Kungens vänner – Fredrik Ramberg

Fredrik Ramberg är en svensk advokat som med all sannolikhet ingår i vänkretsen runt den svenske kungen. Han ingår i styrelsen för Gubbtolvan där också Carl-Adam Lewenhaupt och Johan Åkerhielm sitter. Erik Lallerstedt är suppleant. Bland medlemmarna märks Carl-Adam Lewenhaupt och kungen, Carl XVI Gustaf. Fredrik Ramberg har varit gift med den kända advokaten Anne Ramberg.  Det är väl rätt troligt att Fredrik Ramberg, Erik Lallerstedt och Johan Åkerhielm också hör till de tolv medlemmarna i Gubbtolvan. Övriga medlemmar finns säkerligen att söka bland medlemmarna i de två överklassklubbar som går under namnen Krocketklubben och Punchklubben.

Krocketklubbens ursprungliga medlemmar var kronprinsen (den blivande kungen Carl VXI Gustafalltså), Carl-Johan Smith, Johan Beckman, Daniel ”Pysse” Bonnier, Hans-Jacob ”Nisse” Bonnier, Peter Degermark, Carl-Gustaf ”Noppe” Ekman och Fredrik Skiöldebrand. Barndoms- och skolkamrater till kungen. Medlemmarna i Punchklubben var Carl-Johan Winberg, Jacob ”Coco” Frisk, Anders Ihre, Klas Källström, Anders Lettström, Carl-Adam ”Noppe” Lewenhaupt, Richard Ohlson, Göran Sachs, Carl-Otto ”Lolo” Sturén, Christer Tegnér, Robert ”Bobby” Zethelius, Anders Ahlberg och Johan Åkerhielm.

Enligt Aftonbladet så är det förutom dem jag redan uppgett eller gissat, Fredrik Ramberg, Erik Lallerstedt, kungen, Johan Åkerhielm och Carl-Adam Lewenhaupt, också Stefan Persson (HM), Bertil Nordström, Christer Tegnér, Anders PhilipsonAnders Lettström och Pieter Tham (HM) som är medlemmar i Gubbtolvan. Det blir elva stycken och det borde alltså vara en person till. Enligt tidningen S är finansmannen Patrik Brummer medlem i Gubbtolvan. Samma tidning uppger att det ska vara 12 delägare i aktiebolaget. Kungen är knappast en av dem. Då blir det likförbannat elva. Fast alla dessa olika uppgifter är vad jag förstår något osäkra.

Carl-Adam Lewenhaupt är den som driver företagen Gubbtolvan och Noppes och han gör det tillsammans med sin fru Lee Lewenhaupt. Carl-Adam Lewenhaupt vill inte avslöja nåt mer om klubben eller om medlemsskapet, men det mesta tyder på en klubb med mycket gammaldags och sexistiska inställningar till kvinnor. De tolv medlemmarna brukar träffas på den privata medlemsklubben Noppes. Noppes kallas ibland för den adliga köttmarknaden. Det är medelålders mycket rika män som umgås med mycket unga kvinnor. Gubbtolvan är ett aktiebolag som hyr lokalen som Noppes ligger i. I styrelsen för Noppes sitter bl.a. Carl-Adam Lewenhaupt, Erik Lallerstedt och Christer Tegnér.

Fredrik Ramberg lär i samband med att Nuri Kinos bok om Milan Sevo, Den svenske gudfadern, kom ut ha hotat med att stämma författaren och förlaget för förtal. Hotet ska ha framförts via advokaten Claes Lundblad, sambo med Fredrik Rambergs tidigare fru Anne Ramberg. Av detta tycks det inte ha blivit något, men istället började Nuri Kino fundera på om han inte borde stämma Anne Ramberg för förtal. Men av det verkar det inte heller ha blivit något. Claes Lundblad är delägare i advokatfirman Roschier Advokatbyrå där också kungens hovauditatör, stjärnadvokaten Axel Calissendorff, är delägare.

I samma veva var också Anne Ramberg ute med ett ganska onyanserat försvar av kungen och hans kompisar, varav hennes tidigare man alltså är en. För detta fick hon mycket kritik av journalister samt andra advokater och jurister utan hennes kopplingar till kungen och hans kompisar som hon ju är nära vän till. Anne Ramberg är ordförande i Advokatsamfundet och krav på hennes avgång restes på grund av hennes agerande i kungahärvan.

Fredrik Ramberg är delägare i advokatbyrån Ramberg Advokater. Andra delägare i firman är Anders Norlander, Henrik Hybinette, Ingrid Westin Wallinder, Johan Lindwall, Johan Palmgren, Lars Widhagen, Magdalena Schmidt, Mikael Holtzberg och Sandra Brånstad. Alla sitter de i styrelsen för bolaget.

Christer Gustafsson som ju faktiskt pratade med författarna till boken om kungen, Den motvillige monarken, uppger i en intervju att han pratat med Fredrik Ramberg, Carl-Adam Lewenhaupt, Anders Lettström och Anders Philipson för att få godkänt  innan han pratade med författarna till boken.

Läs mer: AB12345,  USA-bloggenVA12,

Andra källor:
Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher och Tove Meyer, Carl XVI Gustaf – den motvillige monarken, pocketupplagan 2011
Nuri Kino, Den svenske gudfadern, 2011

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen 2011

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om 

2 svar på “Kungens vänner – Fredrik Ramberg”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.