Kungens vänner – Anders Philipson

Anders ”Aje” Philipson har varit vän med kungen sen deras ungdom. Han har varit en av de centrala festfixarna och medlem i ett flertal av de ”klubbar” som umgängeskretsen haft och har i syfte att ordna just fester. Han är arvtagare till en del av de miljoner som hans föräldrar Gunnar Philipson(1883-1970) och Märtha Philipson (1918-97) byggde upp som återförsäljare av Mercedes i Sverige genom Philipson Automobil AB. På 1970-talet räknades familjen som en av Sveriges rikaste och Märtha Philipson toppade ständig listorna över de rikaste i landet.

Klubbarna som kretsen av rikemän hade och har är bland annat Krocketklubben (Royal Swedish Lawn Croquet Club), Punchklubben (Then Swenske Punschklubben) Sörmlanda Vänner osv. Medelmskap i dessa klubbar var och är åtråvärt och i Krocketklubben fick det endast finnas 8 medlemmar. Syftet med dem var kort och gott att ordna fester. På många av dess fester var en uppsjö av olika unga kvinnor inbjudna och det gick mer elelr mindre dekadent till, fylleslag och nakenhet, sexorgier och mycket annat. Allt beskrivet av folk som var med, exempelvis krönikören Monica Gunne, och även ibland dokumenterat med foton i kvällspressen. Bland de kvinnor som figurerade på festerna fanns utvikningsbrudar som  Christina Lindberg och Lena Skoog. Att kungen umgicks med dem ansågs inte som passande.

Krocketklubbens ursprungliga medlemmar var kronprinsen (den blivande kungen Carl VXI Gustafalltså), Carl-Johan Smith, Johan Beckman, Daniel ”Pysse” Bonnier, Hans-Jacob ”Nisse” Bonnier, Peter Degermark, Carl-Gustaf ”Noppe” Ekman och Fredrik Skiöldebrand. Barndoms- och skolkamrater till kungen. Medlemmarna i Punchklubben var Carl-Johan Winberg, Jacob ”Coco” Frisk, Anders Ihre, Klas Källström, Anders Lettström, Carl-Adam ”Noppe” Lewenhaupt, Richard Ohlson, Göran Sachs, Carl-Otto ”Lolo” Sturén, Christer Tegnér, Robert ”Bobby” Zethelius, Anders Ahlberg och Johan Åkerhielm.

I Sörmlands Vänner är Anders ”Aje” Philipson den drivande kraften och han har aktivt verkat för att medlemmar i de andra klubbarna skulle går över till Sörmlands vänner. Så har också skett. Carl-Adam Lewenhaupt lämnade exempelvis Punschklubben för att bli medlem i Sörmlands Vänner istället. Det enda syftet med Sörmlands vänner är att ordna fester med mycket sprit och tjejer. Klubben maskot är en rosa mus. Anders Philipson är också god vän med Christer Gustafsson och var enligt uppgifter i boken Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken, en som oftast betalade för besöken på Club Power, dvs direkt till Mille Markovic. Markovic är den som hävdar att han har bilder från festerna på Club Power. Bilder där bland annat kungen ska vara med. Christer Gustafsson var enligt uppgifter den som fixade unga kvinnor till festerna.

Anders Philipson har varit gift med Grethe Qviberg, fotomodellen Gisela Schöön och är nu gift medBathina El-Soudi. Han är verksam i några bolag, bland annat Silverstaven och jordbruksföretaget (godset) Skenäs. Han äger Skenäs gård.

Andra källor:
Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher och Tove Meyer, Carl XVI Gustaf – den motvillige monarken, pocketupplagan 2011
Nuri Kino, Den svenske gudfadern, 2011

Läs mer: Simar, BT, AB1, 2, 3, 4, 5, EX1, 2, 3, 4, KK, SVT, Hotgossip, EK, AV, Tonårsmorsa,

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,, , , , , , , , , ,

Tidigare publicerat på Svensson-bloggen 2011.