.

Andra källor:
Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher och Tove Meyer, Carl XVI Gustaf – den motvillige monarken, pocketupplagan 2011
Nuri Kino, Den svenske gudfadern, 2011
Adelskalendern, diverse årgångar

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2011.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ett svar på “Kungens vänner – Carl Adam Lewenhaupt”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.